De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Politie zet undercover politie-agenten in om vreedzame demonstraties in diskrediet te brengen.

Politie zet undercover politie-agenten in om vreedzame demonstraties in diskrediet te brengen.

woensdag 28 april 2010 01:44
Spread the love

Begin vorig jaar april was ik met Indymedia.be in Straatsburg.  Daar was een viering gepland naar aanleiding van 50 jaar NATO/OTAN. Wij weten waar NATO/OTAN voor staat en het is zeker niet de organisatie die vrede nastreeft.

Vandaag kreeg ik van een  vriend uit Kopenhagen (Denemarken) die actief is in verschillende organisaties, ( diverse fragmenten  – bronnen: talrijke tv-kanalen via youtube ) over hetgeen wat er op de straat gebeurde begin april in  Straatsburg 2009. Ik keur elk geweld af ..maar als dit bewust uitgelokt wordt door de politie … hebben de manifestanten het recht om zich te verdedigen.  Over uitlokking door politie .wat staat daarover in de strafwet ? Men weet dat de politie provoceert en zich tussen de menigte infiltreert om bewust geweld uit te lokken. Ze jutten de harde kern op .. En in de meeste gevallen stapt de harde kern  in deze val.  Zodat de politie een reden heeft om op te treden .. desnoods met harde hand.. En weten allemaal uit ervaring dat de harde kern die in diverse manifestaties aanwezig zijn, geen zachte doetjes zijn.. Ik heb zelf gezien hoe in  Kopenhagen, tijdens de COP 15 in december 2009,  de politie bewust geweld uitlokt,  om zo de manifestanten in slecht daglicht te stellen en om zo snel mogelijk,  de manifestanten te kunnen isoleren. Hoe meer geweld … hoe beter voor de politie … en de samenleving ziet  de meeste vreedzame betogers als oproerkraiers, vernielers enz . Voor hun is het dan  één pot nat. Ik ontken niet dat er altijd personen tussen de demonstranten zitten die er enkel op uit zijn op geweld met de politie. Maar onrechtstreeks brengen ze andere demonstranten in gevaar en geven ze de politie ook de nodige munitie om in te grijpen.Daarom is het belangrijk dat er een eigen ordedienst aanwezig is om juist die dingen te vermijden. Maar gemakkelijk gezegd dan gedaan. En zeker als de undercover politie-agenten mee vuurtje stoken ..
Dat er heel wat demonstranten zich tegen de politie keren  hoeft dan ook geen verrassing te zijn. De meesten hebben  zo hun eigen redenen. Ik keur elk geweld af ..maar als dit bewust uitgelokt is door de politie, heb zeker begrip voor de reactie van de  demonstranten, waar ook ter wereld. Tijdens diverse klimaatbetogingen in Kopenhagen (COP 15),  heb ik persoonlijk meegemaakt hoe de polite betogers intimideerd, angst en terreur zaait bij degene die mee doen aan de diverse akties. Aktievoerders gingen op onbekende plaatsen slapen, familieleden werden geviseerd ..enz.. Zij worden dus niet alleen in de demonstraties maar ook in hun privé leven, het leven zuur gemaakt. … .. Enkel omdat ze een andere  visie hebben over de wereld.  Zij willen leven in een wereld zonder oorlog. Ze voeren aktie tegen bedrijven die enkel erop uit zijn om zoveel mogelijk winsten te maken. En dit ten koste van de samenleving …En het belangrijkste : ze willen een toekomst voor hun kinderen en kleinkinderen  … Is dit een utopie ?   Luc Schrijvers  

http://www.youtube.com/watch?v=h_dRTcSLjQkfeature=player_embedded#!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!