Ernesto Samper. Foto: Twitter @MinComercioN

Voormalig president Colombia klaagt agressie van zijn land tegen buurland Venezuela aan

Volgens voormalig president Ernesto Samper van Colombia zat zijn land achter de mislukte poging van Amerikaanse huurlingen om de regering van buurland Venezuela af te zetten. Die operatie had de bedoeling om met medeweten van zelfverklaard president Juan Guaidó president Nicolás Maduro te ontvoeren en naar de VS te deporteren, maar draaide op een volledige mislukking uit.

donderdag 29 oktober 2020 17:44
Spread the love

 

Voormalig president van Colombia Ernesto Samper (1994-1998) verklaarde1 dat zijn land een onheus en agressief politiek spel speelt ten aanzien van Venezuela.

“Colombia heeft zijn relatie met Venezuela op een dwaze manier beschadigd. Het Colombiaanse beleid was erg agressief tegenover Venezuela. Wij hebben een gemeenschappelijke grens van 2.500 kilometer, een grens die mensen voortdurend oversteken. Er wonen in die grensstreek drie miljoen Colombianen en Venezolanen samen. Onze export naar Venezuela bedroeg (voor de problemen begonnen, nvdr.) acht miljard Amerikaanse dollar. Nu is dat nog 300 miljoen dollar.”

In zijn commentaar op het beleid van huidig president Ivan Duque wees Samper erop dat Colombia betrokken was bij de Amerikaanse pogingen om de regering van president Nicolas Maduro van Venezuela te destabiliseren (zie Mislukte coup tegen Venezuela logisch onderdeel VS-agenda in Latijns-Amerika).

“Colombia steunde deze vermoede coup, die eindigde als een episode in een soapopera. Ditmaal steunde (Colombia) de verijdelde huurlingenoperatie”, zei de voormalige president, waarmee hij doelde op de mislukte ‘Operatie Gedeon’ onder leiding van Jordan Goudreau, CEO van het bedrijf Silvercorp, die door de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó was ingehuurd.

Samper verklaarde daarbij ook dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de COVID-19-pandemie misbruiken om op de korte termijn politiek voordeel te halen.”

“Het is om moedeloos te worden hoe Trump met het virus omgaat en zich niets aantrekt van alle doden die in zijn land al zijn geteld. Net zo deprimerend zijn de uitlatingen van (Braziliaans president Jair) Bolsonaro, die niet schijnt te beseffen dat Brazilië het epicentrum van de pandemie aan het worden is. Trump misbruikt de pandemie voor zijn herverkiezing en Bolsonaro doet op een onmenselijke, wrede manier hetzelfde om zijn oligarchie te consolideren.”

 

Noot van de redactie: De aandacht en verontwaardiging van de internationale mainstream media voor schendingen van de mensenrechten (echte én beweerde) in Venezuela staat in schril contrast met de geringe aandacht voor de schendingen in buurland Colombia, dat op dit vlak reeds 50 jaar een gruwelijke reputatie heeft. Nog dit jaar werden in Colombia tientallen strijders voor de mensenrechten, vakbondsleiders, journalisten, leiders van inheemse volkeren en boerenleiders vermoord (zie Politieke moorden Colombia pieken in januari 2020).

 

Het bericht ‘Colombia’s Policy Towards Venezuela Is Aggressive’ Samper Says werd vertaald door Hilde Baccarne.

 

Note:

1   Samper legde deze verklaring af kort na de mislukte poging tot landing van een aantal huurlingen op de Venezolaanse kust. Ze werd tot op heden niet opgepikt door de internationale media. Samper is allesbehalve een linkse politicus. Hij is een traditionele liberaal, die echter wel op de onafhankelijkheid van zijn land tegenover de VS staat. Een van de vele problemen die de VS de voorbije jaren meer en meer ondervinden om hun wil aan Latijns-Amerika op te leggen is de toenemende onwil van heel wat politieke leiders – die nochtans ideologische bondgenoten zijn –  om zomaar de bevelen vanuit Washington voor lief te nemen (nvdr).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!