Oekraïense tanks in het oosten van het land. Foto: Ministerie van Defensie van Oekraïne, Flickr / CC BY-SA 2.0
Miel Dullaert

Franse historicus: “De Derde Wereldoorlog is al begonnen”

Emmanuel Todd is één van de meest bekende Franse historici en antropologen in de wereld. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre bijeen geschreven. Hij voorspelde jaren vooraf de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Hij stelt in verband met de oorlog in Oekraïne in een boek dat de Derde Wereldoorlog al begonnen is.

donderdag 16 februari 2023 17:38
Spread the love

 

“In elke oorlog wordt iedereen die voorzichtig is, die naar de argumenten van beide partijen luistert alvorens een standpunt te vormen, of die officiële informatie in twijfel trekt, onmiddellijk beschouwd als medeplichtig aan de vijand”, aldus historica Anne Morelli.

Daar doet DeWereldMorgen niet aan mee. Wij veroordelen heel sterk de militaire invasie van Rusland in Oekraïne en alle oorlogsmisdaden die gepleegd worden. Het is een criminele agressie die ingaat tegen het internationaal recht. Maar wij hoeden ons voor zwart-wit versies. De geopolitieke situatie is buitengewoon complex. Wij willen aspecten naar voor brengen die in de mainstream media worden verzwegen of onderbelicht, om alzo het debat meer genuanceerd te kunnen voeren. Geloof niets zomaar, ook onszelf niet. Blijf kritisch denken. (n.v.d.r.)

 

Emmanuel Todd is in de wereld één van de bekendste historici, antropologen en prospectivisten. In 1976 verscheen The Final Fall waarin hij voorspelde dat de Sovjet-Unie zou imploderen. Het boek kreeg toen weinig bijval. Maar de historicus Marc Ferro beschouwt het achteraf als het meest memorabele succes van kritische analyse en helderziendheid.

Zo schreef hij ook in 2002 al, op het moment dat de Verenigde Staten van Amerika de enig overgebleven supermacht waren, het essay ‘The decomposition of the American System’ (2002, dit essay werd vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Perzisch, Pools, Zweeds en Turks).

De dollar

De Franse krant Le Figaro en Le Soir besteedden aandacht aan het boek ‘La troisième guerre mondiale a commencé’. Dhr. Todd verklaart in een interview dat met de oorlog in Oekraïne de Derde Wereldoorlog is begonnen. Voor hem is het duidelijk dat het conflict, oorspronkelijk een beperkte territoriale oorlog, is geëscaleerd tot een wereldwijde confrontatie tussen enerzijds het Westen en anderzijds het door China gesteunde Rusland. Het is op die manier een wereldoorlog geworden.

De historicus stelt dat “de controle van de VS over het wereldwijde financiële dollarsysteem wordt bedreigd omdat het verzet van de Russische economie tegen de sancties het systeem van de VS naar de afgrond duwt. Rusland kan nog steeds vertrouwen op de monetaire steun van China.

“De Verenigde Staten kunnen zich niet terugtrekken uit het conflict, daarom bevinden we ons nu in een eindeloze oorlog.”

De Verenigde Staten kunnen zich niet terugtrekken uit het conflict, noch stoppen met steun aan Kiev omdat de VS geen exitstrategie hebben en er te veel op het spel staat. Daarom bevinden we ons nu in een eindeloze oorlog, in een confrontatie, waarvan het resultaat de ineenstorting van de één of de ander zou moeten zijn”.

Europeanen nemen deel aan de oorlog

Volgens Emmanuel Todd geven Europese politici in het openbaar niet toe dat ze betrokken zijn in de confrontatie omdat ze zogezegd alleen maar wapens leveren. De Europese elite: “We doden Russen, hoewel we proberen niet aanwezig te zijn op de plaats van de dood van mensen om onszelf niet bloot te stellen, om niet te worden blootgesteld aan een vergeldingsaanval”.

Emmanuel Todd. Foto: Oestani, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Volgens de auteur was het zelfs, voordat Rusland zijn speciale militaire operatie lanceerde, voor elke Europeaan duidelijk dat Oekraïne geen “ontluikende democratie was, maar een mislukte staat”. En zonder het pompen van wapens van het Westen zou Oekraïne na een eerste klap zijn ingestort.

Volgens Todd sluiten de Europeanen de ogen voor de feiten. Het leger in Oekraïne werd na de staatsgreep van 2014[1] opnieuw opgericht en kwam in 2014 in handen van de NAVO.

“Parijs en Berlijn geloofden niet dat de vijandelijkheden konden en zouden beginnen omdat ze niet wisten dat de Amerikanen, de Britten en de Polen Oekraïne al voldoende bewapend hadden om een uitgebreide oorlog te voeren. Op dit moment is de hoofdas van de NAVO verschoven. Vandaag is die Washington-Londen-Warschau-Kiev”.

“Op dit moment is de hoofdas van de NAVO verschoven. Vandaag is die Washington-Londen-Warschau-Kiev”.

Volgens zijn analyse was Oekraïne tegen de tijd dat de vijandelijkheden begonnen feitelijk lid van de NAVO geworden. Ondanks het feit dat Rusland heel duidelijk was dat Moskou dergelijk lidmaatschap niet zou tolereren.

Voor Emmanuel Todd is het helder: “De Russen voeren een defensieve oorlog om agressie van de NAVO tegen hun land te voorkomen. En we hoeven ons niet te verheugen over hun moeilijkheden. Voor hen is dit een existentiële kwestie van overleven. Hoe moeilijker het is voor de Russen hoe harder ze zullen terugslaan.”

Voorspelling?

emmanuel toddE. Todd is ook een prospectivist. Hij is voorzichtig. “Ik denk dat de Russen over een jaar of vijf zullen winnen of verliezen. Het lijkt een hele tijd maar het is in feite een normale duur voor een wereldoorlog”.

Om de levens van burgers en soldaten te redden besloten de Russen Kherson zonder slag of stoot te verlaten. Hetzelfde kan gezegd worden voor de aftocht uit de regio’s Kiev en Charkov.

Wij in het Westen tellen de vierkante meters die Oekraïne terugnam. De Russen tellen de tijdseenheden die overblijven voor de ineenstorting van de Europese economieën. Europa is voor de Russen het belangrijkste front.

“Hoe moeilijker het is voor de Russen hoe harder ze zullen terugslaan”

De Franse historicus merkt op dat hij het volledig eens is met de invloedrijke Patriarch Kirill, hoofd van de Russische orthodoxe kerk. Die laatste waarschuwde eerder dat elke “poging om Rusland te vernietigen door gekken die hun waarden proberen op te leggen, zal leiden tot het einde van de wereld”.

 

Het volledig interview met Emmanuel Todd over zijn boek kan je hier lezen.

 

Note:

[1] Op het centraal gelegen Onafhankelijkheidsplein in Kiev, het Maidanplein ontstonden op 21 november 2013 protesten tegen de regering van president Viktor Janoekovytsj naar aanleiding van diens niet-ondertekening van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Deze protesten werden aangestuurd door de VS en Westerse bondgenoten. De protesten werden heel grimmig en leidden uiteindelijk tot het afzetten van Janoekovytsj in februari 2014.

 

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!