De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Blankenberge overweegt samenwerking met Dexia te herzien
Intal, Israël koloniseert - Dexia financiert, Blankenberge -

Blankenberge overweegt samenwerking met Dexia te herzien

donderdag 3 maart 2011 09:25
Spread the love

Nummer 41, zo gaat Blankenberge nog een tijdje in mijn geheugen gegrift staan. Na Leuven op maandag 28 februari heeft Blankenberge op 1 maart, bij hoogdringendheid, een motie gestemd die van Dexia vraagt “om de ondersteuning van alle leningen voor de uitbouw van nederzettingen in de bezette gebieden van Palestina langs Dexia Public Finance Israël verder versneld af te bouwen en finaal stop te zetten conform de UNO-resouties van de Veiligheidsraad. Mocht deze evolutie niet blijken zal de gemeenteraad overwegen verdere samenwerking te herzien”. Je vindt de motie in bijlage.

(logo Blankenberge – zie www.blankenberge-online.be)

Interessant is ook om het stemgedrag te bekijken. De motie werd eind vorig jaar ingediend door Sp.a, en ook Dwars eiste al een standpunt van de gemeente. Door eerst overleg te organiseren tussen Sp.a, CD&V, Open-VLD en Dwars werd er overeenstemming gevonden. Deze partijen keurden de motie dan ook goed.

Dit maakt duidelijk dat er rond kwestie van het internationaal recht, resoluties van de Veiligheidsraad en de 4-de conventie van Geneve een brede consensus gevonden kan worden. Het Vlaams Blok onthield zich bij de stemming.

Het voorbeeld van Blankenberge en Leuven, en ervoor de andere 39 gemeentes, geeft aan dat alle gemeentes in België warm te maken zijn om zich uit te spreken over de financiering door Dexia van de illegale kolonies in de bezette Palestijnse gebieden. Als je dan weet dat de gemeentes de belangrijkste klanten zijn van Dexia België – en dat Dexia België blijkbaar goed boert volgens het jaarrapport dat de Dexia-groep vorige week presenteerde – dan begrijp je dat het belangrijk is om lokaal met de moties aan de slag te gaan. Niet?

Bron : Mario Franssen / Intal

Luc Schrijvers is lid van Intal

take down
the paywall
steun ons nu!