Nieuws, Wereld, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Saoedische vrouwenrechtenverdedigers al 100 dagen in cel

Exact honderd dagen geleden, op 15 mei 2018, werden in Saoedi-Arabië drie prominente vrouwenrechtenactivistes gevangen genomen. Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef zitten achter de tralies zonder enige officiële aanklacht. Ze hebben zich onder meer intensief ingezet voor de opheffing van het rijverbod voor vrouwen. Amnesty International voert vandaag wereldwijd actie voor hun vrijlating, ook aan de Saoedische ambassade in Brussel.

donderdag 23 augustus 2018 13:40
Spread the love

“Sinds mei werden al minstens 12 mensenrechtenactivisten in Saoedi-Arabië opgesloten omdat ze onrecht aanklagen en opkomen voor vrouwenrechten. De aanhoudende detentie van deze moedige vrouwen en mannen is onbegrijpelijk”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen. 

“Deze activisten worden al meer dan drie maanden vastgehouden zonder aanklacht en zonder toegang tot advocaat. Daar moet snel een einde aan komen. De wereld mag niet langer de ogen sluiten voor de meedogenloze vervolging van al wie opkomt voor mensenrechten in Saoedi-Arabië.”

Naar aanleiding van deze trieste verjaardag voeren Amnesty-activisten over heel de wereld actie voor de vrijlating van Saoedische mensenrechtenverdedigers. In Brussel plaatste Amnesty International vandaag honderd speelgoedautootjes voor de Saoedische ambassade met de slogan “King Salman, play with toys, not with human rights”. De organisatie gebruikt een visual van de actie om op sociale media mensen op te roepen om een petitie te ondertekenen die Koning Salman vraagt om de vrouwenrechtenactivisten vrij te laten.

“Vrouwen mogen sinds kort eindelijk autorijden in Saoedi-Arabië. Dat is een kleine stap in de juiste richting, maar er zijn veel meer maatregelen nodig om gelijkheid tussen mannen en vrouwen in het land te realiseren. Het is absurd dat diegenen die jarenlang campagne gevoerd hebben tegen het rijverbod, vandaag nog steeds in de gevangenis zitten.”

In de staatsmedia worden Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef ervan beschuldigd de staatsveiligheid in gevaar gebracht te hebben door hun “contacten met buitenlandse entiteiten met als doel het ondermijnen van ‘s lands stabiliteit en sociaal weefsel”. De vrouwen zullen wellicht officieel in beschuldiging gesteld en berecht worden door de beruchte anti-terreurrechtbank van Saoedi-Arabië. Deze werd eerder al ingezet voor de vervolging en zware bestraffing van andere mensenrechtenverdedigers. Erg verontrustend is het recente nieuws over 5 mensen die de doodstraf riskeren omdat ze hebben deelgenomen aan antiregeringsprotesten. Ook zij worden berecht door de anti-terreurrechtbank. De vervolging van deze vreedzame demonstranten is absurd en duidelijk bedoeld om andere activisten af te schrikken. 

Eerder deze maand werden twee andere belangrijke vrouwenrechtenverdedigers, Samar Badawi en Nassima al-Sada, opgesloten. Ook Nouf Abdulaziz en Maya’a al-Zahrani werden gevangen gezet omwille van hun strijd voor vrouwenrechten. Activisten Mohammed al-Bajadi en Khalid al-Omeir werden eerder al vervolgd omwille van hun mensenrechtenwerk. Naar verluidt is ook academicus en vrouwenrechtenactiviste Hatoon al-Fassi gevangen genomen enkele dagen na de opheffing van het rijverbod in juni. 
In totaal werden sinds mei 2018 tot nu minstens 12 mensenrechtenverdedigers achter slot en grendel gezet: acht vrouwen en vier mannen. De repressiegolf ging van start vlak voor het opheffen van het rijverbod voor vrouwen. De meeste activisten hebben zich jarenlang verzet tegen dit verbod en het repressieve mannelijke voogdijsysteem.

“De internationale gemeenschap moet de Saoedische autoriteiten onder druk zetten zodat een einde komt aan deze verregaande repressie. Landen met betekenisvolle invloed, zoals de VS, het VK en Frankrijk, moeten zich harder inspannen voor de vervolgde mensenrechtenverdedigers”, zegt Lore Van Welden. “Saoedi-Arabië moet alle gewetensgevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en de groteske aanval op de vrije meningsuiting in het land beëindigen.”

Wil je ook de petitie ondertekenen? Dat kan hier.

take down
the paywall
steun ons nu!