Foto: Wafa / CC BY-SA 3.0 DEED

Gaza kort: aanval op burgers die op voedsel wachten, voedsel en waterschaarste …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over hoe Israël burgers doden die voedsel in ontvangst wilden nemen, een mogelijke staakt-het-vuren, en het gebrek aan voedsel en water.

maandag 4 maart 2024 10:36
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Israëlische leger beschiet mensen die op voedsel wachten

Op donderdag 29 februari zijn in Noord-Gaza meer dan honderd Palestijnse burgers gedood door het Israëlische leger, terwijl ze zich verzamelden rond een hulpkonvooi om voedsel in ontvangst te nemen. Ooggetuigen beschreven hoe in de ochtend tientallen vrachtwagens met voedselhulp arriveerden, waarna een grote menigte zich op de vrachtwagens stortte. Getuigen beweerden dat de mensen die naar de vrachtwagens renden werden beschoten, zowel vanuit tanks als vanuit de lucht.

Het Israëlische leger ontkent opzettelijk het konvooi te hebben aangevallen. Ze zouden waarschuwingsschoten hebben gelost nadat de menigte “dreigend” op hen afkwam. Ze stellen daarbij dat de meeste doden het gevolg waren van vertrapping door de menigte.

Desondanks rapporteerden VN-medewerkers in ziekenhuizen iets anders; zij constateerden dat de meeste gewonden schotwonden hadden.

De Europese Unie heeft een onafhankelijk onderzoek geëist en in een verklaring het beschieten van burgers die voedselhulp probeerden te ontvangen als “onverdedigbaar” bestempeld.

Zal de deal doorgaan?

Zondag is er een overleg geweest om een mogelijke staakt-het-vuren. Israël zou het raamwerk van de deal ”min of meer” geaccepteerd hebben. Het zou aan Hamas liggen of de deal door zou gaan.

Het voorgestelde raamwerk omvat een wapenstilstand van zes weken. Binnen deze overeenkomst zouden Israëlische gevangenen die door Hamas zijn vastgehouden en als kwetsbaar worden beschouwd, worden vrijgelaten.

Een overeenkomst zou waarschijnlijk ook humanitaire hulp mogelijk maken voor honderdduizenden wanhopige Palestijnen in het noorden van Gaza, waar er hongersnood dreigt.

Kinderen overlijden door ondervoeding

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt dat in de afgelopen dagen ten minste 15 kinderen zijn overleden aan ondervoeding en uitdroging in het Kamal Adwan-ziekenhuis in Gaza-Stad.

Er is geen eten en water meer

Telkens opnieuw rapporteren we over de dreigende hongersnood in Gaza, en helaas verslechtert de situatie voortdurend.

“Er is gebrek aan water, brood en meel”, vertelt een vrouw aan de Nederlandse krant NRC, “een blik bonen of een pakje fetakaas moeten we delen met zes mensen. Slechts één keer kreeg ik een fles water”. De vrouw verblijft in Rafah, de overbevolkte zuidelijke stad dicht tegen de Egyptische grens aan.

Het tekort aan voedsel en water is acuut. “Zelfs als hulpgoederen ons bereiken, gebeurt dat maar een tot twee keer per week.” In het noorden van Gaza waar duizenden mensen te midden van de verwoestingen van het zwaar gebombardeerde Gaza-Stad verblijven, is de situatie nog zorgwekkender. Uit pure wanhoop worden hier gras en bladeren gegeten, en brood wordt gemaakt van dierenvoer.

“We hebben honger”, zegt een vrouw op de achtergrond, wanneer NRC een interview afneemt.

“War on women”

Volgens gegevens van UN Women zijn vrouwen in Gaza op een ongekende manier slachtoffer van de Israëlische aanvallen. Tot op heden zijn er naar schatting minstens 9.000 vrouwen omgekomen als gevolg van Israëlische troepen in Gaza, en velen worden nog steeds vermist onder het puin.

Naar schatting zullen 63 vrouwen per dag sterven als de oorlog tegen Gaza aanhoudt, waarvan 37 vrouwen moeders zouden zijn.

84 procent van de vrouwen geeft aan dat hun gezinnen nu de helft of minder eten dan voor oktober. Vaak zijn zij degene die op zoek gaan naar voedsel en tegelijkertijd degene die het minste eten.

Opmerkelijk is dat bijna 9 op de 10 vrouwen (87 procent) aangeven dat het moeilijker is geworden om voedsel voor hen te verkrijgen dan voor mannen.

Israël weigert deze humanitaire hulp:

Uit een onderzoek van CNN blijkt dat Israël de toegang tot humanitaire hulp in de Gazastrook belemmert.

Het onderzoek, gebaseerd op interviews met tientallen humanitaire en overheidsfunctionarissen, onthult dat Israël vaak de toestemming weigert voor cruciale items, waaronder verdovingsmiddelen en anesthesiemachines, zuurstofcilinders, ventilatoren en waterzuiveringssystemen.

Daarnaast zijn ook andere producten zoals slaapzakken, medicijnen tegen kanker, waterzuiveringstabletten en kraampakketten geweigerd.

EU zet deel beloofde financiering UNRWA toch deels door

Uiteindelijk heeft de Europese Commissie besloten een deel van haar geplande betalingen aan de UNRWA toch door te zetten.

Deze week zal de Europese Commissie 50 miljoen euro overmaken van de eerder beloofde 82 miljoen euro aan de VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen. Voor de overige 32 miljoen euro stelt de Europese Commissie bepaalde voorwaarden, waarvan het moment van overdracht aan de UNRWA nog onduidelijk is.

Naast deze toewijzing voor de UNRWA heeft de Europese Unie ook 68 miljoen euro extra vrijgemaakt voor andere hulporganisaties in Gaza, waaronder het Internationale Rode Kruis en diens lokale tak, de Palestijnse Rode Halve Maan.

Israël neemt 260 hectare land in op bezette Westelijke Jordaanoever

Op donderdag 29 februari heeft Israël verschillende stukken land ingenomen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het betreft in totaal 260 hectare grond waarmee Maale Adumim, een grote Joodse nederzetting ten oosten van Jeruzalem, wordt uitgebreid. Ingewijden geven aan dat er momenteel geen bouwplannen zijn voor dit gebied.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!