Foto: Han Soete

Gaza kort: waterschaarste, voortzetting genocide, bedreiging Rafah…

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over de waterschaarste in Gaza, de voortzetting van de genocide, de bedreiging van Rafah, de UNRWA en het nieuwe staak-het-vurenplan.

dinsdag 6 februari 2024 12:17
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

*  *  *

Waterschaarste in Gaza

Israël is momenteel bezig met het pompen van zeewater in het tunnelnetwerk van Gaza, met als doel deze tunnels onbruikbaar te maken. Milieu-analisten waarschuwen echter dat deze overstroming van de tunnels schadelijke gevolgen heeft voor de waterbronnen van Gaza, waar 2,3 miljoen mensen grotendeels van afhankelijk zijn.

Daarnaast zijn ontziltingsinstallaties beschadigd door Israëlische bombardementen, is de watertoevoer uit sommige leidingen stopgezet en werken veel boorputten niet meer door een gebrek aan brandstof en elektriciteit voor het pompen. Hierdoor wordt de waterschaarste in Gaza verder verergerd.

Bijna twee miljoen mensen in Gaza zijn gedwongen brak, onbehandeld water te drinken

Bijna twee miljoen mensen in Gaza zijn gedwongen brak, onbehandeld water te drinken. Vrouwen nemen de pil door om hun menstruatie uit te stellen, vanwege het gebrek aan water en sanitaire producten. Bovendien neemt de verspreiding van ziekten die door water worden overgedragen ook toe.

Nog geen twee weken geleden heeft het Internationaal Gerechtshof in Zuid-Afrika’s genocidezaak tegen Israël Tel Aviv opgedragen alle maatregelen te nemen om genocidale handelingen te voorkomen. Echter lijkt Israël nog een tactiek te hebben gevonden om de genocide voort te zetten.

De Genocide gaat door

Sinds 7 oktober zijn er al zeker 27.478 Palestijnen om het leven gekomen en raakten er 66.835 gewond. De Genocide in Gaza lijkt onverminderd voort te duren, met zeker 1.000 Palestijnse slachtoffers na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). In de nacht van 3 februari hebben Israëlische strijdkrachten zelfs een kleuterschool ten oosten van Rafah gebombardeerd, waar honderden ontheemde Palestijnen verbleven.

Bovendien blijft men nog steeds gebruikmaken van taal die genocide lijkt te rechtvaardigen. De extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, heeft in een interview gezegd “Gazanen aan te moedigen om vrijwillig te emigreren naar plaatsen over de hele wereld”. Dit zou worden aangemoedigd door financiële prikkels aan te bieden.

Laatste ‘veilige’ stad Rafah Bedreigd

Het Israëlische leger heeft plannen om het grondoffensief uit te breiden naar Rafah. In het afgelopen weekend hebben dodelijke luchtaanvallen Rafah al getroffen. Gallant beweert dat de “overwinning niet compleet zal zijn, tenzij het leger uitbreidt naar Rafah”. Voor de Palestijnen zou dit een nieuwe vorm van genocide betekenen.

“We zullen worden geconfronteerd met twee keuzes: blijven en sterven of over de muren naar Egypte klimmen”

Van de 2,3 miljoen mensen in Gaza bevinden zich momenteel ongeveer 1,9 miljoen in Rafah, een stad die zich dicht bij de Egyptische grens bevindt en te kampen heeft met overbevolking. Ontheemde mensen verblijven in geïmproviseerde huizen en slapen op straat zonder bescherming of basisinfrastructuur. Rafah, ooit aangewezen als de laatste ‘veilige’ zone in Gaza, wordt nu ook bedreigd.

Emad, 55 jaar oud, een zakenman en vader van zes uit Rafah: “We zullen worden geconfronteerd met twee keuzes: blijven en sterven of over de muren naar Egypte klimmen.”

UNRWA

UNRWA, de belangrijkste humanitaire organisatie van de Verenigde Naties, staat voor een ongekende financiële crisis doordat enkele van zijn belangrijkste internationale donoren de financiering hebben stopgezet. 12 van de 30.000 medewerkers zouden betrokken zijn geweest bij de Hamas-aanval van 7 oktober. Echter zijn de activiteiten van de organisatie van vitaal belang voor de Palestijnen.

Niet alleen de financiële middelen vormen een belemmering voor UNRWA in hun hulpverlening, maar ook de veiligheidsomstandigheden spelen een rol. Zo werd een vrachtwagen met voedsel geraakt door de marine van Israël. De vrachtwagen stond te wachten om naar het noorden van Gaza te gaan, waar mensen worden geconfronteerd met hongersnood.

Nieuw staak-het-vurenplan

Amerika, Qatar en Egypte zijn momenteel bezig met het bemiddelen van een nieuw staakt-het-vurenplan. Dit plan beoogt een langdurige humanitaire pauze van één tot twee maanden, met als uiteindelijk doel deze tijdelijke onderbreking om te zetten in een blijvende wapenstilstand en het bereiken van een regionale vredesovereenkomst.

Het plan voorziet ook in de mogelijkheid van de uitwisseling van alle Israëlische gegijzelden en Palestijnse gevangenen. Met de vrijlating van de gegijzelden is er hoop dat de Israëlische politiek een ‘reset’ kan ondergaan en dat het Israëlische publiek in staat zal zijn om voorbij de Hamas-aanval van 7 oktober te kijken.

Amerika en Saoedi-Arabië roepen Israël op zich in te zetten voor de oprichting van een Palestijnse staat en willen dat Israël deze toewijding bevestigt, bijvoorbeeld door de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te stoppen.

Er zijn echter twee grote obstakels: de premier van Israël Netanyahu, en Yahya Sinwar, de leider van Hamas in Gaza en de architect van de gebeurtenissen op 7 oktober.

Massagraf ontdekt

Palestijnse autoriteiten hebben een internationaal onderzoek geëist nadat in het noorden van Gaza een massagraf werd ontdekt met lichamen van Palestijnse gevangenen die geblinddoekt en geboeid waren. Er werden minstens 30 lichamen aangetroffen, verpakt in “zwarte plastic zakken”. Palestijnse functionarissen beschuldigen Israëlische soldaten ervan dat ze burgers geëxecuteerd hebben.

Palestijnse gevangenen worden regelmatig mishandeld door Israëlische strijdkrachten. Ze worden wekenlang op onbekende locaties vastgehouden, en ondergaan fysieke en verbale mishandeling. Een mensenrechtenfunctionaris van de Verenigde Naties meldde mannen te hebben ontmoet die wekenlang zijn vastgehouden, waarbij ze geslagen en geblinddoekt werden.

Wapenlevering vanuit België opgeschort

Een paar dagen geleden hebben vier ngo’s, waaronder Amnesty International, een open brief geschreven waarin ze de Waalse Minister-president Elio Di Rupo (PS) opriepen om onmiddellijk te stoppen met de wapenexport naar Israël. Het zou over een wapenlevering van 16 ton gaan. Als hij hier niet binnen acht dagen aan zou voldoen, dreigden de ngo’s juridische stappen te ondernemen. Di Rupo lijkt nu bereid te zijn hier gehoor aan te geven.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!