EndFossil Gent

Bezetters Refaat Alareer-gebouw reageren op beslissing rector om te ontruimen

We zijn enorm teleurgesteld dat onze rector ons voorstel om verder in dialoog te gaan heeft afgewezen. Hij nam deze beslissing nadat de samenwerking met Khalid Benhaddou werd stopgezet.

donderdag 6 juni 2024 15:23
Spread the love

 

Ook al hadden we laten weten dat alle partijen de mogelijkheid hadden een nieuwe bemiddelaar naar voren te schuiven, sluit de beslissing van de rector om ons dwangmatig te ontruimen, constructief dialoog uit. Onze eisen voor een academische boycot en een concreet, tijdsgebonden duurzaamheidsplan waren sinds het begin van de bezetting duidelijk. Hiermee vragen we simpelweg dat de universiteit diens eigen beleid uitvoert, diens eigen beloftes nakomt.

Daarenboven dwingt de urgentie van zowel klimaatonrechtvaardigheid als de slopende genocide in Palestina ons om deze bezetting verder te zetten. Deze maand mei was de twaalfde maand op rij dat de recordtemperaturen verbroken werden. Nu is het de tijd om te handelen, in tijden waar recordtemperaturen gebroken worden is het niet meer dan normaal dat we record brekend beleid vragen.

Tot op vandaag telt de genocide van Israël in Gaza minstens 36.586 doden en 83.074 gewonden. Ook deze hallucinante aantallen blijven oplopen. Onze eisen zijn niet onmogelijk of irrationeel, ze zijn de morele plicht van elk instituut dat maatschappelijk geëngageerd beweert te zijn en kritisch denken promoot. De beslissing om te blijven, hebben we genomen als collectief.

Net als eerder werd gezegd, benadrukken de bezettende studenten dat we altijd verzekerd hebben dat studenten veilig naar hun lessen en examens kunnen in het Refaat Alareer-gebouw en dat we nooit het verloop van examens verhinderd hebben. We hebben zelfs de volledige ruimte gereorganiseerd voor een vlot verloop van de examenperiode. Desondanks werd er besloten om de examens van locatie te verplaatsen. Dit was een top-down beslissing die niet besproken is met de betrokken professoren. Het Refaat Alareer-gebouw heeft de volledige Gentse gemeenschap altijd verwelkomd. De Raad van Bestuur is zelfs zonder problemen in het gebouw kunnen samenkomen op 31 mei.

“De rector stelt dat de Universiteit reeds veel toegevingen heeft gemaakt, en daarom ook van ons compromissen kan vragen. Hier willen we benadrukken dat we nooit toegevingen van de Universiteit hebben gevraagd, maar simpelweg om diens eigen beleid uit te voeren op vlak van duurzaamheid en mensenrechten”, zegt een van de bezetters, Rudi.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!