screenshot

VN moeten voedselhulp in Gaza opschorten – wanhoop onder bevolking is te groot

Het Wereldvoedselprogramma ziet zich gedwongen om de levering van voedselhulp in het noorden van Gaza stop te zetten. Hulpverleners worden onder vuur genomen door het Israëlisch leger en de wanhoop onder de lokale bevolking is te groot vanwege de honger.

woensdag 21 februari 2024 14:00
Spread the love

 

“De beslissing om de leveringen aan het noorden van de Gazastrook stop te zetten is niet lichtvaardig genomen”, zegt de VN-organisatie in een verklaring op dinsdag. “We weten dat de situatie daar verder zal verslechteren en meer mensen van honger dreigen om te komen.”

Maar de veiligheid van de hulpverleners, en van de mensen die hulp nodig hebben, kon niet meer gegarandeerd worden volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Hulpkonvooien geplunderd

De wanhoop onder de bevolking in Gaza is zo groot dat hulpkonvooien die hun weg proberen te vinden naar het noorden van Gaza in het zuiden al aangevallen en geplunderd worden.

Drie weken geleden had het agentschap de leveringen aan het noorden al opgeschort nadat een vrachtwagen geraakt was door Israëlisch scheepsgeschut.

Deze week wou het WFP de leveringen hervatten maar zondag en maandag kwamen de hulpverleners onder vuur toen ze Gaza-Stad binnen reden. In het zuiden kunnen de vrachtwagens nauwelijks manoeuvreren omdat menigtes hongerige mensen zich vastklampen aan de voertuigen en voedsel proberen te bemachtigen.

“De hulpkonvooien worden geconfronteerd met complete chaos en geweld als gevolg van de ineenstorting van de burgerlijke orde”, aldus het WFP. “Verschillende vrachtwagens werden geplunderd tussen Khan Younes en Deir al Balah en een vrachtwagenchauffeur werd geslagen. Het overgebleven meel werd spontaan verdeeld uit de vrachtwagens in Gaza stad, te midden van hoge spanningen en enorme woede.”

Honger en ziekte

Volgens cijfers van de VN is het gemiddelde aantal vrachtwagens met hulpgoederen dat Gaza binnenkomt de voorbije weken gedaald van 140 per dag in januari naar 60 per dag in februari. Volgens het WFP zijn hulpverleners daardoor de voorbije dagen “getuige geweest van ongekende wanhoop”.

De VN-organisatie zegt voedsel en proper water zodanig schaars zijn geworden dat ziekten welig tieren en mensen omkomen van de honger. Volgens onderzoeken in geïmproviseerde opvangcentra is één op de zes kinderen onder de 2 jaar in het noorden acuut ondervoed, wat betekent dat hun leven in gevaar is.

Ondanks de grote humanitaire behoefte raakten hulpgoederen de Gazastrook de voorbije maanden slechts met mondjesmaat binnen. Israël controleert alle toegangspunten tot de enclave en opent slechts één grensovergang voor vrachtwagens. Bovendien zegt het WFP dat oeverloze Israëlische controles de doorgang van de vrachtwagens onnodig vertragen. Het agentschap roept de internationale gemeenschap op druk te zetten om meer grensovergangen, vooral in het noorden, te openen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!