Foto: Lei Lei, Wikimedia Commons / CC0

Gaza kort: mogelijke deal, Amerikaanse soldaat steekt zichzelf in brand…

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer over een mogelijk staakt-het-vuren, de invasie in Rafah en de Amerikaanse soldaat die zichzelf in brand stak als protest tegen de genocide.

woensdag 28 februari 2024 17:05
Spread the love

 

De deal, Biden te optimistisch

President Joe Biden heeft de hoop uitgesproken dat er tegen volgende week een tijdelijk staakt-het-vuren kan beginnen tussen Israël en Hamas.

Recente uitgelekte raamwerken voor een overeenkomst tussen Hamas en Israël suggereren een staakt-het-vuren, dat ook de Ramadanperiode zou overbruggen. Tijdens dit staakt-het-vuren zou er een uitwisseling zijn van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen, evenals een aanzienlijke toename van humanitaire hulp aan Gaza.

Niettemin heeft een senior Israëlische functionaris aangegeven dat ze niet begrijpen waarop het optimisme van de Amerikaanse president is gebaseerd. Eerder omschreef Hamas ook het optimisme over het bereiken van een deal als “ver van de waarheid”.

Mogelijk is Bidens opmerking verbonden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar zijn campagne waarschijnlijk steun probeert te winnen van moslim- en Arabisch-Amerikaanse kiezers.

Deal of geen deal; aanval Rafah gaat door

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangegeven dat hij van plan is een aanval uit te voeren op Rafah, waar 1,5 miljoen Palestijnen hun toevlucht hebben gezocht, ondanks een mogelijke overeenkomst.

“Als we een deal hebben, zal het enigszins worden vertraagd, maar het zal gebeuren. Als we geen deal hebben, zullen we het hoe dan ook doen”, aldus Netanyahu.

Sami Abu Zuhri, een hooggeplaatste functionaris van Hamas, heeft aangegeven dat de uitspraken van Netanyahu twijfels hebben opgeroepen over de bereidheid van Israël om een overeenkomst te sluiten.

Amerikaanse soldaat steekt zichzelf in brand als protest tegen Genocide

Op zondag overleed Aaron Bushnell, een 25-jarige soldaat in de Amerikaanse luchtmacht, nadat hij zichzelf voor de Israëlische ambassade in Washington DC in brand had gestoken. Deze daad was een protest tegen de genocide in Gaza, die hij ook vastlegde op video.

In de opname verklaarde de jonge soldaat: “Ik zal niet langer medeplichtig zijn aan genocide. Wat ik ga doen is een uiterste vorm van protest, maar in vergelijking met wat mensen in Palestina doormaken door hun kolonisten, is dit allesbehalve extreem. Dit is wat onze heersende klasse als normaal beschouwt.”

Hulpvrachtwagens worden geblokkeerd

UNRWA meldt dat het hoge risico op ondervoeding blijft stijgen, met één op de zes kinderen in het noorden van Gaza dat “ernstig ondervoed” is. De situatie is het meest nijpend in het noorden van Gaza, waar UNRWA-chef Philippe Lazzarini aangeeft dat Israël sinds 25 januari geen voedsel heeft toegelaten en de VN-oproepen voor voedselhulp zijn genegeerd.

“Het is geen tragedie; het is door de mens veroorzaakt. Uithongering wordt de bevolking van Gaza opgelegd door de Israëlische bezettingsmacht,” verklaarde de Noorse arts en humanitair pleitbezorger Mads Gilbert.

Samer Abdeljaber, de directeur voor noodsituaties van het World Food Programme (WFP), bevestigde dat er voldoende voedsel aan de grenzen van Gaza ligt om de hele bevolking te voeden. Luchtfoto’s tonen meer dan 2.000 hulpvrachtwagens aan de grens bij Egypte. Echter, door aanhoudend geweld en uitgebreide Israëlische veiligheidscontroles kan het de bevolking niet bereiken.

Wapenhandel naar Israël

“Staten dienen af te zien van het overdragen van wapens, munitie of onderdelen daarvan als er naar verwachting, op basis van feiten of historische gedragspatronen, sprake zou zijn van schending van het internationaal recht,” stelt een rapport van de Verenigde Naties.

Een aantal EU-landen hebben naar verluidt de levering van wapens aan Israël stopgezet. Nederland bijvoorbeeld heeft een deal om F-35-gevechtsvliegtuigonderdelen naar Israël te exporteren gestaakt, al was dit een gevolg van een gerechtelijke beslissing. Itochu Corporation, de Japanse handelsreus, heeft eveneens een overeenkomst opgeschort waarmee ze militaire technologie aan Israël leverden.

Desondanks zijn er nog steeds tal van landen die doorgaan met het leveren van wapens en wapenonderdelen aan Israël. Sinds oktober zijn de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada en Australië leidend geweest in het verstrekken van wapens aan Israël, waarbij De Verenigde Staten en Duitsland de grootste exporteurs zijn als het om munitie gaat.

Israël doodt studenten

Door de agressie van Israël op Gaza zijn er tot nut toe minstens 5.379 studenten om het leven gekomen en 8.888 zijn er gewond geraakt.

In totaal werden in Gaza 351 scholen gebombardeerd of beschadigd, waarbij minstens 255 leraren en ander personeel zijn gedood.

In de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische strijdkrachten en  kolonisten sinds oktober 48 Palestijnse studenten gedood en 305 anderen verwond.

ICJ rondt hoorzitting af

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft op maandag 26 februari de hoorzittingen afgerond die betrekking hadden op de onwettigheid van de Israëlische militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Meer dan 50 staten en organisaties hebben hun getuigenissen ingediend bij het ICJ.

Later deze zomer wordt een niet-bindend juridisch advies van de rechters verwacht over de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied dat in juni 1967 is veroverd.

Israël heeft ervoor gekozen geen vertegenwoordiger naar Den Haag te sturen en heeft in plaats daarvan een schriftelijke verklaring ingediend. Hierin wordt gesteld dat de zaak van het ICJ “erop gericht is de rechten van Israël om zich te verdedigen tegen existentiële bedreigingen te schaden.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!