Foto: Betty Mathyssen
Boekrecensie - Babs Verhoeve

Malm’s ‘Eco-sabotage’ geen handleiding voor de sabotage van een pijplijn

In zijn boekje over eco-sabotage verbaast Andreas Malm zich erover dat de klimaatbeweging wel hard roept om actie, maar zelf tot dusver niet overgaat tot echte actie. Alsof de klimaatactivist te goed opgevoed is, te braaf. Of gelooft de klimaatactivist zelf niet in actie? Malm vraagt zich af of de tijd aangebroken voor een nieuw soort actie: eco-sabotage. 

woensdag 19 oktober 2022 16:10
Spread the love

 

Andreas Malm onderzoekt eerst hoe sociale veranderingen in het verleden werkelijk plaatsvonden. Hij komt tot de bizarre conclusie dat ons beeld van de geweldloze revoluties helemaal niet klopt. We hebben de geschiedenis als het ware opgepoetst. Het tegendeel is immers waar, zegt Andreas Malm: Er is niet niet één voorbeeld te vinden waar de heersende orde omver werd gegooid zonder op een bepaald ogenblik gebruik te maken van geweld.

Het einde van de slavernij, het vrouwenstemrecht, het einde van apartheid, de burgerrechtenbeweging, het startte allemaal wel geweldloos, maar op een een bepaald moment vloog de eerste steen door de lucht. Slaven hielden geen sit ins in de plantages terwijl ze bloemen uitdeelden. 

Volgens Andreas Malm is het naïef te denken dat de fossiele industrie ooit zelf zal overgaan tot de noodzakelijke transitie.

De geweldloze revolutie blijkt dus een fictie. Bovendien is de uitdaging vandaag van een totaal andere orde – de toekomst van de mensheid staat op het spel. Is vreedzaam actievoeren daar tegen opgewassen, vraagt de schrijver zich af. Zullen wij later, als we terugkijken op deze periode, oordelen dat we alles geprobeerd hebben om de crisis te vermijden? Moeten we niet overwegen om ook andere acties in te zetten? 

De enige oplossing om minder CO2-emissies de lucht in te jagen? Minder CO2 produceren. Volgens Andreas Malm is het naïef te denken dat de fossiele industrie ooit zelf zal overgaan tot de noodzakelijke transitie. Ook de overheden zijn te zwak om hen daartoe te verplichten. 

Blijft over: de burger. Die zou alles op alles moeten zetten om de bouw van nieuwe installaties tegen te houden. Maar zelfs dat is onvoldoende om het tij te keren. Daarvoor moeten ook bestaande installaties gesaboteerd worden, zegt Malm. Voor alle duidelijkheid, Malm pleit niet voor eco-terrorisme. Hij pleit voor de sabotage van installaties. 

Elke coïncidentie met de aanslag op de Nord Stream 2 pijplijn is toeval. De samenloop met de actie tegen TotalEnergies wellicht niet. 

Zondag 30 oktober is Andreas Malm te gast op het Brainwash Festival in Amsterdam. Gaat hem horen!

 

Eco-sabotage. Of hoe je een pijplijn opblaast

Andreas Malm: Eco-sabotage. Of hoe je een pijpleiding opblaast. Starfish Books, 167 blz.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!