Valtònyc. Bron: Sven Tuytens
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek - Sven Tuytens

Spaanse rapper gaat 3,5 jaar de cel in voor smaad aan Spaanse Kroon

Rapper Valtònyc gaat de cel in voor het aanzetten tot terroristische acties, het verheerlijken van terrorisme en het beledigen van het Koningshuis. De rapper ging in beroep maar het Grondwettelijk Hof aanvaardt zijn beroep niet. Binnen enkele dagen moet hij de cel in.

woensdag 16 mei 2018 23:48
Spread the love

Dictator Franco droomde van een Spanje waar iedereen ‘s ochtends naar de mis gaat, in de namiddag siësta doet en ‘s avonds variété programma’s op tv volgt, naar de voetbal of de stierengevechten gaat. Laat de politici rustig hun werk en “volg mijn voorbeeld”, schertste de dictator: “ik doe ook niet aan politiek.”

De Spaanse protestzangers van de jaren 60 en 70 van vorige eeuw moesten toen goed op hun tellen letten wanneer ze hun teksten schreven. Wie de rode lijn overschreed, kreeg met de politieke politie te maken en vloog de cel in.

Wie vandaag kritiek uit op de politieke macht heeft meer speelruimte. Maar toch is er een rode lijn. De laatste Spaanse tekstschrijver die een stap te ver ging is Josep Miquel Arenas, alias Valtònyc. In zijn teksten schiet hij met scherp op de Spaanse Kroon. Daarvoor krijgt hij nu een zware rekening gepresenteerd. Een rechter op Mallorca veroordeelde hem in februari tot 3 jaar en 6 maanden celstraf voor het aanzetten tot terroristische acties, het verheerlijken van terrorisme en het beledigen van het Koningshuis. Hij werd veroordeeld voor enkele YouTube-video’s uit 2012 en 2013 waarin hij ETA opriep opnieuw aanslagen te gaan plegen tegen onder andere diverse Spaanse politici.

Mildere straf voor moord

Na het horen van de straf stuurde Valtònyc meteen enkele tweets, waarin hij schrijft dat het voor hem waarschijnlijk beter was geweest als hij iemand had neergeschoten, want dan had hij wellicht een mildere straf gekregen.

De teksten die de rechter hem ten laste legt, zijn de beledigingen aan het adres van de toenmalige Koning Juan Carlos I. Verder beschuldigt Valtònyc de minister-president van de Balearen Jorge Campos van corruptie en roept hij terroristische groeperingen zoals het Baskische ETA en de Antifascistische Verzetsgroepen van de Eerste Oktober GRAPO om aanslagen te plegen op Cristóbal Montoro (Belastingzaken) en María Dolores de Cospedal (Defensie). De liedjes zijn ook te vinden op twee van zijn albums “Residus de una poeta” en “Mallorca es Ca nostras”.

De heisa die rond zijn rechtszaak ontstond zorgde voor heel wat publiciteit. Zijn songs verkopen goed en een producent stelde hem 26 concerten voor. Maar het ziet er niet naar uit dat die concerten plaats zullen vinden.

Valtònyc die in februari meteen beroep aantekende tegen de beslissing van de rechter, kreeg afgelopen vrijdag van het Grondwettelijk Hof te horen dat zijn beroep geweigerd werd. Hij heeft nu enkele dagen de tijd om zich vrijwillig in de gevangenis te melden. Valtònyc kondigde meteen aan dat hij niet “uit eigen beweging” naar de gevangenis zal gaan.Pablo Hansel. Bron: Sven Tuytens

Verschillende rappers naar de cel

Valtònyc is niet de eerste rapper die een zware straf krijgt. Ook Pablo Rivadulla, alias Pablo Hansel uit Lérida, werd begin maart tot een gevangenisstraf van 2 jaar veroordeeld en een geldboete van 24.300 euro, samen met leden van het rapperscollectief La Insurgencia die 2 jaar en een dag kregen, eveneens voor verheerlijking van het terrorisme in verband met het Baskisch conflict. 64 Twitter-berichten en een nummer op YouTube vormden het bewijsmateriaal.

Niet iedereen gelijk voor de wet

Valtònyc rapt in het Catalaans dus zijn teksten raken verwikkeld in het Spaans-Catalaans conflict. Het regent de laatste maanden haatboodschappen tussen Spanje en de Catalaanse regio. Maar oproepen tot geweld tegen Catalonië wordt blijkbaar niet vervolgd. Het laatste voorbeeld zijn de uitlatingen van de bekende commentator Federico Jiménez Losantos die op zijn programma EsRadio droogweg voorstelt om zo snel mogelijk Catalonië militair te bezetten en “de Catalanen te bombarderen”. Dit verklaarde hij een dag voor de inhuldiging van Quim Torra als nieuwe Catalaanse minister-president. In tegenstelling tot Valtònyc bereikt Jiménez Losantos een veel breder publiek, want hij is een opinieleider waar heel wat Spanjaarden naar luisteren.

Mordaza wet

In Spanje kunnen rechters verwijzen naar een reeks wetten voor Publieke Veiligheid. Tegenstanders noemen de wet de “Ley Mordaza”: een mordaza is een prop waarmee de mond wordt gesnoerd.

De ‘Mordaza wet’ die vanaf sinds 1 juli 2015 van kracht is, is eigenlijk een pakket van wetten die de conservatieve regeringspartij de Partido Popular toen in recordtempo heeft doorgevoerd. Met de wet was het de bedoeling om groeiend burgerprotest aan banden te leggen. De partij van Rajoy kreeg flinke kritiek vanuit binnen- en buitenland. De vergelijking met de dictatuur van Franco wordt door de tegenstanders snel gemaakt, en critici zien het als een beperking in de vrijheid van de bevolking.

Volgens de regering in Madrid is de wet juist bedoeld om de ‘democratische rechten en vrijheden’ te bevorderen. Sinds 2015 hebben rechters de wet gretig toegepast.

De voorstanders van Valtònyc overwegen nu naar het Mensenrechtentribunaal in Den Haag te stappen. Daar is de kans groot dat de beslissing van de Spaanse rechter ongedaan wordt gemaakt.

Enkele van de uitspraken waarvoor rapper Valtònyc veroordeeld werd:

El Rey Borbón y sus movidas no sé si era cazando elefantes o iba de putas, son cosas que no se pueden explicar, como para hacer de diana utilizaba a su hermano, ahora sus hermanastros son los árabes y les pide dineritos para comprar armas, le hacen hacer la cama y fregar los platos y de mientras Doña Sofía en un yate follando y eso duele claro que si.

De Bourbon Koning en al zijn histories. Ik weet niet of hij op olifanten ging jagen of op hoerenjacht ging (…) zijn halfbroers zijn de Arabieren aan wie hij geld vraagt om wapens te kopen, die laten hem bedden opmaken en de afwas doen terwijl Doña Sofía (Koningin Sofía) in een jacht aan het neuken is en natuurlijk doet dat pijn.

Haremos que Urdangarín curre en un Burger King que la Infanta Elena pida disculpas, (puta), por ser analfabeta y no ir a estudiar a Cuba”

We laten Urdangarín in een Burger King werken dat Prinses Elena om vergiffenis vraagt, (hoer), omdat zij analfabeet is en niet in Cuba wil gaan studeren.

Por qué no se fractura la cabeza y no la cadera

Waarom breekt hij (Koning Juan Carlos) het hoofd niet in plaats van de heup

take down
the paywall
steun ons nu!