Ontmoeting tussen minister van BZ Antony J. Blinken (VS) en de Israëlische premier Naftali Bennett op 27 maart 2022. Foto: Freddie Everett, Ministerie van BZ / Public Domain
Dave DeCamp, Antiwar,

Oorlog in Oekraïne: voormalig Israëlische premier zegt dat de VS vredesovereenkomst blokkeerde

Volgens voormalig Israëlische premier Naftali Bennett hebben de VS en de Westerse bondgenoten zijn pogingen bij het begin van de oorlog geblokkeerd om een einde te maken aan het conflict. Zij wilden niet onderhandelen, zij wilden daarentegen Poetin blijven aanvallen om hem te verzwakken.

donderdag 9 februari 2023 13:32
Spread the love

 

“In elke oorlog wordt iedereen die voorzichtig is, die naar de argumenten van beide partijen luistert alvorens een standpunt te vormen, of die officiële informatie in twijfel trekt, onmiddellijk beschouwd als medeplichtig aan de vijand”, aldus historica Anne Morelli.

Daar doet DeWereldMorgen niet aan mee. Wij veroordelen heel sterk de militaire invasie van Rusland in Oekraïne en alle oorlogsmisdaden die gepleegd worden. Het is een criminele agressie die ingaat tegen het internationaal recht. Maar wij hoeden ons voor zwart-wit versies. De geopolitieke situatie is buitengewoon complex. Wij willen aspecten naar voor brengen die in de mainstream media worden verzwegen of onderbelicht, om alzo het debat meer genuanceerd te kunnen voeren. Geloof niets zomaar, ook onszelf niet. Blijf kritisch denken. (n.v.d.r.)

 

De voormalige Israëlische premier Naftali Bennett deed zijn uitspraken op zaterdag 4 februari in een interview op zijn YouTube-kanaal.

Op 5 maart 2022 reisde de voormalige premier naar Rusland om president Vladimir Poetin te ontmoeten. In het interview beschrijft hij zijn toenmalige bemiddeling tussen Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Naar eigen zeggen coördineerde hij die bemiddeling samen met de VS, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Bennett zei dat beide partijen tijdens zijn bemiddelingspoging grote toegevingen hadden gedaan. Aan Russische zijde hadden ze de ‘denazificatie’ als vereiste voor een staakt-het-vuren laten vallen. Bennett definieert ‘denazificatie’ als het verwijderen van Zelensky.

Tijdens zijn ontmoeting met Poetin in Moskou zei Bennett dat de Russische leider garandeerde dat hij niet zou proberen Zelensky te vermoorden.

Bennett zei dat beide partijen tijdens zijn bemiddelingspoging grote toegevingen hadden gedaan

De andere toegeving die de Russen had gedaan, is volgens Bennett dat ze niet zouden streven naar ontwapening van Oekraïne. Voor de Oekraïense kant zag Zelensky af van het streven naar NAVO-lidmaatschap, wat volgens Bennett de “reden” was voor de invasie van Rusland.

Rapporten uit die tijd bevestigen de uitspraken van Bennett en stelden dat Rusland en Oekraïne hun standpunten aan het verzachten waren.

Zo meldde de nieuwswebsite Axios (VS) op 8 maart dat het voorstel van Poetin “moeilijk te accepteren is voor Zelensky, maar niet zo extreem als ze hadden verwacht”, aldus enkele Israëlische functionarissen. Ze zeiden ook nog dat het voorstel geen regimeverandering in Kiev inhield en dat Oekraïne zijn soevereiniteit kon behouden.

Naftali Bennett

Naftali Bennett (in het midden). Foto: IDF Spokesperson’s Unit / CC BY-SA 3.0

Over hoe Westerse leiders dachten over zijn bemiddelingspogingen zei Bennett dat de toenmalige Britse premier Boris Johnson een “agressieve houding” aannam, terwijl de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz “pragmatischer” waren. Volgens Bennett nam president Biden “beide” standpunten in.

Maar uiteindelijk verzetten de Westerse leiders zich tegen de inspanningen van Bennet: “Algemeen gesproken denk ik dat er een gegronde beslissing van het Westen was om Poetin te blijven aanvallen en niet te onderhandelen”.

“Er was een gegronde beslissing van het Westen was om Poetin te blijven aanvallen en niet te onderhandelen.”

Op de vraag of de Westerse mogendheden zijn bemiddelingspogingen blokkeerden, zei Bennet: “In essentie wel. Ze blokkeerden het, en ik vond dat ze ongelijk hadden.”

Bennett legde zijn beslissing om te bemiddelen uit en zei dat het in het nationaal belang van Israël was om geen partij te kiezen in de oorlog, daarbij verwijzend naar de frequente luchtaanvallen van Israël in Syrië. Bennett zei dat Rusland S-300 luchtverdediging heeft in Syrië en dat als “ze op de knop drukken, Israëlische piloten zullen sneuvelen”.

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zijn niet gestopt met Bennetts inspanningen. Later in maart ontmoetten Russische en Oekraïense functionarissen elkaar in Istanboel, gevolgd door virtueel overleg.

Volgens het verslag van voormalige VS functionarissen die met Foreign Affairs spraken, waren de twee partijen het eens over het raamwerk voor een voorlopige deal. Russische functionarissen, waaronder Poetin, hebben na de gesprekken in Istanboel publiekelijk verklaard dat een deal nabij was.

Maar de onderhandelingen mislukten uiteindelijk na meer Westerse druk. Boris Johnson bezocht Kiev in april 2022 en drong er bij Zelensky op aan niet met Rusland te onderhandelen. Volgens een rapport van Ukrainska Pravda zei hij dat zelfs als Oekraïne bereid was een overeenkomst met Rusland te ondertekenen, de Westerse geldschieters van Kiev dat niet waren.

Later in april zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dat sommige NAVO-landen de oorlog in Oekraïne wilden verlengen.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken wilden sommige NAVO-landen de oorlog in Oekraïne verlengen

“Na de besprekingen in Istanbul dachten we niet dat de oorlog zo lang zou duren … Maar na de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO was de indruk dat … er binnen de NAVO-lidstaten mensen zijn die willen dat de oorlog doorgaat en dat Rusland daardoor zwakker wordt. Zij geven niet veel om de situatie in Oekraïne”, aldus Cavusoglu.

Een paar dagen na de opmerkingen van Cavusoglu gaf minister van Defensie Lloyd Austin toe dat een van de doelen van de VS bij het steunen van Oekraïne is om Rusland “te verzwakken”.

 

Dit is de vertaling van een artikel dat verscheen op Antiwar.com.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!