Begin dit jaar betoogden 20.000 mensen in Berlijn voor vrede en tegen wapenleveringen. Foto: Die Linke, Flickr / CC BY 2.0
Miel Dullaert

Duitse stemmen voor vrede in Oekraïne

Een deel van West-Europees links volgt min of meer het narratief van de NAVO over de oorlog tussen Oekraïne, de NAVO en Rusland. Koplopers zijn de Duitse groenen en sociaaldemocraten. Bij hen heerst oorlogskoorts. Zelfs bij radicaal links is er verdeeldheid. Niet zo bij een aantal moedige vrouwen van de Duitse partij Die Linke, met name Sahra Wagenknecht en Sevim Dagdelen. Zij kiezen voor de-escalatie, vredesonderhandelingen en compromissen.

zaterdag 22 april 2023 11:49
Spread the love

 

Begin dit jaar startten de Die Linke volksvertegenwoordiger Sahra Wagenknecht en de feministe Alice Schwarzer een petitiecampagne voor vrede in Oekraïne.

Bij de start waren er 69 ondertekenaars. Onder hen gekende namen uit de politiek, het artistiek milieu, het journalistiek en intellectueel landschap. Zoals Rudolf Dressler, ex-staatsecretaris voor de SPD, Dr. Erich Vad, brigadegeneraal op rust, Günter Verheugen, ex-vicepresident van de Europese Commissie, Oscar Lafontaine, gewezen minister van Financiën voor de SPD, Rainer Braun Internationaal Vredesbureau, Daniela Dhan (publicist), Wolfgang Grupp (bedrijfsleider), Hannelore Hippe (schrijfster), Dr. Antje Vollmer (theoloog, Groenen), Peter Weibel (Kunst- en Media theoreticus), enz.

Oekraïne kan niet winnen tegen kernmacht Rusland

De petitie zegt onder meer dat de brutale Russische inval in Oekraïne onze solidariteit vraagt met de Oekraïense bevolking. Maar ze stelt ook de vraag: welke vorm van solidariteit? Oekraïne kan met NAVO-steun mogelijk wel standhouden tegen Rusland, maar het kan de oorlog niet winnen tegen de grootste kernmacht ter wereld. Dat zegt ook de hoogste militair van het Pentagon, Generaal Milley. Als generaal stelt hij een patstelling vast en roept hij op om de oorlog te beëindigen aan de onderhandelingstafel.

1.000.000 handtekeningen voor vrede

Volgens de Vredespetitie staat onderhandelen niet gelijk aan capituleren. Onderhandelen betekent compromissen sluiten, langs beide kanten. Met het doel honderdduizenden doden en verminkten te voorkomen. De initiatiefnemers verwijzen naar peilingen die aantonen dat de helft van de Duitsers hetzelfde denken.

De petitie roept kanselier Olaf Scholz op om de escalatie van wapenleveringen te stoppen. Hij moet zowel op Duits als Europees niveau aan de spits staan van een sterk bondgenootschap voor een wapenstilstand en vredesonderhandelingen. Elke verloren dag kost 1.000 mensenlevens en brengt de derde wereldoorlog dichterbij.

Als reactie op deze Vredespetitie namen de Jongeren van Duitse liberalen en de Unie van christendemocraten, bij monde van Franziska Brandmann en Johannes Winkel een oorlogsinitiatief. Zij willen verder wapenleveringen en een overwinning van Oekraïne om de “vredesorde in Europa” te herstellen.

Inmiddels verzamelde de Vredespetitie 1.000.000 handtekeningen.

Met 20.000 tegen wapenleveringen

Op initiatief van S. Wagenknecht en A. Schwarzer kwamen begin dit jaar in Berlijn zo’n 20.000 betogers samen tegen de Duitse wapenleveringen, voor de-escalatie en vredesonderhandelingen. Ze willen dat Duitsland geen wapens meer stuurt naar Oekraïne. Met meer wapens wordt de oorlog verlengd, met nog meer doden en verminkten langs beide zijden tot gevolg.

