Foto: Creative Commons: Marius Arnesen / Flickr
Juan Cole, Informed Comment

Honger, het stille wapen van Israël

Volgens VN-prognoses dreigen elke maand tot 22.000 doden te vallen, de helft kinderen, door honger of door besmettelijke ziektes, als gevolg van verzwakte immuniteit, door gebrek aan voeding en drinkbaar water, een cijfer dat bovenop de doden komt die dagelijks vallen door het militaire geweld van het Israëlisch bezettingsleger tegen de bevolking van Gaza.

dinsdag 30 januari 2024 16:07
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede.(nvdr)

***

Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs OCHA) meldde begin januari 2024 dat Israëlische luchtaanvallen en grondoperaties Gaza onverminderd doorgaan.

OCHA voegde er aan toe dat de Israëlische aanval op de bevolking van Gaza 378.000 mensen op het catastrofale niveau 5 van honger heeft gebracht. Dit niveau 5 betekent concreet dat “acute ondervoeding niveaus van 30 procent overschrijden en dat meer dan 2 op 1.000 mensen elke dag sterven.”

Aangezien 378.000 mensen door de VN worden gecategoriseerd in dit niveau 5, suggereert dit dat gemiddeld 756 Palestijnen in Gaza elke dag sterven van honger, wat neerkomt op een geschatte 22.680 sterfgevallen door honger in januari alleen.

Aangezien de helft van de mensen in Gaza minderjarig is, omvat dit ongeveer 11.000 kinderen die worden vermoord door ontzegging van voedsel. Deze projecties zijn niet exact en voorwaardelijk, maar zullen bewaarheid worden als de hoeveelheid voedselhulp die door de Israëli’s tot de Gazastrook wordt toegestaan, niet dramatisch toeneemt in de komende weken.

Dit beleid is doelbewust. Zoals de Zuid-Afrikaanse klacht bij het Internationaal Gerechtshof tegen Israël voor genocide opmerkt: “Op 9 oktober 2023 adviseerde minister van defensie Yoav Gallant in stand van zaken voor het leger legt Israël ‘een volledige belegering op aan Gaza. Geen elektriciteit, geen voedsel, geen water, geen brandstof. Alles wordt afgesloten. We bestrijden menselijke dieren en handelen dienovereenkomstig.”

De klacht citeerde ook minister van energie en infrastructuur Israel Katz die op 12 oktober 2023 postte: “Humanitaire hulp aan Gaza? Geen elektrische schakelaar zal worden omgedraaid, geen waterkraan zal worden geopend en geen brandstoftruck zal binnenkomen totdat de Israëlische gegijzelden thuis zijn. Humanitarisme voor humanitarisme. En niemand zal ons moraliteit preken.”

Maar ook Palestijnse kinderen die niet van honger sterven, zullen blijvende schade ondervinden door langdurige acute ondervoeding, ten gevolge van ontoereikende energie- of eiwitvoeding. Een artikel van Valeria Dipasquale et al. in het medisch tijdschrift Nutrients wijst erop dat:

“Acute ondervoeding wordt erkend als oorzaak van vermindering van neuronen, synapsen, dendritische vertakkingen en myelinatie[1], wat resulteert in een afname van de hersengrootte. De hersenschors wordt dunner en de hersengroei vertraagt. Vertragingen in deze globale functies, evenals motorische functies en verlies van geheugen worden geassocieerd met ondervoeding. De effecten op de zich ontwikkelende hersenen kunnen onomkeerbaar zijn vanaf de leeftijd van 3-4 jaar.”

Ja, de fascistische regering van premier Benjamin Netanyahu voert oorlog tegen de hersenen van Palestijnse kinderen, die het risico lopen op definitieve cognitieve stoornissen. Hoe langer deze hongerbelegering doorgaat, hoe waarschijnlijker het is dat de effecten op kleine kinderen onomkeerbaar zullen zijn.

Hier moet ook  onthouden worden dat ongeveer 94 procent van op regelmatige basis beschikbare water in Gaza ondrinkbaar is. Daardoor krijgen veel kinderen en volwassenen te maken met gastro-intestinale ziekten en lijden aan diarree. Zuigelingen en peuters kunnen dan gemakkelijk sterven aan uitdroging.

Dipasquale en haar collega’s schrijven daarover: “Orgaansystemen worden variabel aangetast bij acute ondervoeding. Cellulaire immuniteit wordt negatief beïnvloed door atrofie van de thymus[2], de lymfeklieren en de amandelen… Hierdoor neemt de vatbaarheid voor invasieve infecties toe (infecties van de urineweg, gastro-intestinale infecties, sepsis, enzovoort).”

Vooral in de overvolle omstandigheden van Zuid-Gaza, waar het Israëlische bezettingsleger meer dan een miljoen mensen onder dwang heeft verplaatst, gedijen luchtweg- en gastro-intestinale ziekten. Door de bevolking zo uit te hongeren, garandeert eerste minister Netanyahu uitbraken van ziekten.

Er komt met andere woorden  waarschijnlijk een enorme stijging in kindersterfte door ziektes als gevolg van verzwakte immuunsystemen, bovenop.

 

Dit artikel verscheen op Informed Comment. Vertaling: Yaïr Da Paixão

[1] Neuronen zijn de zenuwcellen in de hersenen die het lichaam opdracht geven tot ademen, spreken, eten, stappen, denken. Synapsen zijn de verbindingen tussen neurons. Dendritische vertakkingen (dendros = boom) is het biologisch proces waarmee neurons vertakken en nieuwe synapsen vormen. Myelinatie is de vorming van beschermende lagen rond zenuwen om geleiding te verbeteren.

[2] De thymus is de klier tussen de longen die witte bloedcellen aanmaakt voor het immuunsysteem tegen infecties.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!