Een lid van Veterans for Peace. Foto: Tim Pierce from Berlin, MA, USA, Creative Commons Attribution 2.0
Veterans for Peace

VS-veteranen aan president Biden: “Stop alle militaire hulp aan Israël”

De Amerikaanse organisatie Veterans For Peace (VFP) eist dat de regering-Biden zich houdt aan de Amerikaanse wet betreffende het illegale bezit van ongecontroleerde kernwapens en dus alle militaire hulp stopzet aan Israël, dat het non-proliferatieverdrag niet heeft ondertekend.

woensdag 5 juni 2024 13:29
Spread the love

 

In een brief aan president Joe Biden en enkele topministers betoogt Veterans For Peace dat de Amerikaanse wetgeving de beëindiging vereist van alle militaire hulp aan Israël, omdat dat land in het bezit is van kernwapens in strijd met het non-proliferatieverdrag. Israël ontkent dat het kernwapens heeft, heeft het non-proliferatieverdrag niet ondertekend en staat geen inspectie van zijn nucleair arsenaal toe.

In de brief worden een reeks geloofwaardige rapporten aangehaald die bewijzen dat Israël al decennialang over kernwapens beschikt. Aangezien Israël het non-proliferatieverdrag niet heeft ondertekend vereisen de Symington-Glenn Amendments bij de International Security Assistance and Arms Export Control Act (wet op wapenexportcontrole) van 1976, die geen ruimte laten voor discretionaire beslissingen van de president, de schorsing van alle militaire steun.

Onder het Glenn-amendement is het de president niet toegestaan de beëindiging van hulp en export op te schorten wanneer er een kernwapenontploffing is geweest of de overtredende staat een nucleair explosief heeft gekregen. Om de president te machtigen sommige of alle sancties op te heffen zou het Congres nieuwe wetgeving moeten aannemen.

“De wetgeving is heel simpel”, zegt Mike Ferner, nationaal directeur van VFP. “Heeft Israël een ongecontroleerd kernwapenarsenaal? Ja. Heeft Israël het non-proliferatieverdrag ondertekend? Nee. Dus de vraag aan Biden is: “Zult u de wet gehoorzamen of blijven toestaan dat de krankzinnige brandstichters de scepter zwaaien in Amerika?”

De goed onderbouwde brief van 11 pagina’s is het werk van VFP-lid Terry Lodge, een activistische advocaat die gespecialiseerd is in nucleaire zaken. Het is boeiende lectuur, met details over Israëls vele illegale acties om kernwapenmateriaal te verwerven en Henry Kissingers goedkeuring van Israëls ‘strategische dubbelzinnigheid’. Israël heeft nooit officieel toegegeven dat het kernwapens bezit, maar ‘iedereen weet het’. In november stelde een Israëlisch kabinetslid zelfs voor om een kernbom op Gaza te gooien.

De brief verwijst ook naar de gehackte e-mail van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell (“De jongens in Teheran weten dat Israël er 200 heeft, allemaal gericht op Teheran, en wij hebben er duizenden.”). De bewering van Colin Powell dat de Iraanse hoofdstad Teheran al lang het doelwit is van Israëls kernwapens is vooral angstaanjagend op dit moment, nu Israël een gewapend conflict met Iran heeft uitgelokt en de VS mogelijk probeert mee te slepen in een grotere oorlog in het Midden-Oosten. Zou Israël Iran aanvallen met kernwapens?

Alle Amerikaanse militaire hulp aan Israël moet onmiddellijk worden beëindigd

Israëls provocerende aanpak bij zijn buitenlandse betrekkingen, ook al vóór zijn genocidale invasie van Gaza, suggereert dat kernwapens gebruikt zouden kunnen worden, tegen zowel echte als vermeende existentiële bedreigingen voor Israël. In mei 2023 oordeelde premier Benjamin Netanyahu dat de veiligheidsproblemen van Israël afkomstig zijn van Iran, en in september drong hij er bij de Verenigde Naties op aan dat “vooral Iran moet worden geconfronteerd met een geloofwaardige nucleaire dreiging”.

Op dit moment heeft Israël minstens 90 kernkoppen en mogelijk wel 200. Deze bommen kunnen worden afgeleverd door vliegtuigen, ballistische raketten op de grond en kruisraketten op onderzeeërs. De Israëlische intercontinentale ballistische raketten van het type Jericho III kunnen een kernkop tot 6500 km ver schieten, wat betekent dat Iran, Pakistan (ook zo’n leugenachtige ‘niet-kernwapenstaat’ waarvan wordt aangenomen dat hij kernwapens heeft) en heel Rusland ten westen van de Oeral – inclusief Moskou – binnen zijn bereik liggen, mocht Israël zijn toevlucht nemen tot ‘de bom’.

Terwijl Israël zijn buurlanden Libanon, Syrië en Irak met artillerievuur, bommen en raketten bestookt, blijft het doorgaan met zijn genocidaire militaire campagne in de Gazastrook tegen Palestijnse burgers en de Hamasregering. De Verenigde Staten kunnen misschien niet direct invloed uitoefenen op Israëls kernwapenprogramma, maar ze kunnen – en moeten – beslist de invasie van de Gazastrook en Israëls toenemende conflicten met zijn buren beteugelen. Gezien het overweldigende bewijs dat Israël veel kernwapens heeft gekregen en deze offensieve nucleaire capaciteit al tientallen jaren in stand houdt, verplicht de federale wet president Biden om alle militaire hulp aan Israël onmiddellijk te staken.

Veterans For Peace eist dat de president formeel vaststelt dat (1) Israël het nucleaire non-proliferatieverdrag van 1968 niet heeft ondertekend; (2) Israël wettelijk een ‘niet-kernwapenstaat’ is onder het non-proliferatieverdrag; (3) Israël een arsenaal aan kernwapens heeft verworven met de middelen om ze in een oorlog te gebruiken en in het verleden kernwapens experimenteel tot ontploffing heeft gebracht; en (4) Israël 22 U.S.C. § 2799aa-1(b)(1)(B) heeft geschonden. Volgens de federale wetgeving moet Biden alle defensieverkopen en exportvergunningen van de munitielijst aan Israël beëindigen, alle buitenlandse militaire financiering staken, de levering van militaire wapens en munitie stopzetten en alle andere beknottingen en beperkingen van de hulp die vereist zijn door de Symington and Glenn Amendments uitvoeren.

In afwachting van een reactie van de regering Biden roept Veterans For Peace, met meer dan 100 afdelingen in de VS, al haar leden, vrienden en bondgenoten op om hun vertegenwoordigers in het Congres te zeggen dat ze zich moeten verzetten tegen verdere financiering van en wapenleveringen aan Israël. De veteranenorganisatie stuurde onlangs een brief naar het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin gedetailleerd wordt beschreven welke wetten van de VS worden overtreden door wapens naar Israël te sturen, terwijl dat land schaamteloos de mensenrechten van Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen schendt.

 

Dit is een samenvatting van de Open Brief aan president Biden. De volledige brief kan je hier lezen.

Vertaling door Hilde Baccarne.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!