De betoging bracht de grote verdeeldheid in Die Linke aan het licht. De partijtop kant zich tegen de petitie en de demonstratie. Maar fractievoorzitter van Die Linke Amira Mohamed Ali ondersteunde de betoging en toonde zich op Twitter “verheugd met het krachtige signaal van de duizenden demonstranten voor vredesonderhandelingen en tegen de wapenleveringen”.

Volgens de mainstream media, linkse- en rechtse middens met ‘oorlogskoorts’ spelen ze zowel Poetin als de rechtsextremisten in de kaart. Volgens Wagenknecht is “iedereen die eerlijk wil demonstreren voor vrede en het stoppen van de oorlog welkom bij onze betoging. Rechtse vlaggen en symbolen horen er niet bij en worden niet getolereerd”, waarschuwde ze.

“Na 78 jaar mogen de Amerikaanse soldaten vertrekken”

Sevim Dagdelen lid van de Bondsdag, het Duits parlement, voor Die Linke sinds 2005, en in 2017 herkozen, behoort eveneens tot de vredesvleugel van Die Linke. Sevim Dagdelen is geboren in Duisburg, afkomstig van Koerdische immigranten en jurist (ze studeerde aan de universiteiten van Marburg, Keulen en Adelaide).

Recent hield ze een opgemerkte tussenkomst in de Duitse Bondsdag. In wat volgt geven we een uittreksel uit haar toespraak.

De grootste last van het verzet tegen het Duitse fascisme werd gedragen door de Sovjet-Unie. Maar zonder de gezamenlijke inspanningen van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zou deze belangrijke overwinning op de barbarij het niet gehaald hebben. Aan hen betuigen we onze dankbaarheid. Maar 78 jaar later, laten we zeggen, is het tijd voor de Amerikaanse soldaten op Duits grondgebied om naar huis te gaan”.

“Alle andere bondgenoten hebben Duitsland lang geleden verlaten. De Amerikaanse bases in Duitsland zijn als extraterritoriale zones waarin de grondwet is afgeschaft. Vandaag worden vanuit die bases (Ramstein bijv.) oorlogen uitgevochten die in strijd zijn met de internationale wetten, door het gebruik van drones en martelingen”.

“Er was een tijd dat de Duitse Bondsdag moediger was. Ik herinner me het besluit om de Amerikaanse kernwapens in 2010 terug te trekken. Dit onder de bevoegdheid toen van de minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle. Vandaag is dat besluit nog niet uitgevoerd! Het is lang geleden, maar we blijven standvastig: de Amerikaanse kernwapens op Duits grondgebied moeten verdwijnen”.

“Nu staat de Duitse regering toe dat de VS Leopard tanks sturen naar Oekraïne. Vandaag weigert de Duitse regering een internationale onderzoekscommissie te steunen, in het kader van de VN, naar de terroristische aanslagen op de Nord Stream gaspijpleidingen”.

“De Verenigde Staten geven de indruk dat ze geen bondgenoten nodig hebben, alleen trouwe loyalisten. Steeds minder landen die tot de sterkste landen van de wereld behoren zijn bereid dit te verdragen. En dat is een goede evolutie waarover we ons verheugen. De basis voor vriendschap moet respect zijn voor de mensen en voor het internationaal recht.”

“Waarom weigert de Duitse regering zelfs 20 jaar na de Amerikaanse aanvalsoorlog tegen Irak deze oorlog te veroordelen als een schending van het internationaal recht? Waarom vecht u niet voor de vrijlating van journalist Julian Assange die in de VS 175 jaar gevangenisstraf riskeert voor het publiceren van oorlogsmisdaden? Waarom heb je Edward Snowdon geen asiel aangeboden?”

 

Dit artikel verscheen op 20 april op de blog van Miel Dullaert.

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!