De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fisk en vette vis.
België, Robert Fisk -

Fisk en vette vis.

maandag 7 maart 2011 13:11
Spread the love

        (of de analyse van een doordeweekse krant op een            doordeweekse dag)

Ik leerde Robert Fisk (Midden-Oosten correspondent van The Independant) kennen via zijn magistraal boek De grote beschavingsoorlog (2005). Hij brengt daarin kritisch verslag uit van meer dan 30 jaar ervaring in deze regio. Ook zijn meningen over de Palestijnse kwestie heb ik steeds fel gewaardeerd (ooit bestempelde acteur John Malkovich Fisk als één van de twee personen die hij het liefst wou neerschieten).

Ik was dan ook opgetogen een intervieuw van hem te lezen, deze morgen in de ‘focus’ van Metro. Je komt Fisk dezer dagen niet alleen daar tegen. Hij vertoeft immers in onze contreien naar aanleiding van Mind the book, het boekenfestival (en de betere, minder commerciële dus, uitgave van de boekenbeurs) dat van 4 tot 6 maart liep in deSingel te Antwerpen. En volgend jaar in de Vooruit te Gent.

Het gebeurt niet alle dagen dat ‘Jan met de Pet in de Trein’ dergelijke meningen voorgeschoteld krijgt. OK, je kan nu eenmaal niet zonder sport (zeker na ‘t weekend), zonder reclame (waar zouden ze anders hun geld moeten halen?), of de lichte cavalerie van show en media. De trein is tenslotte altijd een beetje reizen… en wakker worden.

Maar toch steekt de kwaliteit van het interview met Robert Fisk schril af tegen de onzin en schijn die meestal over de rest van de bladen wordt uitgesmeerd. En meerbepaald de vette vissen die gevangen worden als het over de ‘dicht bij mijn bed’-onderwerpen gaat.

Zo bijvoorbeeld over Fernand Koekelberg. Toch goed voor een volledig (op 1 en 3) blad in de dunne Metro,  en waarschijnlijk bij gebrek aan andere smeuïge moord- en misdaadverhalen. Geen mens op de trein die zich niet aavraagt waarom al die andere (en dikwijls veel ergere en veel zwaardere) dossiers niet boven gespit worden. Het is alleen de journalist ontsnapt.

Of de ganse heisa over de binnenlandse regeringsvorming. Meerbepaald over de deadline van N-VA. Het is de krant blijkbaar ontgaan dat deze partij er alles aan doet om zijn politieke bonus (halen zij de 40%?)  zo vlug mogelijk te verzilveren. Zeker voor de kansen keren, en het vakantie wordt (=juni, de verkiezingsmaand).

Klap op de vuurpijl is natuurlijk de bijdrage over de Panorama-uitzending van zondagavond over het electriciteitsbeleid in ons land.  Waarin haarfijn het monopolie van Electrabel wordt uitgelegd als een van de voornaamste oorzaken voor het dreigend electriciteitstekort in België. Zou het toeval zijn dat over dit monopolie in Metro zedig wordt gezwegen? Want…

Als niets vermoedende treinreiziger van tweede klasse draait men de bladzijde zeven, en komt op bladzijde negen oog in oog te staan met een bijna-paginagrote reclame van … Ectrabel. ‘Werken bij Electrabel, da’s ook zorgen dat Mark en Luc door hun midlifecrisis raken’.

Een mens kan niet flexibel genoeg zijn in onze contreien …

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!