Foto: Creative Commons: Marius Arnesen / Flickr
IPS

Bombardement Gaza nu al bij langste en hevigste ooit

De vijftig dagen durende bombardementscampagne in Gaza is nu al een van de langste en hevigste ooit in dichtbevolkt gebied, stelt Handicap International. De organisatie waarschuwt voor de gevolgen op lange termijn en dringt aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren.

dinsdag 12 december 2023 14:29
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

De Israëlische campagne begon op 7 oktober als vergelding op de grootschalige aanval van Hamas, die aan 1.200 Israëli’s het leven kostte. Uit een rapport van Handicap International blijkt dat Israël sindsdien al meer dan 12.000 bommen heeft gedropt op Gaza, een dichtbevolkt gebied dat nauwelijks meer dan twee keer zo groot is als het Brussels Gewest. Bij die bombardementen zijn al meer dan 15.000 slachtoffers gevallen en raakten al 36.000 mensen gewond.

Lange termijn

Veel gewonden hebben medische diensten en revalidatiezorg nodig, maar die is door van de vernietiging van de medische infrastructuur niet beschikbaar. De ngo waarschuwt ook voor de vele niet-geëxplodeerde munitie die nog jaren slachtoffers kan maken.

“De vernietiging of beschadiging van vitale infrastructuur zoals ziekenhuizen of scholen heeft een langdurige impact omdat essentiële diensten hierdoor voor een lange periode, zelfs na afloop van het geweld, onbeschikbaar zijn”, zegt Danila Zizi van Handicap International. “Bovendien ontploft een groot deel van de explosieven niet bij impact waardoor ze, soms jaren na afloop van een conflict, een gevaar blijven voor de bevolking. Om de verontreinigde gebieden op termijn terug te schenken aan de bevolking zijn lange en complexe operaties van ontmijning nodig.”

Handicap International roept alle betrokken partijen in het conflict op om het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden zoals Israël en het bezette Palestijnse gebied te stoppen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!