Bron: Minderhedenforum
Toespraak, Samenleving, België - Landry Mawungu

“Racisme is geen abstracte ideologie om over te debatteren, maar iets dat mensen aan den lijve ervaren”

Landry Mawungu, directeur van Minderhedenforum, nam als laatste het woord aan het eind van de nationale betoging tegen racisme, afgelopen zondag. "Het is niet enkel de verantwoordelijkheid van de betrokken individu om racisme aan te pakken, aan te kaarten of te bestrijden. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om ervoor te zorgen dat iedereen hier gelijkwaardig en volwaardig kan participeren en zich thuis kan voelen."

dinsdag 26 maart 2019 15:08
Spread the love

Besten,

Er valt enorm veel te vertellen over de redenen waarom we hier vandaag op straat komen. De redenen waarom het uitermate belangrijk is om niet te zwijgen tegen racisme. Er valt veel te vertellen over het huidige politiek en sociaal klimaat. Niemand kan de ruk van extreem rechts ontkennen. Niet enkel in België, maar ook bij onze buurlanden en in Europa in het algemeen. Er valt veel te vertellen over online haatspraak op sociale media. Er valt ook veel te vertellen over de recente aanslagen in Nieuw-Zeeland, of nog de herdenking van de aanslagen hier in Brussel afgelopen vrijdag.

Met betrekking tot dat laatste wil ik wel nogmaals duidelijk stellen dat we elke vorm van gewelddadig extremisme afkeuren en hardnekkig moeten bestrijden. Maar laten we ook duidelijk stellen dat het instrumentaliseren van zulk extremistisch geweld om bevolkingsgroepen en gemeenschappen tegen elkaar op te zetten of te stigmatiseren, geen plaats heeft in ons land. Wij zeggen nee tegen het opzetten van bevolkingsgroepen tegen elkaar. En we zeggen nee tegen een stigmatiserend, discriminerend en racistisch discours dat hiermee gepaard gaat.

Ik wil specifiek één ding benadrukken. En dat is namelijk dat racisme in onze samenleving geen abstracte ideologie is waarover enkel gedebatteerd wordt tijdens duidingsprogramma’s. Maar wel iets is dat mensen aan den lijve ervaren. Wanneer mensen op basis van hun naam of huidskleur niet uitgenodigd worden op sollicitatiegesprek of om een woning te bezichtigen. Wanneer mensen bewust of onbewust als minderwaardig of als een gevaar worden geportretteerd. Wanneer mensen op basis van hun uiterlijk vaker door de politie worden gecontroleerd. Wanneer uw kansen op een B- of C-attest worden vergroot omdat er bedoelde of onbedoelde stereotype denkkaders keuzes van leerkrachten of scholen beïnvloeden. Dit heeft impact op het leven van mensen.

En het is niet enkel de verantwoordelijkheid van de betrokken individu om dit aan te pakken, aan te kaarten of te bestrijden. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om ervoor te zorgen dat iedereen hier gelijkwaardig en volwaardig kan participeren en zich thuis kan voelen. Laten we dus gezamenlijk werk maken van een samenleving zonder racisme. 

 

Minderhedenforum heeft deze week de verkiezingscampagne #Stemmenvandetoekomst gelanceerd. Mensen met een migratieachtergrond nemen in korte video’s het woord over racisme en met een eisenbundel trekt de organisatie naar de verkiezingen. Hiermee streeft de organisatie naar een toekomstbeeld waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld en participeert. Het Minderhedenforum vraagt om nultolerantie voor racisme en discriminatie. Dit moet volgens het Forum gepaard gaan met een ambitieus interfederaal actieplan tegen racisme.

Voor meer informatie: https://stemmenvandetoekomst.be/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!