© Karim Boulidam
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek, België -

Rif-activist opgepakt in Nederland

De 28-jarige Marokkaanse Rif-activist Mohamed Azmir is afgelopen weekend tijdens een politiecontrole in een café in Rotterdam opgepakt. Hij kon zich niet legitimeren en is daarom meegenomen.

dinsdag 6 maart 2018 15:13
Spread the love

Azmir is recent uitgegroeid tot een bekend figuur. Deze zomer is hij om politieke redenen gevlucht uit het Marokkaanse Al Hoceima, zijn geboortestad. Azmir had een baan in Al Hoceima maar werd ontslagen. Volgens hemzelf omdat hij aanhanger is van de volksbeweging of de hirak. Hij kon kiezen voor zijn werk of de hirak. Hij koos voor het laatste. Voordat hij vertrok, maakte hij in samenwerking met Nederlander Karim Boulidam een documentaire over het verlaten van zijn stad. Daarin zegt hij: “Wij zijn de straat opgegaan voor rechtvaardige en legitieme eisen. Wij hebben om banen gevraagd zodat we allen werk kunnen vinden. Het is een schande dat wij nog om zulke dingen moeten vragen. Mensen uit het buitenland moesten lachen om onze eisen. Zij zeiden dat onze eisen normaal gesproken basisrechten zijn die iedereen hoort te hebben.”

Vorige week in Brussel

Op woensdag 28 januari was hij nog aanwezig op een protest in Brussel waar naar schatting drieduizend betogers aan deelnamen. Zoals wel vaker nam Azmir mee het voortouw en riep onder andere: “Het volk heeft besloten een eind te maken aan het millitaire discreet, stop de militarisering”, waarna de menigte hem herhaalde.

Waarom in Nederland?

“Mohamed is met een visum uit Marokko weggegaan. Hij is dus niet met een bootje de Middellandse Zee overgestoken. Als ze hem hadden willen oppakken dan hadden ze dat al lang gedaan. Vervolgens is hij in Nederland gebleven. Hij is dus gewoon via een legale manier naar Europa gegaan.” Aldus een goede vriend van Mohamed.

Wat nu?

Omdat Azmir zich niet heeft kunnen identificeren, zou hij zijn overgebracht naar een huis van bewaring waar hij hulp krijgt van een advocaat. Azmir zou hebben verklaard dat hij lid is van de Riffijnse volksbeweging, en dat hij in Marokko het gevaar loopt als ze hem terugsturen. Er bestaat een kans dat hij bij een eventuele terugkeer in de gevangenis belandt. Voorlopig moet hij wachten op de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die een besluit zal nemen over zijn vrijlating. De kans bestaat ook dat de IND een uitzettingsprocedure zal starten.

© 2018 – StampMedia – Yassin Akouh

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!