De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VN-Veiligheidsraad neemt het op voor de tegenstanders van Kadhafi
Midden-oosten, VN-Veiligheidsraad, VN-resolutie, Kadhafi, No-fly zone -

VN-Veiligheidsraad neemt het op voor de tegenstanders van Kadhafi

vrijdag 18 maart 2011 00:53
Spread the love

historische gebeurtenis in de VN-Veilgheidsraad 

De VN- veiligheidsraad heeft een no-fly zone boven Libië goedgekeurd. Bovendien mogen alle maatregelen genomen worden om de bevolking te beschermen. Men stelt Kadhafi een wapenstilstand voor.  Maar men betwijfelt ten zeerste of hij daar op zal ingaan.

Amerika rekent op de Arabische landen om mee te doen.  Gezien de Arabische Liga voor een no-fly zone ingestemd hebben.

Tien stemmen voor , 5 onthoudingen …  Geen enkel land in de VN-veiligheidsraad stemde tegen.

Volgens vele nieuwsbronnen  zou deze beslissing  weleens te laat komen .  En dat het wel eens zou kunnen uitmonden op een grondoorlog. Wat men ten zeerste wilt vermijden.  

Het nieuws is in Benghazi onthaald op een grote vreugde. Duizenden kwamen op straat om dit te vieren. Men is blij dat het Westen en andere Arabische landen de opstandelingen op het laatste moment niet de steek lieten. Waarvoor vele vreesden dat dit wel zou gebeuren.

Frankrijk en Engeland zouden zouden  binnen enkele uren al van start gaan.  Er komen ook waarschijnlijk luchtaanvallen op de troepen van Kadhafi. Alles hangt af van de situatie ter plaatse.

Er is al een Amerikaanse vliegdekschip in de buurt .

Volgens berichten uit de Nederlands politiek , kunnen zij zich vinden in de resolutie. 

De meeste landen moeten de resolutie van 17 maart 2011 nog analyseren.

De sfeer bij de oppositie in Libië is volledig in de positieve omgeslagen.

Kadhafi heeft al gereageerd op de beslissing van de VN-Veiligheidsraad .. en zei dat hij vannacht al in Benghazi zal staan .Hij staat met zijn leger 150 km van Benghaz (enkele 100.000 inwoners).  Hij zei ook dat hij het Midden-Oosten in brand zal steken.

Vele reporters denken dat hij bluft … maar zoals er al eerder over geschreven is … hij is een sluwe vos … 

Up to date :

Volledige tekst van de resolutie nr.1973

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft ingestemd met een resolutie die militair ingrijpen in Libië ter bescherming van de bevolking autoriseert. Hieronder volgen vijf hoofdpunten uit het document van het hoogste orgaan van de volkerenorganisatie:

– Alle vluchten in het Libische luchtruim worden verboden, met uitzondering van hulpvluchten.

– Het is lidstaten van de VN toegestaan om alle noodzakelijke maatregelen te treffen om burgers en grondgebied in Libië te beschermen tegen een dreigende aanval.

– Het is uitgesloten dat in Libië een buitenlandse bezettingsmacht wordt gelegerd.

– Het wapenembargo tegen Libië wordt strenger toegepast. Alle VN-lidstaten worden opgeroepen op hun grondgebied schepen en vliegtuigen van en naar Libië te inspecteren.

– Economische sancties worden uitgebreid met de bevriezing van tegoeden van onder meer de nationale oliemaatschappij, de centrale bank en de investeringsmaatschappij van het regime

Bronnen :

Nos.nl / Paul & Witteman /de redactie.be /cnn.be en andere diverse internationale nieuwsbronnen .

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!