Bron: Facebook Mars Tegen Seksisme en Voor Gelijke Rechten
Aankondiging, Samenleving, België, Lokaal - Anne Cremers, Juna Ghaye

“Solidariteit tussen de genders is ook goed voor mannen”

“Grab them by the pussy”. In de media verschijnt de ene na de andere onthulling van grensoverschrijdend gedrag. Er was veel te doen om Hollywood, uitspraken van Donald Trump, Fernand Huts, ... De hashtag #MeToo werd massaal gedeeld en duizenden vrouwen getuigden over grensoverschrijdend gedrag in het dagelijks leven.

donderdag 8 maart 2018 11:59
Spread the love

“Door onder andere de reclame-, film- en porno-industrie worden vrouwen voorgesteld als ‘een verhandelbaar lustobject’”, aldus Anne Cremers en Juna Ghaye. Zij organiseren op donderdag 8 maart een mars tegen seksisme en voor gelijke rechten. “En maatschappij waarin vrouwen een middel zijn om winst te maken, zit met een groot structureel probleem.”

De twee studentes aan de KU Leuven willen duidelijk maken dat seksisme vrouwen op persoonlijk, professioneel, familiaal en sociaal vlak beïnvloedt. “Wij krijgen dagelijks wel een seksistische grap of opmerking voorgeschoteld. We riskeren het niet om ‘s avonds alleen over straat te lopen, uit angst dat we lastig gevallen worden. We zijn bang om ons te opvallend te kleden, want dan ‘vragen we erom’.”

Vrouwen worden op economisch vlak ook benadeeld. Er is bijvoorbeeld nog altijd de loonkloof waardoor wij nog steeds minder verdienen dan mannen. Daarbij nemen ze ook nog de meeste zorg voor de kinderen op, volgens de traditionele rolpatronen. Hierdoor zijn vrouwen voor een deel financieel afhankelijk van onze partner en komen ze vaak in de financiële problemen terecht na een scheiding.

Anne en Juna roepen op om allemaal samen te strijden tegen alle vormen van ongelijkheid, ongeacht welke gender. “We moeten niet tegenover elkaar staan als we die problemen willen oplossen, maar hand in hand samen strijden voor gelijke rechten voor iedereen. We moeten naar een samenleving, die in de eerste plaats streeft naar solidariteit tussen de genders en hen niet tegen elkaar opzet.” Volgens hen is dit ook goed voor mannen, want zo kunnen zij bijvoorbeeld meer tijd met hun kinderen doorbrengen als ze niet langer verondersteld worden de grootste kostwinner te zijn.

Kom samen strijden tegen ongelijkheid en voor gelijke rechten op donderdag 8 maart, om 17u30 aan het Martelarenplein in Leuven.

take down
the paywall
steun ons nu!