Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Politiek, België -

Belg aangehouden in Marokko wegens Facebook-activisme rond de Rif-protesten

Wafi Kajoua, 36, activist en Belg van Marokkaanse origine, is zondag in Marokko gearresteerd, terwijl hij onderweg was naar Nador. Hij wordt onder andere beschuldigd van 'separatisme' en 'het ondermijnen van de interne veiligheid van Marokko'. Hij is niet de enige activist uit de diaspora die op de zwarte lijst staat wegens steun aan de Hirak-opstand in de Rif. De Hirak-activisten uit de diaspora hebben zich op sociale media massaal gemobiliseerd om zijn arrestatie aan te klagen. En roepen de Belgische staat op om in actie te schieten.

donderdag 14 juni 2018 12:28
Spread the love

Wafi Kajoua, die de Belgische nationaliteit heeft, is zondag 10 juni, toen hij met de auto de grens van Melilla naar Nador wou oversteken, opgepakt. Hij zit in de cel in Nador en zou op 15 juni voor de rechter verschijnen. Hij wordt beschuldigd van het propageren van separatisme in de Rif-regio, het aanzetten tot gewapend verzet en het ondermijnen van de interne veiligheid van Marokko. Zijn advocaat ontkent de beschuldigingen en zegt dat Kajoua op sociale media heel actief is rond de Rif-opstand, maar dat hij nooit onwettelijke dingen heeft gepost. 

Activisten uit de Europese diaspora mobiliseren zich nu massaal op sociale media om zijn arrestatie aan te klagen. En roepen de Belgische staat op om in actie te schieten.

Meer dan 700 activisten in cel

In de Rif-regio is het woelig sinds eind 2016 nadat een visverkoper in een vuilniswagen werd verpletterd. Het was de druppel die de emmer deed overlopen. De inwoners van de gemarginaliseerde regio kwamen massaal op straat om meer rechten en publieke diensten te vragen zoals ziekenhuizen, een universiteit, etc … Ze vormden de Hirak-beweging.

De Marokkaanse overheid heeft de maandenlange protesten hardhandig aangepakt. Alle kopstukken van de Hirak-beweging zitten in de cel evenals vele burgerjournalisten. 772 activisten waarvan 158 minderjarigen zitten in de cel. Sommigen zijn al veroordeeld en anderen wachten op een proces.

De diaspora in het vizier

Marokko heeft het nu ook gemunt op de diaspora die de Hirak-beweging steunen. Voor Marokko blijf je immers altijd Marokkaan als je ouders Marokkaans zijn, ook al ben je in een ander land geboren en getogen of heb je een andere nationaliteit.

Via social media-video’s en live opnames van de protesten, wisten de Riffijnen ook de diaspora te mobiliseren. Heel wat Riffijnen uit Europa steunen de protesten en helpen mee met de verspreiding van de informatie. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!