De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een jaar na de aanslag op Cristina de Kirchner in Buenos Aires

Een jaar na de aanslag op Cristina de Kirchner in Buenos Aires

zondag 3 september 2023 04:19
Spread the love

Een jaar na de aanslag op Christina de Kirchner (ex-presidente en huidig vice-president) is haar partij volledig ingestort. De Partido Justicialista was al na 2015 veroordeeld tot oppositie, maar nu kregen ze enkel steun van Grabois, die maar zes per cent haalde in las PASO.

Hoe we het ook draaiën of keren Massa, één van de favorieten om president te worden, is naar het centrum opgeschoven, hij maakte vroeger deel uit van el partido justicialista. Hij is de kandidaat die een einde wil maken aan la grieta in Argentinië of de kloof tussen el justicialismo en juntos por el cambio (jxc). Daarvan zal zijn succes moeten komen bij de verkiezingen.

Een jaar geleden werd de Kichner bijna in het gezicht geschoten, maar het geweer ging niet af. De aanslag bleek uitgevoerd te zijn door een extreem-rechtse brigade, de financiering kwam van hoger op. Het is duidelijk dat dit en haar proces waardoor ze zes jaar naar gevangenis moet voor corruptie gemaakt heeft dat de verderzetting van haar gezag tegen gehouden wordt.

Met dit alles boven haar hoofd: een aanslag, een proces en rampzalige uitslagen bij de verkiezingen, ziet het er naar uit dat de Kirchner is afgeschreven. Natuurlijk kan het zijn dat zij bij volgende verkiezingen weer wordt opgevist. Haar lot is onvoorspelbaar, maar tegenwoordig heeft ze het heel zwaar.

Voor Las Paso heeft Massa, minister van Financiën een lening met het IMF bezegelt. Hierdoor kan de devalutie die plaatsvond na de Las Paso worden opgevangen door de lonen te verhogen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!