Mediakritiek -

Facebook censureert lezer die artikel van DeWereldMorgen deelt

Een van onze lezers liet ons weten dat Facebook een bericht van DeWereldMorgen over de agressie van Israël tegen de Palestijnse bevolking lager in het overzicht heeft geplaatst.

donderdag 4 januari 2024 11:47
Spread the love

 

Mailtje van een lezer: of we wisten dat Facebook een artikel van DeWereldMorgen als ‘schadelijke content’ beschouwt? Het gaat over een stukje van begin december Twintig dingen die je verondersteld wordt niet te ‘weten’ over de oorlog tegen Gaza. Een artikel van David Swanson vertaald door een van onze vrijwilligers.

Volgens de uitleg die onze lezer meekreeg zou het gaan om de afbeelding bij het stuk, een beeld van kapotgebombardeerde gebouwen in de Gazastrook. En wat zegt de regel? ‘Facebook-gebruikers mogen geen gewelddadige beelden delen’.

Het bericht en de censuur is opvallend, omdat wijzelf het beeld ook via onze Facebookaccount deelden, en daar geen waarschuwing voor kregen, en voor zover we kunnen nagaan ook niet heimelijk gecensureerd werden. Bovendien gebruikten we het beeld dat bij het artikel hoort al eerder. DeWereldMorgen heeft geen budget om professionele fotografen of persagentschappen te vergoeden, en valt dus terug op een klein aantal rechtenvrije beelden. Het ziet er dus naar uit dat ons bericht pas opviel bij de moderatoren van Facebook, nadat onze lezer besloot om het te delen.

De lezer kon tegen het bericht protesteren. Hij deed dat, en kreeg als reactie dat het bericht toch niet de regels schond. Een vergissing dus.

Shadowbanning

In december kwam een opvallend rapport uit van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch over censuur door Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram. Het rapport verzamelde aanwijzingen dat het bedrijf willekeurig en vaak achter de rug van gebruikers censureert. Zo worden posts verwijderd of minder zichtbaar gemaakt voor volgers, zonder dat de posters daarvan op de hoogte worden gesteld. Dat noemt men shadowbanning. Het is niet eenvoudig om de praktijk van shadowbanning te bewijzen, maar verschillende posters met grote volgscharen merken op dat het aantal views, likes en deelacties voor bepaalde berichten plots opvallend lager is als ze over de genocide in Palestina gaan.

Onze lezer meldt dat ook na de melding van Facebook dat zijn bericht de regels niet schond, het nog steeds weinig op de walls van zijn vrienden verscheen. Uiteraard is dat een subjectieve indruk. Naast shadowbanning speelt ook mee dat Facebook berichten lijkt te discrimineren die een link naar een niet-Facebooksite bevatten. Men wil immers dat de gebruiker zo lang mogelijk op het eigen platform blijft hangen en zo advertentie-inkomsten kan genereren.

Human Rights Watch klaagt aan dat Meta geen duidelijkheid verschaft over de richtlijnen die het hanteert, en dat een groot deel van de moderatie automatisch gebeurt. Berichten worden gecensureerd zonder dat ooit een medewerker van Meta het geval concreet heeft kunnen beoordelen.

Gruwel

Uiteraard vinden wij de genocide in Palestina zelf ook gruwelijk. Juist daarom willen we ze tonen. Wij wegen daarbij steeds af of de beelden geschikt zijn, ook voor wie ze beter niet te zien krijgt. Kapotgeschoten gebouwen staan voor verwoeste levens en dodelijke slachtoffers. Als onze lezers aangeven dat we minder of juist meer van die gruwel in beeld moeten brengen gaan we daarover met hen in dialoog.

Maar door multinationals als Meta laten we ons niet intimideren. We maken gebruik van hun platforms om onze visie te delen, en houden ons aan regels voor zover die duidelijk en hanteerbaar zijn. Maar ook zonder Facebook en Instagram kan u op DeWereldMorgen terecht voor het nieuws dat u elders niet vindt.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!