IPS

VN: Meer dan 1 miljoen mensen samengetroept in “extreem overbevolkt Rafah”

In een update over de situatie in Gaza melden de Verenigde Naties dat er nu meer dan 1 miljoen mensen in het gouvernement Rafah verblijven, een gebied kleiner dan de Belgische stad Aalst.

woensdag 3 januari 2024 15:20
Spread the love

 

Ocha, het humanitaire agentschap van de Verenigde Naties, laat op dinsdag weten dat zware bombardementen van het Israëlisch leger “vanop het land, vanuit de lucht en vanop de zee” over heel Gaza aanhielden. De vijandelijkheden in de noordelijker gelegen gebieden Khan Younis en Deir el-Balah hebben ertoe bijgedragen dat Rafah, het meest zuidelijke gebied van de Gazastrook, “extreem overbevolkt” is geworden.

Volgens de VN-organisatie zoeken op dit moment meer dan een miljoen mensen hun toevlucht in de al overvolle zuidelijke stad Rafah. Daarbij moeten honderdduizenden in de open lucht slapen met onvoldoende kleding of materialen om zich te beschermen tegen de kou.

Honger

De Wereldvoedselprogramma (WFP) laat op dinsdag ook weten dat de voedselzekerheid ook steeds nijpender wordt door het gebrek aan bevoorradingslijnen en de winterkou.

“Iedereen in Gaza heeft honger! Maaltijden overslaan is de norm en elke dag is een wanhopige zoektocht naar voedsel” aldus het WFP op dinsdag in een bericht op X. “Mensen gaan vaak de hele dag en nacht door zonder te eten. Volwassenen lijden honger zodat kinderen kunnen eten.”

Volgens het WFP lijdt de helft van de bevolking van Gaza honger, vooral voor ondervoede kinderen wordt de voedselsituatie gevaarlijk.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!