Lilianne Ploumen, een van de twee Nederlandse politici die geen toestmming krijgen om naar Al Hoceima af te reizen. Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Europa, Politiek -

Nederlandse politici krijgen geen toestemming om naar Al Hoceima af te reizen

Sinds maandag zijn twee Nederlandse politici op werkbezoek in Marokko, maar ze werden genoodzaakt hun visitatie voortijdig stop te zetten. De autoriteiten gaven geen toestemming om hun plannen uit te voeren.

woensdag 11 april 2018 16:14
Spread the love

Het gaat om Europarlementariër Kati Piri en ex-minister Lilianne Ploumen, nu Tweede Kamerlid. De twee PvdA’ers kregen geen toestemming van de lokale autoriteiten om af te reizen naar Al Hoceima. Daar zouden ze gesprekken hebben met families van gevangen protestleiders. De vader van Nasser Zefzafi zou hen daar bij helpen. “Ons bezoek is al twee maanden geleden aangekondigd”, klinkt het op hun Facebookpagina. “Desondanks hoorden wij pas gisteravond dat dit deel van ons programma niet door kan gaan.” 

Waarom een werkbezoek?

Op 28 februari organiseerde Piri de bijeenkomst Fighting for social rights in the Rif region in het Europees Parlement van Brussel. Deze keer ging ze zelf op verkenning in Marokko. De twee politici zouden dus ook familieleden van de politieke gevangenen van de Rif ontmoeten. 

Een reden van het Nederlandse werkbezoek is de zaak onder de aandacht brengen bij de Europese landen. “Dinsdagavond reisden de twee Nederlanders van Casablanca naar Fez”, zegt Willemijn de Koning, correspondent van de NOS. “Vanochtend (woensdag) zouden ze naar Al Hoceima vertrekken en in de late avond zouden ze hun reis vervolgen naar Nador. In Nador zouden ze een gesprek hebben met een mensenrechtenorganisatie over de situatie in de Rif en ook de vluchtelingensituatie in Nador.”

De Koning was samen met de politici afgereisd om verslag te doen. Om hun reis af te sluiten zouden ze van Nador nog even naar de Spaanse enclave Mellila gaan. Maar dit kunnen ze dus even uit hun hoofd zetten.

Later welkom?

De politici vinden het jammer dat ze hun werkbezoek moeten afbreken. Ze weten niet wat de precieze reden is dat ze de Rif niet binnen mogen. “Dat is een vraag die aan de Marokkaanse autoriteiten moet gesteld worden.”

De lokale autoriteiten zouden de politici gemeld hebben “dat ze op een later moment wel welkom zijn in de Rif.” De Nederlanders zouden over een aantal weken “met goede afspraken mogelijk alsnog kunnen afreizen naar Al Hoceima.” Piri en Ploumen zullen de situatie de komende weken alvast opvolgen.

In de rechtszaal

Maandag waren de Nederlandse politici aanwezig bij de rechtszaak tegen de Hirak-leiders in Casablanca. Daar hadden ze een aantal familieleden van de activisten ontmoet en gesproken.

Nasser Zefzafi vertelde in de rechtszaal waarom de mensen de straat zijn opgegaan en waarom ze het belangrijk vinden dat het een vreedzaam protest is. Op een live video op Facebook vertelde Ploumen dat Zefzafi het mooi omschreef: “Het was heel vreedzaam, er is nog geen kopje gebroken tijdens onze protesten.”

Ploumen en Piri maken zich zorgen over mensen die vreedzaam protesteren en toch terecht moeten staan. Piri vond het heel indrukwekkend om de rechtszaak te kunnen volgen. “Zonder dat wij de verdachten konden zien, wisten wij dat er een groep van vijftig heren zat. Aan de stem van Nasser Zefzafi kon je horen dat hij niet gebroken is. Er zat kracht in zijn stem. Nasser gaf de aanwezigen in de zaal een geschiedenisles over de Rif.”

© 2018 – StampMedia – Yassin Akouh

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!