Foto: IFJ

Internationale vakbondsfederaties steunen Palestijnse vakbonden en Palestijnse bevolking

Leiders van acht internationale vakbondsfederaties hebben in Ramallah hun blijvende solidariteit betuigd voor de strijd van het Palestijnse volk en voor de Palestijnse vakbonden. “Vakbonden zijn deel van de vredesbeweging. Vrede is voor ons een even belangrijke waarde als democratie en menselijkheid. Daarom staan wij hier in Palestina”.

donderdag 30 mei 2024 12:52
Spread the love

 

Leiders van negen internationale vakbondsfederaties en van de International Trade Union Confederation (ITUC) bezochten van 28 tot 30 mei hun syndicale vrienden van de Palestijnse vakbonden in de Palestijnse hoofdstad Ramallah. Samen vertegenwoordigen deze vakbondsfederaties meer dan 300 vakbonden in 163 landen, met meer dan 400 miljoen leden in zowat alle economische sectoren.

De leiders van deze federaties ontmoetten hun Palestijnse collega’s van de Palestinian General Federation of Trade Unions en meerdere leiders van vakbinden op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.

De delegatie legde over zijn bezoek een gemeenschappelijke verklaring af: “We drukken onze solidariteit uit met de Palestijnse vakbonden en arbeiders in deze moeilijke tijden. We zijn zeer bezorgd over de ernstige humanitaire crisis die het Palestijnse volk doormaakt en scharen ons aan de zijde van alle Palestijnen, Israëli’s en anderen die opkomen voor vrede, gelijkheid en rechtvaardigheid.”

Zij eisen een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren met volledig respect van het internationaal recht, onmiddellijke toegang van humanitaire hulp, de vrijlating van alle gijzelaars en alle personen die zonder vorm van proces worden vastgehouden (een verwijzing naar de meer dan 5.000 Palestijnen die op de bezette Westelijke Jordaanoever – dus niet in Gaza – werden gevangen genomen sinds de aanval op Gaza begon).

Tevens scharen zij zich achter de eis “voor een juiste en duurzame vrede door middel van de volledige implementatie van VN-Resoluties 242 en 338 om een economische toekomst voor een onafhankelijk Palestina mogelijk te maken. Dit betekent een einde aan de bezetting, de ontmanteling van alle illegale koloniale nederzettingen en erkenning van de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnse Staat.”

Verder eisen de vakbondsfederaties een onmiddellijke hervatting van de financiering van de VN-hulporganisatie UNRWA. Zij luisterden naar getuigenissen over geweld van kolonisten, de voortdurende schending van Palestijnse mensenrechten.

Meerdere van deze federaties hebben in het verleden reeds substantiële steun gegeven aan Palestijnse vakbonden en ngo’s. De federatie Education Internatinal geeft financiële steun voor 1.000 leerkrachten en shelters voor 5.000 kinderen in Rafah. De International Federation of Journalists steunt journalisten in Gaza en houdt nog steeds een centrum met werkruimte open in Khan Younis in Gaza.

De International Transport Workers’ Federation en de Public Services International financieren openbaar vervoer en helpen arbeiders in openbare diensten en hun gezinnen in openbare diensten De Building and Wood Workers’ International geeft steun aan shelters voor arbeiders in de bouw sector en hun gezinnen.

 

Zie de lijst van de leden van de delegatie hier.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!