Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Burgerinitiatief Hart boven Hard verzamelt ideeën op Hartslag

In Antwerpen kwamen honderden mensen bij elkaar voor Hartslag, een denkdag van het burgerinitiatief Hart boven Hard. Dat verzamelt tal van organisaties en individuen die zich verzetten tegen het rechtse beleid van de regeringen-De Wever.
zaterdag 25 oktober 2014

Twee maanden geleden werd Hart boven Hard boven het doopvont gehouden. In die tijd gebeurde heel wat: een serie drukbezochte publieksavonden, 10.000 mensen en 1000 organisaties die zich aansloten en - na de Vlaamse regering - ook de komst van een De Wever-regering op federaal niveau.

Hart boven Hard is niet alleen een beweging tegen besparingen. Het is een grote groep mensen die durft dromen van een nieuwe samenleving en die daarvoor een nieuwe taal wil uitvinden, nieuwe woorden en nieuwe visies op de toekomst. Zo klonk het bij de opening van Hartslag, de dag waarop enkele honderden mensen uit die nieuwe beweging probeerden verder te kijken dan het protest tegen de besparingen.

In een twaalftal werkgroepen werd afgetoetst hoe zo'n toekomstproject er zou kunnen uitzien. In de werkgroep over klimaat en milieu zaten bijvoorbeeld mensen uit klimaatactiegroepen, vertegenwoordigers van de gebruikersorganisatie TreinTramBus en van Ringland, de beweging die ijvert voor de overkapping van de Antwerpse ring.

Volgens David Dessers van de beweging Climaxi mogen gebruikers en werknemers van het openbaar vervoer zich niet uit elkaar laten spelen. In plaats van te besparen op de NMBS en De Lijn zou de regering beter kijken in de richting van de 700.000 bedrijfswagens in ons land.

“Ok, maar we moeten wel oppassen dat we de twee niet tegenover elkaar zetten. We moeten ook de intrinsieke waarde van het openbaar vervoer verdedigen. Leg de nadruk op het positieve verhaal en de alternatieven voor de auto”, nuanceerde iemand anders.

Verenigen

Er werd ook gebrainstormd over komende acties. Hart boven Hard speelt met het idee een betoging te organiseren ergens in maart. “Het aanbreken van de lente gebruiken om met iets positiefs naar buiten te komen”, klinkt het.

Maar wellicht zal dit platform ook op andere momenten al naar buiten komen. Op de grote betoging van de vakbonden op 6 november bijvoorbeeld en in de buurt van de algemene staking van 15 december.

“Het sterke van deze beweging zit juist in het feit dat het al die verschillende strijden verenigt. Als we betogen moet dat heel hard in de verf gezet worden”, zei een deelnemer aan de workshop over actievoeren.

Hartslag werd afgesloten met drie korte lezingen. Professor Bea Cantillon toonde met twee slides aan hoe de samenleving polariseert tussen een groep die almaar harder moet werken en een groep die niet aan de bak komt. Die laatste groep verarmt maar wordt voortdurend met de vinger gewezen. “Zij gaan nu ook verplicht worden om te sporten. Zij doen zogenaamd niet genoeg hun best en moeten een arbeidsethos aangeleerd krijgen”, zegt Cantillon.

“We moeten duidelijk maken dat mensen achterblijven omwille van economische en demografische oorzaken. Het zal veel moeite kosten om de solidariteit te herstellen”, aldus Cantillon.

Slachtoffers

Naima Charkaoui nam het (gebrek aan) diversiteitsbeleid op de korrel. “We prediken diversiteit, maar praktiseren uniformiteit. Wie afwijkt van de standaard, die gaan we helpen om zich aan te passen. Het inburgeringsbeleid domineert.”

Volgens professor Eric Corijn zal deze regering slachtoffers maken. “De brutaliteit is van die aard dat het niet zal volstaan verzet en weerstand te organiseren tegen de besparingen, maar ook soldariteit te creëren voor wie wordt geofferd.”

Corijn riep de aanwezigen ook op om een alternatief maatschappijmodel uit ter werken. Dat model moet een antwoord bieden op de uitdagingen van deze tijd: het klimaat, de ongelijkheid en de superdiversiteit in onze steden.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door constant peers op zondag 26 oktober 2014

  "Hart boven Hard is niet alleen een beweging tegen besparingen. Het is een grote groep mensen die durft dromen van een nieuwe samenleving en die daarvoor een nieuwe taal wil uitvinden, nieuwe woorden en nieuwe visies op de toekomst. Zo klonk het bij de opening van Hartslag, de dag waarop enkele honderden mensen uit die nieuwe beweging probeerden verder te kijken dan het protest tegen de besparingen."

  Naar mijn mening is uiterst noodzakelijk dat het falen van een neoliberale maatschappij, in een monetaire unie zonder solidariteit, aan de kaak gesteld wordt. De zogenaamde vrije pers wordt ook gedomineerd door absoluut onkritische journalisten allerlei en "specialisten" die al opgeslorpt werden door allerhande denktanks.

  Wereldwijd zijn er echter toch personen die de dingen analyseren en dit wereldkundig maken. Ik denk bijvoorbeeld aan Bill Mitchell van billy blog in de eerste plaats en Yves Smith van nakedcapitalism die deze thema's regelmatig aan bod laten komen.

  Inzichten verwerven op macro-economisch gebied en monetair beleid in functie van een politiek beleid om welvaart te creëren is onontbeerlijk om de juiste argumenten te hanteren.

 • door Lessen in urgentie team op maandag 27 oktober 2014

  Klinkt allemaal veelbelovend... Ik kon er helaas niet bij zijn, waarvoor mijn excuses aan Wouter Hillaert, Hugo Fransen en alle anderen. Om het goed te maken heb ik dan maar een stuk 'over geweld en politiek' geschreven (dat tegen de tijd dat u dit leest op deze website online zou moeten zijn), een open brief aan de vakbonden (over maximale dienstverlening) en mijn 'hardbovenhartekreten' gepubliceerd:

  Dagboek van een salonrevolutionair. Mijn bijdrage aan de debatten. Hier de links:

  Open brief aan de vakbonden: http://community.dewereldmorgen.be/blog/lievendecauter/2014/10/26/maximale-dienstverlening-open-brief-aan-de-vakbonden

  Dagboek van een salonrevolutionair: http://community.dewereldmorgen.be/blog/lievendecauter/2014/10/26/dagboek-van-een-salonrevolutionair-i

  (wordt vervolgd)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties