Gevangenis in de Israëlische nederzetting Meggido. Foto: Middle East Monitor
Studentenbeweging VUB voor Palestina

Elsene legitimeert koloniale Apartheidsstaat Israël

Elsene blijft welbewust bilaterale banden onderhouden met de kolonistennederzetting Megiddo, gebouwd op het Palestijnse dorp Al Lajun nadat de oorspronkelijke bewoners ervan met geweld waren verdreven tijdens de Nakba in 1948.

vrijdag 7 juni 2024 09:30
Spread the love

 

Op 12 juni 2023 ontving Christos Doulkeridis (Ecolo), de burgemeester van Elsene, een open brief waarin hem met aandrang werd gevraagd de jumelage tussen de gemeentes Elsene en Megiddo te verbreken. Die open brief was ondertekend door de ondervoorzitter van de Fédération Internationale pour les Droits Humains (FIDH), een vertegenwoordiger van de Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB) en de voorzitter van de Mouvement Ouvrier Chrétien (MOC) en anderen. Tot op de dag van vandaag weigert Christos Doulkeridis de jumelage van Elsene met de kolonistennederzetting Megiddo te verbreken.

Megiddo is berucht vanwege zijn gevangenis en detentiecentrum. Sinds de laatste escalatie van het geweld in de bezette Palestijnse gebieden stierven er minstens drie Palestijnen in de gevangenis van Megiddo: Arafat Hamdan (25), Omar Daraghmeh (58) en Abdul-Rahman Maree (33). Arafat Hamdan en Omar Daraghmeh werden in hechtenis genomen naar aanleiding van de massale arrestatiecampagne die volgde op de aanval van 7 oktober.

Tijdens de autopsie van Abdul-Rahman Maree werden er tekenen van trauma vastgesteld op zijn borst, evenals gebroken ribben en een gebroken borstbeen en externe verwondingen aan zijn hoofd, nek, rug, linkerarm en linkerdij. Op 24 maart 2024 legden de Commission of Detainees’ Affairs en de Palestinian Prisoners Society een gezamenlijke verklaring af waarin stond dat Israël 24 kinderen uit Gaza heeft opgesloten in de gevangenis van Megiddo. Dat is onwettig volgens de bepalingen van Artikel 76 van de Vierde Conventie van Genève dat stipuleert dat beschermde burgers in bezette gebieden ook in de bezette gebieden (de Westelijke Jordaanoever) moeten worden opgesloten. Als ze veroordeeld worden, moeten ze hun gevangenisstraf ook in die bezette gebieden uitzitten.

Christos Doulkeridis, burgemeester van Elsene: verbreek  de banden tussen uw gemeente en de kolonistennederzetting Megiddo.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!