Internationale medewerkers AZG zijn grens overgestoken. Bron: Artsen Zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen: “Situatie in Gaza catastrofaal. Gevechtspauze onvoldoende om hulp te bieden”

De gevechtspauze van vier dagen in Gaza is gisteren met nog twee dagen verlengd. Maar de 200 vrachtwagens die nu per dag Gaza binnen mogen, zijn lang niet voldoende, zegt Meini Nicolai, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen België, in een interview met Radio 1. Bovendien “mag humanitaire hulp niet geconditioneerd worden aan een pauze of aan de ruil van gegijzelden”, benadrukt Nicolai.

dinsdag 28 november 2023 21:33
Spread the love

200 vrachtwagens per dag met hulpgoederen is onvoldoende

Voor Artsen Zonder Grenzen België (AZG België) betekent deze gevechtspauze dat ze voorzichtig verder kijken welke ziekenhuizen in Gaza ze kunnen helpen. “En er komt iets meer hulp Gaza binnen”, laat Nicolai weten aan Radio 1. “Al is de rij vrachtwagens aan de grens nog erg lang. Bovendien zijn de 200 vrachtwagens die nu per dag binnen mogen niet voldoende. Normaal kwamen er al meer dan dat dagelijks binnen. Dus na zeven weken bijna niets, moet dit nu veel meer zijn.”

“Na 7 weken bijna niets, is er veel meer dan 200 vrachtwagens per dag nodig”

Chirurgisch materiaal had AZG België Gaza al binnengebracht, vertelt Nicolai verder. Nu tijdens de gevechtspauze komt er nog een beetje extra materiaal van hen binnen, maar ze “zijn ‘in concurrentie’ met voedsel, water en vooral brandstof dat de mensen ook nodig hebben”. Ook brengen ze voor hun Palestijnse personeel tijdens deze gevechtspauze wat voedsel en materiaal binnen om te overleven. “Maar ja, dit is dus niet voldoende. Wij zouden heel veel moeten doen voor de 20.000 gewonden, maar daar is deze pauze niet genoeg voor.”

Gevechtspauze niet genoeg om hulp te bieden

Medewerkers van AZG België laten aan Nicolai weten dat het nergens veilig is, maar dat er aan de vier dagen gevechtspauze min of meer gehouden wordt. “Hoewel op de eerste dag nog schoten zijn geweest op mensen die naar het noorden vertrokken”, zegt Nicolai. “In het noorden zijn dus nog steeds mensen, want niet iedereen is geëvacueerd, terwijl daar nu totaal geen ziekenhuiscapaciteit meer is. Ons team vraagt om toegang tot het noorden, op een veilige manier, zodat ze daar de gewonden kunnen helpen.”

“In het zuiden is 80% van bevolking van Gaza ontheemd. Dit is catastrofaal”

Daarnaast is “in het zuiden meer dan 80 procent van de bevolking van Gaza ontheemd. Zij wonen niet in een eigen huis, hebben geen eten of drinken of een dak boven hun hoofd. De situatie is catastrofaal. Op vier dagen gaan we het niet redden om hulp te bieden.”

Prioritair nu voor de bevolking is volgens Nicolai dat er voedsel, medicijnen, water en brandstof Gaza binnenkomt. “Met brandstof kunnen de pompen werken, en de medische apparatuur in ziekenhuizen. Ook voor ons is brandstof heel belangrijk. Wij krijgen nu een paar honderd liter per dag. Dat is niet voldoende om meerdere ziekenhuizen te bevoorraden.” 

“Humanitaire hulp mag niet geconditioneerd zijn aan uitruiling mensen”

Nicolai benadrukt dat humanitaire hulp sowieso niet geconditioneerd mag zijn aan een pauze of aan het uitruilen van gegijzelden. “We moeten de volledige belegering eigenlijk stoppen.”

“Wat hier is gebeurd de afgelopen weken is iets wat wij zelden gezien hebben”

“Humanitaire hulp moet ongeconditioneerd zijn en gewoon Gaza in kunnen”, aldus Nicolai. “We moeten onvoorwaardelijk veilig kunnen werken. Deze week hebben we nog twee artsen verloren die gewoon in het ziekenhuis stonden. Daar is iets naar binnen gevlogen, waarbij drie dokters zijn gedood – twee van AZG en één van het ministerie – terwijl zij náást het bed van hun patiënten stonden. Dit kan niet. Humanitaire hulp mag niet geconditioneerd zijn. Dat is heel belangrijk. Wat hier is gebeurd de afgelopen weken is iets wat wij zelden gezien hebben.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!