x

Rechter fluit rector terug: bezetting UGent gaat verder

Nieuwe overwinning voor de Gentse studenten die gebouwen van de universiteit bezetten. De poging van de Gentse rector om de bezetting te ontruimen werd zopas door de rechtbank afgewezen.

zaterdag 8 juni 2024 17:35
Spread the love

 

De rechtbank in Gent heeft besloten dat er voorlopig geen ontruiming komt van het UFO-gebouw van de Universiteit Gent, dat al ruim een maand wordt bezet door actievoerders die protesteren tegen de samenwerking van de universiteit met Israël.

Verzoek afgewezen

De universiteit had een verzoek ingediend voor een verplichte ontruiming, zogenaamd omwille van onveiligheid, maar de rechter ging daar niet in mee. De rechter benadrukte het recht van de actievoerders om vreedzaam te protesteren en stelde dat de universiteit geen bewijs kon leveren voor geweld, vernielingen of oproepen tot haat en discriminatie.

De rechter benadrukte dat de universiteit een plaats moet zijn waar protest en maatschappelijk debat mogelijk zijn:

“De universiteit is bij uitstek een plaats waar protest en een botsing van ideeën mogelijk moeten zijn.” De rechter merkte bovendien fijntjes op dat de plaats van bezetting uitgerekend het Universiteitsforum (Ufo) is. “Een ‘forum’ is nota bene historisch de plek waar maatschappelijk debat bij uitstek thuishoort”, aldus de rechter.

“Een ‘forum’ is nota bene historisch de plek waar maatschappelijk debat bij uitstek thuishoort”

De rechtbank oordeelde ook dat de “escalatie” waar de universiteit naar verwees, namelijk de bezetting van het rectoraat op 24 mei, losstond van de bezetting van het UFO-gebouw.

Volgens de rechter konden de UGent-medewerkers hun werk blijven doen en het onderwijs voor niet-protesterende studenten kon blijven doorgaan. De vermeende veiligheidsproblemen waren niet bewezen.

Intimidatie

De druk op de actievoerende studenten is heel groot. De commentatoren van een aantal mainstream kranten vonden het nodig om het verderzetten van de actie na de eerste toegevingen van de rector af te kraken. In De Standaard verscheen een opinie van een professor van de KU Leuven die suggereerde dat zo’n bezetting de vrije meningsuiting aan banden legt.

Er was daarnaast ook intimidatie door de politie. Op Belga verscheen een persbericht waarin stond dat de ontruiming bezig was. Maar dat bleek niet het geval te zijn. De politie, die in de buurt een oefening hield, benadrukte dat de voertuigen niets met de situatie te maken hadden.

De actievoerders noemden dit valse alarm “intimidatie door de politie” maar ook “een goede generale repetitie voor de echte ontruiming”.

Euforie

De actievoerders reageerden euforisch op de uitspraak van de rechter. Zij benadrukken dat hun eisen van kracht blijven, waaronder het beëindigen van samenwerkingen met zes Israëlische bedrijven en een strenger klimaat- en milieubeleid. Hoewel de UGent al enkele samenwerkingen met Israëlische universiteiten heeft gestaakt na druk van de actievoerders, vinden zij dit onvoldoende.

“In plaats van zich vooral in te spannen om het protest te bannen zou de rector beter echt luisteren naar de studenten.”

Rector Rik Van de Walle van de UGent liet weten dat de universiteit kennis heeft genomen van het vonnis en zich beraadt over verdere stappen. De UGent had eerder geprobeerd de actievoerders vrijwillig te laten vertrekken, maar deze poging mislukte. Bemiddeling door Khalid Benhaddou leidde niet tot een compromis.

Volgens Professor Jan Buelens zou de rector beter echt luisteren naar de studenten in plaats van zich vooral in te spannen om het protest te bannen.

De rechter maakte ook nog duidelijk dat hoewel de huidige situatie gedoogd wordt, de bezetting niet eindeloos kan duren en dat veranderende omstandigheden kunnen leiden tot een nieuwe afweging van de betrokken rechten.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Bronnen:

VRT NWS
Progress Lawyers
De Tijd
De Standaard

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!