© Viktoria Marinova

Gaza Kort: confrontatie Hamas-Israël, seksueel geweld tegen Palestijnse vrouwen …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere de confrontatie tussen Israël en Hamas bij het al-Shifa ziekenhuis, de weigering van Israël om UNRWA toegang te verlenen tot Noord-Gaza, burgerdoden die op humanitaire hulp wachtten, en meldingen van seksueel geweld tegen Palestijnse vrouwen.

maandag 25 maart 2024 17:36
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

*  *  *

Grootste gevecht sinds begin oorlog

Bij het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad vond een confrontatie plaats tussen Hamas en het Israëlische leger, die bijna een week duurde. Israël beweert dat het 170 mensen heeft gedood en nog eens 800 heeft gearresteerd, waardoor dit een van de grootste confrontaties is sinds het begin van de oorlog.

Duizenden Palestijnen die hun toevlucht hadden gezocht in het al-Shifa ziekenhuis werden gedwongen om te evacueren, en ook patiënten en medisch personeel waren verplaatst naar een speciale vleugel van het ziekenhuis.

Op videobeelden is te zien dat er verschillende vuurgevechten plaatsvonden, waarbij Israëlische troepen miniatuurdrones en bulldozers gebruikten.

UNRWA mag niet meer naar Noord-Gaza

Philippe Lazzarini, hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, heeft aangegeven dat Israël de organisatie heeft laten weten dat het niet langer haar hulpzendingen naar het noorden van Gaza zal goedkeuren. Dit gebied wordt het zwaarst getroffen door de humanitaire crisis.

“Dit is schandalig en maakt het bewust moeilijk om levensreddende hulp te bieden tijdens een door mensen veroorzaakte hongersnood,” liet Lazzarini in een bericht op X weten. “Door UNRWA te beletten haar mandaat in Gaza te vervullen, zal de klok sneller tikken richting hongersnood.”

Israël probeert al langer UNRWA te dwarsbomen

Israël heeft al vaker geprobeerd de activiteiten van UNRWA stop te zetten. In januari beweerde Israël dat twaalf UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Dit zorgde ervoor dat veel westerse donoren hun financiering voor UNRWA op stop hadden gezet.

Echter heeft Israël tot dusver slechts beperkt bewijs geleverd om deze beweringen te ondersteunen.

Opnieuw burgerdoden die op humanitaire hulp wachtten

In Gaza-Stad heeft Israël opnieuw Palestijnen die op humanitaire hulp aan het wachten waren onder vuur genomen. Hierbij zijn negentien Palestijnen om het leven gekomen en zijn tientallen anderen gewond geraakt. De beschietingen vonden plaats bij de Koeweit-rotonde, waar de afgelopen weken vaker aanvallen zijn geweest op burgers die wachtten op hulp. Het Israëlische leger ontkent echter betrokkenheid bij de aanval.

Seksueel geweld tegen Palestijnse vrouwen blijft onderbelicht

Getuigen in het al-Shifa ziekenhuis hebben gemeld dat Palestijnse vrouwen zijn blootgesteld aan “verkrachting, marteling en executie door Israëlische troepen”.

Reem Alsalem, de speciale rapporteur van de VN over geweld tegen vrouwen en meisjes, geeft in een bericht op X aan dat er meldingen van verkrachting door Israëlische troepen blijven verschijnen zonder enige consequenties.

“Verkrachting en andere vormen van seksueel geweld kunnen oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of fundamentele daden met betrekking tot genocide vormen! Het moet stoppen!”

Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor het bezette Palestijnse gebied, merkte ook op te zijn geïnterviewd door gerespecteerde journalisten over de vermeende mishandeling en seksueel misbruik van Palestijnse vrouwen door Israëlische troepen, maar dat er geen artikelen over dit onderwerp zijn verschenen.

Resolutie voor onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

De VN-Veiligheidsraad heeft een dringend staakt-het-vuren in Gaza geëist. Deze nieuwe resolutie werd voorgesteld door 10 niet-permanente leden van de raad, waarbij 14 van de 15 leden instemden. Rusland, China en Arabische landen in de raad steunden de resolutie, terwijl de VS zich van stemming onthield.

In de afgelopen maanden zijn meerdere resoluties die opriepen tot een staakt-het-vuren in Gaza verworpen. De VS, een belangrijke bondgenoot van Israël, hebben al drie keer hun veto gebruikt om dergelijke resoluties tegen te houden.

Vorige week diende de VS zelf een resolutie in voor een staakt-het-vuren. Hoewel dit, na al die de veto’s, op een verandering leek, ontbrak in de Amerikaanse ontwerptekst een duidelijke oproep aan Israël. De tekst sprak alleen over de “noodzaak van een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren”, wat door Rusland, China en andere VN-leden als dubbelzinnig en hypocriet werd beschouwd, en de resolutie werd verworpen.

Israël annexeert deel Westelijke Jordaanoever

Israël heeft opnieuw een deel van de bezette Westelijke Jordaanoever geannexeerd. Minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft verklaard dat 800 hectare land in het noorden van de Westelijke Jordaanoever nu Israëlisch grondgebied is. Dit is de grootste inname sinds de Oslo-akkoorden van 1993, zo stelt de Israëlische vredesbeweging Peace Now.

Met deze annexatie worden Palestijnse bewoners van het gebied verdreven en wordt hun het gebruik van het land verboden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!