Foto: Jurgen Masure (ABVV)
Foto, Nieuws, Europa, Economie, Politiek, België -

Nationale actiedag tegen sociale dumping: gelijk loon voor gelijk werk!

Nog steeds brengt oneerlijke concurrentie jobs, lonen en de veiligheid van alle werknemers in gevaar. Belgische werknemers worden opzij gezet, buitenlandse werknemers worden uitgebuit. Niemand kan nog zeggen niet op de hoogte te zijn. Niemand. We willen kordate maatregelen. Van de Belgische regering en van de Europese Unie. Dit moet stoppen.

vrijdag 23 maart 2018 15:04
Spread the love

Het probleem is niet dat buitenlandse werknemers bij ons komen werken. Het probleem is dat de rechten van deze werknemers massaal omzeild en fors met de voeten getreden worden. Oneerlijke concurrentie brengt de jobs, de lonen en de veiligheid van alle werknemers in gevaar. Belgische werknemers worden opzij gezet, buitenlandse werknemers worden uitgebuit. En die uitbuiting is enorm: de wettelijk bepaalde lonen worden niet betaald, laat staan de overuren en de sociale bijdragen, de buitenlandse werknemers moeten ongebreideld overuren kloppen en leven in mensonwaardige omstandigheden. Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren. Deze ‘moderne slavernij’ moet stoppen.

Het ABVV organiseert daarom vandaag, vrijdag 23 maart, voor de tweede keer een nationale actiedag tegen sociale dumping. De Belgische TransportBond voert op verschillende plaatsen in het land actie.

Op 7 plaatsen komen er BTB-acties. Frank Moreels, Voorzitter: “Het gaat om diverse acties. In sommige regio’s informeren we chauffeurs. Op andere plaatsen voeren we hardere acties, zoals een filterblokkade. Er wordt ook symbolisch klacht neergelegd bij inspecties. En tot slot wordt aan twee Waalse bedrijven een ‘name and shame’-actie gevoerd omdat zij via hun Slovaakse postbusfirma actief sociale dumping organiseren.”

De oplossing: gelijk loon voor gelijk werk en dezelfde spelregels voor iedereen

Met deze acties eist ABVV dat Europa dus werk maakt van een efficiënte wetgeving. Er werd al een stap in de goeie richting gezet met de nieuwe detacheringsrichtlijn: buitenlandse werknemers moeten hetzelfde uurloon krijgen en detachering mag maximum 18 maanden duren. Ook de Europese Dienstenkaart werd verworpen door de Commissie Binnenlandse Markt. Dat is een belangrijke syndicale overwinning, maar we moeten de druk hoog houden zodat de Europese Raad die beslissing volgt.

Het begint met gelijke spelregels voor iedereen. Maar je moet er ook voor zorgen dat die regels gerespecteerd worden. Dus moeten we zorgen voor sterke inspectiediensten.

De cijfers zeggen genoeg …

Neem de bouwsector. 17.000 Belgische werknemers hebben hun job verloren in de bouwsector sinds 2012. In dezelfde periode zijn er bijna 100.000 gedetacheerden, (schijn)zelfstandigen en interims aan de slag in België. Globaal genomen is de tewerkstelling in de sector met 6 procent toegenomen. De sector doet het dus goed.
Conclusie: Goed betaalde jobs worden vervangen door goedkope statuten. De bouwsector doet aan sociale afbraak!

 

Lowcostluchtvaartmaatschappijen

De BBTK grijpt de ABVV-actiedag tegen sociale dumping aan om te ijveren voor Belgische contracten voor piloten en cabinepersoneel met standplaats in ons land bij alle lowcostoperatoren. Dat sommige lowcostmaatschappijen bodem­prijzen kunnen aanbieden, is omdat ze zich vestigen in het land waar ze het goedkoopst personeel kunnen tewerkstellen.

Lowcostmaatschappijen hebben nog andere trucs achter de hand om de kosten te drukken. Onderaanneming, (schijn)zelfstandigheid en uitzendarbeid zijn geen uitzondering. Zo hebben cabinepersoneel en piloten vaak niet eens een contract met de luchtvaartmaatschappij maar bij een externe partner. Het is dus perfect mogelijk dat cabinepersoneel met thuisbasis in België Europese vluchten uitvoert met een Iers contract.

Voor de BBTK is deze praktijk onaanvaardbaar. Wie België als thuisbasis heeft, verdient een Belgisch arbeidscontract. Zo niet zet je de deur wagenwijd open voor sociale dumping. De BBTK ijvert bovendien voor een erkenning als vakbond voor het cabinepersoneel. Voor ons heeft iedereen recht op syndicale vertegenwoordiging.

Op deze locaties verspreid over België hebben vandaag de acties plaatsgevonden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!