Bron: Rode Kruis Vlaanderen
Nieuws, Afrika, Milieu -

Na Idai: epidemieën vormen nu de hoogste prioriteit

De mensen die in zuidelijk Afrika door cycloon Idai werden getroffen, hebben te kampen met overstromingen en een gebrek aan hygiëne. Het grootste gevaar komt nu van mogelijke epidemieën zoals cholera, malaria en tyfus. Oxfam zet in op het uitdelen van hygiënekits aan de meest kwetsbare gezinnen.

donderdag 28 maart 2019 18:06
Spread the love

Oxfam is ter plaatse aanwezig in Malawi, Mozambique en Zimbabwe waar het hulp verleent om 500.000 mensen te behoeden van epidemieën die elk moment kunnen uitbreken vanwege de moeilijk hygiënische omstandigheden. Er wordt elke dag een balans opgemaakt en speciale aandacht besteed aan de meest kwetsbaren, namelijk vrouwen en kinderen. 

Hierbij een overzicht van de situatie ter plaatse: 

Malawi

Balans: 740.000 mensen getroffen – 75.000 mensen ontheemd – officieel 56 doden

Situatie van de ontheemden: 5.000 overlevenden in het Bangulakamp (Nsanje-district, in het zuiden van Malawi) waarvan 3.000 uit Malawi en 2.000 uit Mozambique.

Situatie in de kampen: er worden nog veel meer mensen verwacht. Getuigen ter plaatse wijzen erop dat veel Mozambikanen er nog niet geraakt zijn omdat ze de overtocht per kano niet konden betalen.

Epidemieën: cholera, diarree en malaria

Officiële hulpverlening: de overheid heeft 23 vrachtwagens met tenten, voeding, dekens en keukenmateriaal gestuurd.

Weersomstandigheden: het blijft hard regenen, vooral rondom de Shire-rivier

Oxfam verdeelt waterzuiveringskits, waterzuiveringspillen en muggennetten aan 1.100 gezinnen in het kamp in Bangula.

Mozambique

Balans: 1,8 miljoen mensen getroffen officieel 450 doden (volgens president Filipe Nyusi kan het aantal doden oplopen tot 1.000). De meest getroffen gebieden zijn Sofala, waar er vooral voedseltekort heerst, en Zambezi met talrijke overstromingen.

Situatie van de ontheemden: er zitten 130.000 mensen in kampen over het hele land, de meesten komen uit Zambezi.

Infrastructuur: de overheid laat weten dat 81 procent van de wegen zijn vernield, wat de humanitaire hulpverlening bijzonder moeilijk maakt.

Epidemieën: de overheid spreekt van 2.000 gevallen van diarree en 7 doden ten gevolge van cholera.

Oxfam richt zich vooral op de hygiënische omstandigheden in het Buzi-district. Er werden 470 hulpkits uitgedeeld met dekens, luiers, keukenmateriaal, muggennetten, zeep, emmers, wasproduct, enz.

Zimbabwe

Balans: 250.000 mensen getroffen – 22.000 mensen ontheemd – officieel 180 doden

Epidemieën: aangezien Zimbabwe al sinds september 2018 getroffen werd door een cholera- en tyfusepidemie, is de situatie nog verergerd. Er werden 317 gevallen van cholera en 69 doden geteld. In het Tongorara-kamp werden zopas gevallen van malaria vastgesteld.

Infrastructuur: de overheid laat weten dat de wegen in het zwaarst getroffen Chimanimani-district weer bruikbaar zijn, maar vrachtwagens raken heel moeilijk door de onverharde wegen. De VN bezorgt voedingshulp met helikopters.

Oxfam deelt hulpkits uit aan gezinnen.

take down
the paywall
steun ons nu!