Betoging voor de terugkeer van de Israëlische gegijzelden in Gaza, oktober 2023. Foto: Lizzie, Wikimedia Commons / CC BY 2.5 DEED
Mediakritiek -

Tijdelijke gevechtspauze in Gaza 2 dagen verlengd (UPDATE)

De verlenging van de tijdelijke gevechtspauze en de ruil tussen Israëlische en Palestijnse gijzelaars is een van de weinige lichtpuntjes van de afgelopen weken. Het verhaal erachter wordt echter door de mainstream buiten beeld gehouden omdat het de framing over deze oorlog behoorlijk in vraag stelt.

maandag 27 november 2023 17:18
Spread the love

 

Na anderhalve maand bombardementen en belegering van Gaza kwamen Israël en Hamas op 22 november 2023 overeen om gijzelaars uit te wisselen, om te beginnen kinderen en vrouwen. Gedurende een vierdaags staakt-het-vuren zouden 150 Palestijnen geruild worden voor 50 Israëli’s.

Vandaag 27 november was het de laatste dag van die ruil. De voorbije vier dagen heeft Hamas 51 Israëlische vrouwen en kinderen vrijgelaten en daarnaast 18 buitenlanders. De meeste van die buitenlandse staatsburgers waren niet opgenomen in de overeenkomst. Van zijn kant heeft Israël 150 Palestijnse vrouwen en kinderen vrijgelaten.

Heel wat landen dringen aan op een staakt-het-vuren en minstens op een verlenging van deze tijdelijke pauze. Zowel Hamas al Israël hadden te kennen gegeven dat ze openstaan voor een verlenging van het tijdelijke bestand.

Maar dat was niet eenvoudig, want niet alle Israëlische kinderen en vrouwen in Gaza worden vastgehouden door Hamas. Volgens Israël zijn er in Gaza in totaal 236 gegijzelden waarvan 90 vrouwen en kinderen.

“Een van de doeleinden van de pauze was dat Hamas tijd zal hebben om naar de rest van de vermiste mensen te zoeken.”

Hamas heeft het aantal van 50 vrouwen en kinderen naar voor geschoven omdat dit het aantal is dat zij konden garanderen, aldus Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, de premier van Qatar, die een belangrijke rol speelt in de onderhandelingen. Die 40 anderen zijn in handen van andere organisaties, waaronder Islamitische Jihad.

Volgens sjeik Mohammed waren pogingen om een tijdelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas te verlengen afhankelijk van de vraag of Hamas er in kon slagen om tientallen vrouwen en kinderen te lokaliseren die worden gegijzeld door andere organisaties of individuen dan Hamas.

In een interview met Financial Times zei hij: “Als ze extra vrouwen en kinderen krijgen, komt er een verlenging. We hebben nog geen duidelijke informatie over hoeveel ze er kunnen vinden, omdat (…) een van de doeleinden [van de pauze] is dat zij [Hamas] tijd zullen hebben om naar de rest van de vermiste mensen te zoeken.”

Hamas heeft aan Qatar verteld dat zijn strijders uit waren op Israëlische militairen en dat zij geen burgers hebben gevangen genomen. De schuld daarvoor schuiven ze in de schoenen van ander verzetsgroepen en individuen die in het zuiden van Israël waren geïnfiltreerd nadat de Hamasstrijders de Israëlische veiligheidsbarrières rond Gaza hadden doorbroken, aldus sjeik Mohammed.

Hamas heeft aan Qatar verteld dat zijn strijders uit waren op Israëlische militairen en dat zij geen burgers hebben gevangen genomen

Islamitische Jihad had laten weten dat het niet bereid was om de Israëlische gijzelaars vrij te laten. “Totdat alle Palestijnse gevangenen zijn vrijgelaten, zullen de zionistische soldaten in onze gevangenis de kleur van vrijheid niet zien,” aldus een verklaring van Islamitische Jihad.

Blijkbaar is Hamas er toch in geslaagd nog een twintigtal vrouwen en kinderen te lokaliseren, goed voor twee dagen extra gevechtspauze.

Het hele verhaal reveleert wat de mainstream media netjes verbergt. De framing van deze oorlog door Israël, daarin gevolgd door het Westen en onze media, is 1° dat het een oorlog is tussen Israël en – enkel – Hamas en 2° wordt Hamas gelijkgesteld met terreur.

Deze hele gijzelingskwestie stelt deze framing behoorlijk in vraag.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!