Foto: End Fossil Gent
EndFossil Gent

De bezetters van UGent verzekeren de veiligheid van de examens en bekritiseren de angstzaaierij van de universiteit

Studenten die het Refaat AlAreer-gebouw bezetten, garanderen al wekenlang dat studenten en personeel lessen kunnen volgen in het auditorium in het gebouw. Toch besloot de UGent om examenlocaties te verplaatsen. De studenten van de bezetting begrijpen deze arbitraire beslissing niet, aangezien ze steeds verzekeren dat de doorgang naar het auditorium, waar examens gemaakt worden, altijd toegankelijk blijft. 

dinsdag 28 mei 2024 15:38
Spread the love

 

Deze beslissing maakt deel uit van een bredere poging van de universiteit en de media om de bezettende studenten af te schilderen als ‘gevaarlijk’, in het bijzonder na de actie op het Rectoraat op 24 mei.

Deze actie werd op uiteenlopende manieren omschreven in de media, waarbij enkele verslagen beweren dat de deelnemende studenten fysiek gewelddadig waren tegen personeelsleden.

“We verwerpen deze poging om de studenten zwart te maken en de aandacht af te leiden van het genocidale geweld in Rafah en hoe de academische banden tussen de UGent en Israëlische instellingen dit geweld in stand houden”, vertelt Jamal, student die deelneemt aan de bezetting.

Het is duidelijk dat de universiteit de gruwelijke genocide in Rafah niet wil aankaarten en liever beweert dat de bezetting een ‘gevaarlijke sfeer’ creëert die het ‘onmogelijk’ maakt om examens te houden in het Refaat AlAreer gebouw (voormalige UFO). “Dit is niet alleen een tactiek om angst aan te jagen, maar ook fundamenteel onwaar omdat er tijdens de bezetting al drie examens zijn doorgegaan zonder enige problemen”, zegt Jamal.

Meerdere personeelsleden die zelf frequent de bezetting bezoeken, hebben verklaard dat de bezetting eerder een kritische en zelfreflecterende gemeenschap is. Jan Orbie, een professor aan het departement Politieke Wetenschappen van de UGent, verklaarde dat “de bezetting op dit moment aanvoelt als een van de veiligste ruimtes op de universiteit” en dat “al wekenlang vele studenten en personeelsleden productief samen studeren en werken in de collectieve stilteruimte”.

Het onnodig verplaatsen van examenlocaties zorgt dus voor meer stress onder studenten en meer werkdruk voor het personeel. Dit was een top-down beslissing, uitgevoerd door de centrale administratie van de universiteit, genomen zonder overleg met de betrokken partijen, met als doel om angst te zaaien over de bezetting.

De studenten van de bezetting vinden het onaanvaardbaar dat de universiteit ervoor heeft gekozen om het stressvolle karakter van de examenperiode te gebruiken om verdeeldheid te creëren binnen de UGent-gemeenschap. Het verplaatsen van de locatie van de examens in het Refaat AlAreer-gebouw is volledig onnodig, aangezien de veiligheid van personeel en studenten altijd gegarandeerd is geweest en nog steeds gegarandeerd wordt.

De studenten die het gebouw bezetten nodigen alle studenten en personeelsleden uit om het Refaat AlAreer-gebouw te bezoeken, om zo zelf te zien dat de demonstranten alle nodige maatregelen nemen om de examens in het gebouw te laten doorgaan, en dat er ook stille ruimtes worden voorzien waar studenten en personeel samen in stilte kunnen werken en studeren.

Terwijl de universiteit commotie creëert over de veiligheid van het gebouw voor studenten die examens moeten maken, willen de actievoerders benadrukken dat ze het universiteitsgebouw al 22 dagen aan het bezetten zijn, omdat geen enkele student in Gaza dit jaar examens zal kunnen maken, doordat de Israëlische bezetting en genocide alle universiteiten in Gaza heeft vernietigd. Daarom blijven de studenten eisen voor een academische boycot, en dat de universiteit al haar banden verbreekt met Israëlische instellingen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!