Foto: Karina Brys

Gaza kort: aanvallen op terugkerende Palestijnen in Noord-Gaza, grootste kolonisten aanval Westelijke Jordaanoever …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over de aanvallen op terugkerende Palestijnen, de aanvallen in de Westelijke Jordaanoever en de mogelijke aanval van Israël op Iran.

woensdag 17 april 2024 13:52
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

*  *  *

Israël valt mensen aan die terugkeren naar het noorden

Palestijnen die terug wilden keren naar het noorden van Gaza zijn aangevallen door Israëlische luchtaanvallen, zo meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. De luchtaanvallen doodden 43 Palestijnen en verwondden 62 anderen.

Ook mensen die onderweg waren naar het noorden kregen in het centrale deel van Gaza bij de Wadi Faza-brug te maken met Israëlisch vuur. Een meisje van vijf werd door haar hoofd geschoten. Daarnaast werden duizenden ontheemde Palestijnen tegengehouden om naar hun huizen terug te keren.

Grootste aanval in de Westelijke Jordaanoever

Op verschillende locaties in de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische kolonisten en troepen aanvallen uitgevoerd, waarbij enkele Palestijnse doden vielen en tientallen Palestijnen gewond raakten. Deze aanvallen vonden plaats in al-Mughayyir ten noordoosten van Ramallah, en in omliggende dorpen. Tijdens de rellen zijn tientallen huizen en auto’s in brand gestoken. Deze aanval wordt beschouwd als een van de grootste aanvallen door kolonisten dit jaar.

Het geweld in de bezette Westelijke Jordaanoever is sinds het begin van het Israëlische offensief in Gaza in oktober toegenomen. Palestijnse autoriteiten melden dat minstens 460 Palestijnen zijn gedood door Israëlische troepen of kolonisten sinds 7 oktober.

Israël overweegt aanval tegen Iran die ‘niet tot oorlog leidt’

Israël heeft Amerikaanse functionarissen geïnformeerd over mogelijke opties voor een aanval tegen Iran. Deze aanval zou een reactie zijn op de Iraanse vergelding tegen Israël eerder dit weekend, die op zijn beurt een reactie was op de Israëlische bombardementen op het Iraanse consulaat in Damascus op 1 april. Israël wil een “beslissende slag” uitvoeren “die niet tot oorlog leidt”, volgens berichten van Israëls Channel 12.

Volgens Amerikaanse bronnen zou Israël overwegen om Iraanse activa, eigendommen, faciliteiten, of belangen, in de regio buiten Iran aan te vallen. Washington lijkt echter niet actief deel te willen nemen aan dergelijke Israëlische acties, maar Israël zal blijven overleggen met de Verenigde Staten.

Israël blijft humanitaire hulp tot Gaza beperken

De VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten benadrukte in een rapport dat Israël blijft vasthouden aan “onwettige beperkingen” op de toegang tot en distributie van humanitaire hulp aan de Gazastrook. Het rapport wees ook op de aanwezigheid van “wijdverspreide vernietiging van civiele infrastructuur”.

Vlak na 7 oktober legde Israël een volledige blokkade op van voedsel, water, brandstof en elektriciteit voor de 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook. Sinds oktober zijn er al 30 Palestijnen, voornamelijk kinderen, gemeld als overleden als gevolg van ondervoeding.

Spanje pleit voor erkenning Palestina, rest van EU blijft verdeeld

Spaanse premier Pedro Sánchez zet zich momenteel in om andere landen te bewegen Palestina te erkennen. Van de 27 EU-lidstaten erkennen momenteel acht – Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Polen, Roemenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden – Palestina al. Recentelijk hebben ook Ierland, Malta en Slovenië, samen met Spanje, aangegeven dat ze dit willen doen.

Hoewel veel landen de wens delen voor een Palestijnse staat, geven zij de voorkeur aan directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Ze vrezen dat een eenzijdige erkenning van Palestina Israël voor een moeilijke positie zou plaatsen.

Met name landen als Duitsland, Nederland en Oostenrijk zijn terughoudend en willen Israël niet passeren.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!