Foto: Karina Brys

Gaza kort: medicijnentekort, martelingen …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over het medicijntekort in Gaza, de martelingen van Palestijnse gevangenen, onwettig dodelijk geweld op de Westelijke Jordaanoever en de aanklacht van Nicaragua bij het ICJ tegen Duitsland, VK, Nederland en Canada wegens medeplichtigheid aan genocide.

donderdag 8 februari 2024 18:21
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

*  *  *

Medicijnentekort Gaza

In de bijna lege schappen van zijn apotheek in de overvolle stad Rafah vertelt apotheker Hammam Ali over het tekort aan medicijnen in Gaza: voor veelvoorkomende aandoeningen als astma, diabetes, hypertensie en hartziekten zijn er geen medicijnen meer. Er zijn geen antibiotica, en ook andere medische benodigdheden, zoals anesthesie, zijn schaars.

Sinds het Israëlische offensief is het gezondheidssysteem in Gaza vrijwel ingestort, waarschuwen hulporganisaties. Slechts 14 van de 36 ziekenhuizen zijn nog (gedeeltelijk) operationeel, en deze ziekenhuizen worden overspoeld.

Gaza kampt al met een toename van besmettelijke ziekten, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hieronder vallen luchtweginfecties, diarree en “vele gevallen van hersenvliesontsteking, huiduitslag, schurft, luizen en waterpokken”. Bovendien zijn er uitbraken van hepatitis A en geelzucht als gevolg van onhygiënische omstandigheden.

In een poging om zieke familieleden te evacueren, proberen sommigen in Rafah de grensovergang met Egypte te gebruiken. Dit is echter een langzaam proces dat goedkeuring van Israël vereist.

Martelingen

Op maandag arresteerden Israëlische troepen tientallen Palestijnen ten westen van Gaza-Stad. De mensen die tussen de 15 en 65 jaar oud waren, werden geblinddoekt naar onbekende bestemmingen gebracht. De Euro-Mediterranean Human Rights Monitor publiceerde schokkende getuigenissen van gemartelde en mishandelde Palestijnen uit Gaza in Israëlische gevangenissen.

Gevangenen werden blootgesteld aan hondenbeten en naakte fouilleringen

Een 70-jarige man die in Khan Younis was gearresteerd, vertelde dat ze dagelijks werden beledigd en geslagen en dat ze vier dagen niks te drinken kregen. “We moesten op onze knieën zitten, kregen weinig eten en mochten slechts één keer naar het toilet.’’ Daarnaast vertelde hij dat andere gevangenen ook werden blootgesteld aan hondenbeten en naakte fouilleringen.”

Sommige martelingen worden ook door Israëlische soldaten gefilmd en op sociale media geplaatst. Zo uploadde een Israëlische soldaat een video op zijn account waarin hij een Palestijnse man uit Gaza ondervroeg. De Palestijn zit vastgebonden en naakt op een stoel, met tekenen van marteling en bloed op zijn lichaam en een schotwond in zijn rechterdij. Dit past in het patroon van Israëlische soldaten die genocidale acties documenteren op kanalen zoals “72 Virgins – Uncensored” op Telegram, variërend van het opblazen van gebouwen tot het neerschieten van burgers.

“Onwettig dodelijk geweld” in de Westelijke Jordaanoever

Amnesty International heeft onthuld dat het Israëlische leger herhaaldelijk “onwettig dodelijk geweld” heeft gebruikt tegen burgers op de Westelijke Jordaanoever, te midden van de tragische gebeurtenissen in Gaza waarbij meer dan 27.000 slachtoffers vielen. Sinds de aanvallen begonnen op 7 oktober, zijn ten minste 360 mensen, waaronder 94 kinderen, omgekomen door toedoen van Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever, aldus het United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA).

”Drie kogels werden afgevuurd zonder enig mededogen. De eerste raakte zijn been. De tweede zijn maag. De derde, zijn oog’’

Amnesty analyseerde vier gevallen van “onwettig dodelijk geweld” door de Israel Defence Forces (IDF) op de Westelijke Jordaanoever, waarbij ook medische hulp aan gewonde burgers werd belemmerd.

