Foto: vmazar, Flickr / CC BY-NC 2.0
IPS

Covid-19 dwingt Syrische gezinnen terug naar vernielde huizen

In het noordwesten van Syrië dwingt de covid-epidemie duizenden gezinnen om de overbevolkte opvangkampen te verlaten. Ze zoeken naar andere opvangmogelijkheden of keren terug naar hun vernielde huizen.

woensdag 24 juni 2020 11:42
Spread the love

 

Sinds het staakt-het-vuren op 5 maart zijn meer dan tweehonderdduizend mensen – onder wie ten minste de helft kinderen – verhuisd van de overbevolkte vluchtelingenkampen naar andere opvangkampen of naar hun beschadigde huizen die ze eerder hadden verlaten vanwege het conflict, zegt de organisatie Save The Children. De gezinnen zeggen voor een onmogelijke keuze te staan: in de kampen blijven die bijzonder slecht voorbereid zijn op een uitbraak van het coronavirus, of terugkeren naar de ruïne van hun huizen dicht bij de frontlinies van het conflict.

Veel gezinnen zijn teruggekeerd naar huis zonder stromend water of elektriciteit. Kinderen hebben geen toegang tot onderwijs of gezondheidszorg, aangezien veel scholen en ziekenhuizen zijn vernietigd en een gebrek aan elektriciteit of internet in de buurt hen uitsluit van mogelijkheden om op afstand te leren. De economische instabiliteit en volatiliteit van de Syrische pond – de prijs van een brood verdubbelde in amper een week – maken de situatie nog erger.

Onmenselijk

“De situatie van deze kinderen en hun families is hartverscheurend”, zegt Sonia Khush, verantwoordelijke voor Syrië bij Save the Children. “Ze zijn moeten vluchten voor intense gevechten, leven in onvoorstelbare omstandigheden en moeten nu vluchten voor de dreiging van een dodelijk virus.

“Ze kunnen nergens anders heen dan naar hun vernielde huizen. Basisdiensten bestaan bijna niet, banen zijn moeilijk te vinden en hun spaargeld verliest met de dag aan waarde. Door de dreiging van nieuw geweld zijn velen weer gedwongen om zich te verplaatsen op zoek naar veiligheid. Dit is onmenselijk.”

Save the Children waarschuwt voor de gevolgen van een nieuwe uitbraak in het noordwesten van Syrië. “Een uitbraak zou er ondenkbare gevolgen hebben”, zegt Khush. “Het is van cruciaal belang dat hulpverleners kwetsbare kinderen en gezinnen kunnen bereiken. De grensovergangen dienen als reddingslijn voor meer dan vier miljoen burgers in Syrië – waaronder twee miljoen kinderen – van wie de meerderheid op geen enkele andere manier essentiële hulp kan krijgen.”

 

Foto: vmazar, Flickr / CC BY-NC 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!