Bron: Flickr
Open brief, Economie, België - Belga

Belga-personeel legt werk neer en dient motie van wantrouwen in tegen CEO Lacroix

Sinds woensdagmiddag heeft persagentschap Belga geen berichten meer naar buiten gebracht. Na aankondiging van het ontslag van twee journalisten en het niet vervangen van een derde die met pensioen gaat, hebben ze het werk spontaan neergelegd. Vandaag heeft een meerderheid van het personeel voor een motie van wantrouwen tegen CEO Patrick Lacroix gestemd. Dit is hun brief.

donderdag 28 maart 2019 19:38
Spread the love

Beste redacties, beste bestuurders,

Zoals jullie wellicht al gemerkt hebben, zijn er sinds woensdagmiddag geen Belga-berichten meer verschenen. Wij, het personeel van Belga, legden spontaan het werk neer na de aankondiging dat twee journalisten met onmiddellijke ingang ontslagen worden zonder vervanging. Een derde collega die binnenkort op pensioen vertrekt, wordt niet vervangen.  

Onze redactie moet het dus met drie mensen minder stellen. Op zich lijkt dit niet veel, maar voor ons maken drie collega’s minder wel een wereld van verschil: we voorzien jullie de klok rond van nieuws, en we proberen om dat zo neutraal, snel en betrouwbaar mogelijk te doen. In tijden van ‘fake news’ is het steeds belangrijker dat Belga zijn ‘waakhondfunctie’ kan waarmaken. Jullie mogen en kunnen dat van ons verwachten. Maar dan moeten we de menselijke middelen hebben om die opdracht te kunnen vervullen. 

Nu al echter zit de redactie op haar tandvlees. Met nog eens drie mensen minder zitten we op het bot. 

De CEO draagt in deze een verpletterende verantwoordelijkheid. Sinds zijn aantreden verzekerde hij meermaals dat er aan de personeelsbezetting niet geraakt zou worden. Intussen waren er al verschillende ontslagen, zodat het lijkt alsof er een verdoken herstructurering wordt doorgevoerd. Of een ontmanteling die zo niet genoemd mag worden. 

De algemeen directeur legt onrealistische doelstellingen op. Tegelijkertijd vloeit er jaar na jaar meer terug naar de aandeelhouders. 

Het personeel maakt zich zorgen over het voortbestaan van Belga en spreekt zijn wantrouwen uit ten aanzien van de algemeen directeur en zijn beleid. Donderdag 28 maart spraken 78 van de 88 aanwezige personeelsleden hun wantrouwen uit, vijf onthielden zich.

take down
the paywall
steun ons nu!