Een schrijnend voorbeeld van een door Amnesty geverifieerd geval is de dood van de 15-jarige Taha Mahami, die ongewapend was. ”Drie kogels werden afgevuurd zonder enig mededogen. De eerste raakte zijn been. De tweede zijn maag. De derde, zijn oog’’, zei Mahamid, zijn zus. ‘’Er waren geen confrontaties, er was geen conflict’’. Toen Taha’s vader zijn gewonde zoon probeerde weg te dragen, werd hij in de rug geschoten door de IDF.

Amnesty International roept op tot verder onderzoek en benadrukt de noodzaak van internationale actie in deze periode van bijna totale straffeloosheid.

Nicaragua klaagt Duitsland, VK, Nederland en Canada aan

De regering van Nicaragua heeft maandag juridische stappen ondernomen om Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Canada voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te dagen wegens hun medeplichtigheid aan genocide tegen de Palestijnen in Gaza. Deze landen zouden Israël hebben voorzien van wapens, munitie en technologie, wat heeft bijgedragen aan schendingen van het genocideverdrag in Gaza.

Nicaragua benadrukt dat landen die Israël steunen, verplicht zijn om de levering te stoppen “vanaf het moment dat de staat op de hoogte is van het ernstige risico op het plegen van genocide”. Op 26 januari deed het ICJ een voorlopige uitspraak waarin het redelijk achtte dat Israël het Genocideverdrag heeft geschonden in Gaza.

België ondersteunt genocidezaak

De Belgische regering riep Israël op om de uitspraak van het hof “volledig uit te voeren” en verklaarde dat België de voortgang van de zaak bij het ICJ nauwlettend zal volgen. “In de tussentijd roepen we alle partijen in het conflict in Gaza op om een onmiddellijk staakt-het-vuren te respecteren, het internationaal humanitair recht te eerbiedigen, permanent en onbelemmerd humanitair toegang te verlenen, alle gijzelaars onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en te streven naar een tweestatenoplossing”, aldus Alexander De Croo.

België valt als enige ‘Westers land’ op in de lijst van landen die de genocidezaak ondersteunen bij het ICJ

Caroline Gennez, Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking benadrukte de noodzaak van “ongehinderde humanitaire” hulp in Gaza en veroordeelde het gebruik van honger als wapen tot een oorlogsmisdaad.

België valt als enige ‘Westers land’ op in de lijst van landen die de genocidezaak ondersteunen bij het ICJ. Naast België steunen deze landen de genocidezaak van Zuid-Afrika:

Afghanistan, Albanië, Algerije, Azerbeidzjan, Bahrein, Bangladesh, Benin, Bolivia, Brunei, Burkina Faso, Comoren, Djibouti, Egypte, Gabon, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Irak, Iran, Ivoorkust, Jemen, Jordanië, Kameroen, Kazachstan, Koeweit, Kirgizië, Libanon, Liberia, Libië, Maldiven, Maleisië, Mali, Marokko, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Oeganda, Oezbekistan, Oman, Palestina, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Soedan, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Togo, Turkije, Turkmenistan, VAE (Verenigde Arabische Emiraten), Venezuela.

Saudi-Arabië herhaalt standpunt en waarschuwt VS

Saudi-Arabië heeft opnieuw benadrukt dat het geen diplomatieke betrekkingen met Israël zal normaliseren zonder Westerse erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat. Deze verklaring dient als een duidelijke waarschuwing aan de VS om niet te overdrijven met de mogelijkheid dat het koninkrijk diplomatieke banden met Israël aangaat.

Het ministerie bracht de verklaring uit naar aanleiding van de besprekingen tussen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over het Arabisch-Israëlische vredesproces. Het was ook een reactie op opmerkingen van de woordvoerder van de Amerikaanse nationale veiligheid, John Kirby, die verklaarde “positieve feedback van beide zijden” te hebben ontvangen.

De VS en Arabische landen bespraken een plan waarin Israël mogelijk diplomatieke betrekkingen zou normaliseren met verschillende moslimlanden, waaronder Saoedi-Arabië, dat lang als belangrijkste prijs is beschouwd voor de Joodse staat. Dit zou deel uitmaken van een breder initiatief om een duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te bevorderen. Arabische functionarissen benadrukken echter dat dit alleen kan plaatsvinden als Israël zich toewijdt aan “onomkeerbare” stappen richting de oprichting van een Palestijnse staat.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!