Foto: Timmaexx, Wikimedia Commons / Public Domain
IPS

London School of Economics: Rijken minder belasten, geeft geen boost aan economie

Grote belastingsverminderingen voor rijken hebben geen significant effect op economische groei of werkloosheid. Dat zegt onderzoek van de London School of Economics (LSE) en King's College London.

vrijdag 18 december 2020 16:48
Spread the love

 

Het onderzoek stelt dat regeringen die na de covid-19-crisis proberen de overheidsfinanciën te herstellen, zich geen zorgen hoeven te maken over de economische gevolgen van hogere belastingen voor mensen die er warmpjes inzitten.

OESO-landen

De onderzoekers van de London School of Economics and Political Science (LSE) en King’s College London maakten gebruik van gegevens van de laatste vijf decennia uit achttien OESO-landen. De paper, The Economic Consequences of Major Tax Cuts for the Rich, toont aan dat de afgelopen 50 jaar een periode was die gekenmerkt wordt door dalende belastingen voor rijken in ontwikkelde economieën. Belastingverlagingen waren zichtbaar over de volledige observatieperiode, maar kwamen veelvuldig voor eind jaren tachtig.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de economie, gemeten aan de hand van het reële bbp per hoofd van de bevolking en het werkloosheidspercentage, niet significant wordt beïnvloed door grote belastingverlagingen voor de rijken. “De geschatte effecten voor deze variabelen zijn statistisch gezien niet van nul te onderscheiden”, zegt de studie.

Geen boost

“Onze bevindingen over de effecten op groei en werkloosheid leveren bewijs tegen theorieën die suggereren dat lagere belastingen voor de rijken zullen leiden tot een groter arbeidsaanbod (meer banen gecreëerd door rijke individuen), en een boost voor de economie.”

“Onze resultaten kunnen een belangrijke bijdrage zijn voor het huidige debat over de economische gevolgen van het belasten van rijken, aangezien ze causaal bewijs leveren dat ook eerdere conclusies uit onderzoek ondersteunt: het verlagen van de taksen verhoogt de hoogste inkomens, maar heeft verder weinig effecten voor de economie”, concluderen de onderzoekers.

Zwak argument

“Ons onderzoek toont aan dat de economische argumenten om de belastingen op de rijken laag te houden zwak zijn. Grote belastingverlagingen voor de rijken hebben sinds de jaren tachtig de inkomensongelijkheid vergroot, met alle problemen van dien, zonder dat er winst in economische prestaties tegenover stond”, zegt David Hope, docent Politieke Economie aan King’s College.

“Onze resultaten kunnen welkom nieuws zijn voor regeringen die proberen de overheidsfinanciën te herstellen na de covid-19-crisis, omdat ze impliceren dat ze zich niet al te veel zorgen moeten maken over de economische gevolgen van hogere belastingen voor de rijken”, zegt zijn collega Julian Limberg.

De landen die voor het onderzoek werden bestudeerd zijn Australië, Oostenrijk, België, Canada, Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!