Arundhati Roy. Foto: Mukul Dube, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0
Arundhati Roy,

Arundhati Roy: “De jeugd heeft apartheid en genocide herkend voor wat het is”

Indiaas auteur en politiek activiste Arundhati Roy tijdens haar toespraak op de samenkomst van de organisatie Working People Against Apartheid and Genocide in Gaza: "De rijkste, machtigste landen in het Westen, die zichzelf zien als de hoeders van democratie en mensenrechten in de wereld vandaag, financieren en bejubelen openlijk genocide in Gaza door Israël."

dinsdag 2 april 2024 15:17
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 *  *  *

De Gazastrook is veranderd in een concentratiekamp. Degenen die nog niet zijn gedood, worden uitgehongerd. Bijna de hele bevolking van Gaza is ontheemd. Hun huizen, ziekenhuizen, universiteiten, musea, allerlei infrastructuur is tot puin gereduceerd. Hun kinderen zijn vermoord. Hun verleden is verdampt. Hun toekomst is zeer onzeker.

Hoewel het hoogste gerechtshof in de wereld van mening is dat bijna elke indicator lijkt te voldoen aan de wettelijke definitie van genocide, blijven IDF-soldaten hun spottende “overwinningsvideo’s” posten wat meer lijkt op het vieren van duivel rituelen.

Ze geloven dat er geen macht ter wereld is die hen ter verantwoording zal roepen. Maar ze hebben het mis. Zij en de kinderen van hun kinderen zullen worden achtervolgd door wat ze hebben gedaan. Ze zullen moeten leven met de afkeer en de afschuw die de wereld voor hen voelt.

En hopelijk zal op een dag iedereen – alle partijen in dit conflict – die oorlogsmisdaden heeft begaan, daarvoor berecht en gestraft worden, niet vergetend dat de misdaden begaan tijdens het verzet tegen Apartheid en Bezetting, niet kunnen gelijk gesteld worden met de misdaden begaan door de onderdrukker.

Racisme is natuurlijk de hoeksteen van elke genocide. De retoriek van de hoogste gezagsdragers van Israël heeft, sinds haar ontstaan, de Palestijnen ontmenselijkt en hen vergeleken met ongedierte en insecten, net zoals de nazi’s ooit de Joden dehumaniseerden.

Het is alsof dat kwaadaardige serum nooit is weggeweest en nu alleen maar opnieuw wordt verspreid. De “Nooit” is verwijderd uit die krachtige slogan “Nooit weer”. En we houden alleen “weer” over.

Nooit weer.

President Joe Biden, staatshoofd van het rijkste, machtigste land ter wereld, staat hopeloos tegenover Israël, ook al zou Israël niet bestaan zonder Amerikaanse financiering. Het is alsof de afhankelijke de weldoener in zijn greep heeft genomen.

De framing suggereert dit. Als een geriatrisch kind verschijnt Joe Biden voor de camera een ijsje likkend en vaag iets mompelend over een staakt-het-vuren, terwijl de Israëlische regering en militairen hem openlijk uitdagen en zweren af te maken waar ze aan begonnen zijn.

Om het massieve verlies aan stemmen van miljoenen jonge Amerikanen, die deze slachting in hun naam niet pikken, te stoppen, heeft Kamala Harris, vice-president van de VS, de taak gekregen om op te roepen tot een staakt-het-vuren, terwijl miljarden Amerikaanse dollars blijven stromen om de genocide mogelijk te maken.

En hoe zit het met ons land?

Het is algemeen bekend dat onze premier een intieme vriend is van Benjamin Netanyahu en er bestaat geen twijfel over waar zijn sympathieën liggen. India is niet langer een vriend van Palestina. Toen het bombardement begon, plaatsten duizenden aanhangers van Modi de Israëlische vlag als hun DP op sociale media.

Ze hielpen de smerigste desinformatie te verspreiden namens Israël en de IDF. Ook al is de Indiase regering nu teruggekrabbeld naar een meer neutrale positie – onze triomf op het gebied van buitenlands beleid is dat we erin slagen om voor alle partijen te kiezen zowel pro- als anti-genocide  – toch heeft ze duidelijk aangegeven dat ze resoluut zal optreden tegen elke pro-Palestijnse demonstrant.

En nu, terwijl de VS exporteert wat ze in overvloed heeft – wapens en geld om Israëls genocide te ondersteunen – exporteert India ook wat ons land in overvloed heeft: de werkloze armen om de Palestijnse arbeiders te vervangen die niet langer werkvergunningen zullen krijgen om Israël binnen te komen. (Ik gok dat er geen moslims tussen de nieuwe rekruten zullen zitten).

Mensen die wanhopig genoeg zijn om hun leven te riskeren in een oorlogsgebied. Mensen die wanhopig genoeg zijn om openlijk Israëlisch racisme tegen Indiërs te tolereren. Je kunt het zien op sociale media, als je maar wilt kijken. Amerikaans geld en Indiase armoede samen smeren  de genocidale oorlogsmachine van Israël. Wat een vreselijke, ondraaglijke schande.

De Palestijnen, die de machtigste landen ter wereld trotseren en vrijwel aan hun lot werden overgelaten, zelfs door hun bondgenoten, hebben onmetelijk geleden. Maar ze hebben deze oorlog gewonnen. Zij, hun journalisten, hun artsen, hun reddingsteams, hun dichters, academici, woordvoerders en zelfs hun kinderen hebben zich gedragen met een moed en waardigheid die de rest van de wereld heeft geïnspireerd.

De jeugd in de Westerse wereld, vooral de nieuwe generatie Joodse jongeren in de VS, heeft de hersenspoeling en propaganda doorzien en heeft apartheid en genocide herkend voor wat het is.

De regeringen van de machtigste landen in de westerse wereld hebben hun waardigheid verloren en elk respect dat ze misschien hadden. Nogmaals. Maar de miljoenen demonstranten in de straten van Europa en de VS zijn de hoop voor de toekomst van de wereld.

Palestina zal vrij zijn.

 

De tekst van deze toespraak verscheen op Scroll.In. Vertaling Willem Royaard.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!