Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek -

Geweld van 300 fascisten verjaagt Roma uit wijk in Rome

Met de opruiende taal van de extreemrechtse minister van Binnenlandse Zaken Salvini op de achtergrond neemt het straatgeweld tegen mensen van kleur toe in Italië. 300 gewelddadige fascistische betogers verjoegen dinsdag 70 Roma uit een buitenwijk in Rome.

vrijdag 5 april 2019 14:43
Spread the love

70 mensen met een Roma-achtergrond – waaronder 33 kinderen – hadden dinsdag onderdak moeten vinden in een opvangcentrum in Torre Maura, een buitenwijk in het oosten van Rome. Maar 300 fascistische betogers beletten dat.

De bende stak auto’s en vuilnisbakken in brand en vernietigde de voedselvoorraden die bestemd waren voor deze kwetsbare mensen. Enkele uren nadat de komst van de Roma-families werd aangekondigd stonden al 300 betogers voor het opvangcentrum. Een bestelwagen met voedselpakketten werd bestormd. De Italiaanse krant La Repubblica publiceerde beelden van die aanval. Je ziet geweldenaars het voedsel vertrappelen terwijl één van hen schreeuwt: “Ze moeten sterven van de honger.”

Onder de 300 betogers bevonden zich leden van de neo-fascistische partijen CasaPound en Forza Nuova, een partij die nauwe banden onderhoudt met de Britse neonazi’s van BNP en Jean-Marie Le Pen. Forza Nuova zei in een statement: “We zijn klaar om de zwarte en Italiaanse vlaggen omhoog te steken tegen de invasie en etnische vervanging.”

Het Italiaanse gerecht opende een onderzoek naar het geweld.

Stadsbestuur buigt voor fascisten

Woensdag leek het stadsbestuur van Rome het hoofd te buigen voor de fascistische betogers. Er werd aangekondigd dat de groep Roma naar een andere buurt zou verhuizen. Het stadsbestuur van de Italiaanse hoofdstad is in handen van de 5-sterrenbeweging die op nationaal niveau in een coalitie zit met het extreemrechtse Lega Nord van Matteo Salvini.

Bij de fascisten werd deze toegeving van het stadsbestuur op gejuich onthaald. Giuseppe Di Silvestere, de leider van CasaPound zei in La Repubblica: “Voor ons is deze beslissing een grote overwinning. Als ze zich niet aan hun woord houden, komen we terug op straat met de burgers.”

Extreme, gewelddadige organisaties als CasaPound gedijen goed in het Italië dat sinds vorig jaar geleid wordt door een regering met de extreemrechtse partij Lega Nord. De antifascistische organisatie Infoantifa Ecn telde vorig jaar al 142 extreemrechtse gewelddaden sinds 2014. CasaPound en Forza Nuova halen weinig stemmen bij de verkiezingen (die gaan vooral naar Salvini) maar hebben online een grote aanhang. Beide partijen hebben op Facebook meer volgers dan de Democratische Partij, de grootste partij op centrum-links.

De Italiaanse veiligheidsdiensten hebben in februari nog gewaarschuwd dat de aanvallen zouden toenemen in aanloop naar de Europese verkiezingen van mei.

Het stigmatiseren en bedreigen van Roma behoort sinds vorig jaar tot het officiële beleid in Italië. Vorig jaar rolde de extreemrechtse minister van Binnenlandse Zaken Salvini nog met de spierballen toen hij dreigde werk te maken van zijn belofte om duizenden Roma het land uit te drijven. Hij wil dat alle Roma in Italië geteld worden en dat hun namen opgenomen worden in een speciaal register. Mensen die niet over de Italiaanse nationaliteit beschikken zouden dan gedeporteerd worden. Noemi Di Segni, de voorzitter van een Joodse koepelorganisatie, reageerde dat dit voorstel herinneringen opriep aan de fascistische rassenwetten van de jaren 30.

Salvini bouwde zijn carrière op het stigmatiseren van Roma met mediatieke verschijningen bij kampen, waarbij hij dan telkens voor de camera’s dreigde om die te ontruimen. Een maand na zijn uitspraken over het register viel de Romeinse politie een kamp binnen dat al jaren bewoond wordt door 400 mensen. Zij werden verdreven uit het kamp hoewel een uitspraak van het Europees hof voor de mensenrechten dat nadrukkelijk verboden had.

Volgens Amnesty International leven er ongeveer 4.000 mensen met een Roma-achtergrond in kampen die verstoken zijn van basisvoorzieningen. Hoewel velen van hen al jaren in Italië leven, hebben ze geen toegang tot sociale voorzieningen.

(Gebaseerd op berichtgeving in The Guardian en La Repubblica). 

take down
the paywall
steun ons nu!