Foto: Alisdare Hickson, Flickr

Israël voor Internationaal Gerechtshof wegens ‘Apartheid’

Zuid-Afrika zal bij monde van zijn minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor een verzoekschrift indienen bij het Internationaal Gerechtshof om Israël tot een ‘apartheidsstaat’ te verklaren. Zuid-Afrika is lid van de BRICS-samenwerking en vertolkt wellicht de opinie van een groot deel van het globale Zuiden dat het beleid van het door extreemrechtse zionisten geleid Israël onverteerbaar is.

woensdag 29 november 2023 14:34
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 *  *  *

Tegen het Israëlisch bloedbad in Gaza, dat vandaag tenminste aan 15.000 mensen het leven heeft gekost waaronder meer dan 6.000 kinderen en 4.000 vrouwen, heeft Zuid-Afrika aangekondigd dat het zich voorbereidt om een verzoekschrift in te dienen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) met het verzoek om Israël uit te roepen tot Apartheidsstaat.

Dat meldt Press TV, die de woorden van minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor citeert in een verklaring van het parlement.

Naledi Pandor. Foto: Ministerie van BZ van de VS, Flickr

Zuid-Afrika zal rechtstreeks een verzoek indienen bij het Internationaal Gerechtshof om advies over de juridische gevolgen die voortvloeien uit Israëls voortdurende schending van het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking, langdurige bezetting, annexatie van Palestijns gebied dat sinds 1967 is bezet.

Naledi Pandor zei dat Kaapstad wereldwijd de Palestijnse inspanningen steunt om lidmaatschap van de Verenigde Naties te verwerven en de organisatie van positieve en geloofwaardige mechanismen om de Palestijnse zaak aan te pakken op basis van het internationaal recht.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa wil dat ook de oorlogsmisdaden van Israël worden onderzocht

Het Zuid-Afrikaanse parlement stemde over een niet-bindende resolutie om de Israëlische ambassade in het land te sluiten en de diplomatieke betrekkingen met Tel Aviv te verbreken totdat het regime instemt met een staakt-het-vuren in Gaza. Sinds 2018 heeft Zuid-Afrika geen ambassadeur meer in Tel Aviv,  maar alleen een zaak gelastigde.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa wil dat ook de oorlogsmisdaden van Israël worden onderzocht.

 

Bron: L’Antidiplomatico.it

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!