Foto: End Fossil Gent
End Fossil Gent

Actie werkt: Universiteit Gent verbreekt alle banden met Israëlische universiteiten, maar behoudt banden met zes bedrijven

Op donderdag 30 mei oordeelde de Mensenrechtencommissie van de Universiteit Gent dat nog zes Israelische instellingen betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. In overeenstemming met de beloften van rector Rik Van de Walle tijdens zijn ontmoeting met bezettende studenten en personeel in het Refaat AlAreer-gebouw dinsdag 28 mei, zullen alle banden met deze instellingen verbroken worden.

vrijdag 31 mei 2024 16:39
Spread the love

 

Dit is opnieuw een stap in de goede richting naar een volledige academische boycot. Dit is mogelijk gemaakt, niet door de goede wil van de rector die al 8 maanden lang negeert wat hij weigert een genocide te noemen, maar door de aanhoudende druk van protesterende studenten en personeel. Al meer dan vier weken lang bezetten zij het Refaat AlAreer-gebouw om duidelijk te maken dat ze weigeren toe te staan dat hun universiteit medeplichtig blijft aan de genocide in Gaza. In het licht van deze toenemende druk, besloot de UGent de banden met alle Israëlische universiteiten te verbreken, waaronder Tel Aviv University, Ben Gurion University, Haifa University en Weizmann Institute, en met nog twee andere Israëlische instellingen. Toch heeft de commissie beslist om de banden met zes andere Israëlische bedrijven, die een positief advies kregen, te behouden, wat betekent dat de UGent voorlopig met hen zal blijven samenwerken. Daarnaast pleiten de mensenrechtencommissie en de rector voor een opschorting van Israël’s deelname aan het Europees associatieverdrag.

Al maanden eisen studenten en personeel van de UGent dat de universiteit de banden met Israëlische instellingen verbreekt, omdat die allemaal deel uitmaken van een systeem dat het settler-kolonialisme en het decennialange geweld in Palestina legitimeert, hetgeen zichzelf zeer duidelijk toont in de huidige genocide. Als de mensenrechtencommissie niet in staat is om de problematische aard van deze banden te identificeren, dan is de vraag of het mensenrechtenbeleid van de Universiteit Gent effectieve en waarachtige beslissingen maakt in een geval van genocide.

Zolang de Universiteit Gent banden onderhoudt met Israëlische instellingen, faalt zij erin voldoende druk uit te oefenen op de oorlogsmachine die Palestina bezet én tienduizenden Palestijnen vermoordt om zichzelf in stand te houden, terwijl ze haar misdaden witwast door middel van academische samenwerkingen en innovaties in onderzoek. Indien de beschikbare mensenrechtelijke instrumenten onvoldoende blijken en schendingen toestaan is het de plicht van de instelling om deze kritisch te onderzoeken en dringend extra maatregelen te nemen om haar medeplichtigheid in de voortdurende genocide te remediëren.

Sinds het begin van de bezetting van het Refaat AlAreer-gebouw op 6 mei heeft de UGent banden met een totaal van 9 Israëlische instellingen verbroken. Deze banden, waarvan nu pas ontdekt is dat zij problematisch zijn door de escalatie van de studenten, weerstonden maanden van slachtpartijen, tapijtbombardementen en gerichte aanvallen op ziekenhuizen in Gaza. De studenten van de UGent willen de andere studenten die over heel België aan het bezetten zijn aanmoedigen om de druk op te voeren op hun instellingen om banden met Israëlische instituten te verbreken.

Studenten zullen doorgaan met het bezetten van het Refaat AlAreer gebouw totdat alle Israëlische banden zijn verbroken én hun duurzaamheidseis is ingewilligd.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!