Lancering campagne: “Solidaire ruimte: hier aanvaarden we geen razzia’s. Halt aan de repressie tegen mensen zonder papieren.” Foto: Koen Verbert
Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

“Solidaire ruimte: hier aanvaarden we geen razzia’s”

“Solidaire ruimte: hier aanvaarden we geen razzia’s. Halt aan de repressie tegen mensen zonder papieren.” Aan de gevel van 29 gebouwen van culturele en sociale verenigingen, vakbonden en instellingen voor permanente vorming verspreid over het hele land hangt vanaf vandaag een grote spandoek met deze boodschap erop. Al deze verenigingen hebben beslist om zich openlijk als solidaire ruimte te profileren.

vrijdag 2 maart 2018 15:43
Spread the love

Het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV-ABVV, MOC en CEPAG, de Coördinatie van mensen zonder papieren, het Steunplatform van mensen zonder papieren en de vzw Globe Aroma hebben vandaag deze actie gelanceerd. 

Aanleiding is de brutale politie-inval op 9 februari bij Globe Aroma die aan de oppervlakte bracht wat andere sociale en culturele organisaties al 2 jaar ondergaan in het kader van het zogenaamde Kanaalplan van de regering.

Aan de gevel van het gebouw van Globe Aroma wappert nu de spandoek met in witte letters op een zwarte achtergrond: “Solidaire ruimte. Hier aanvaarden we geen razzia’s. Halt aan de repressie tegen mensen zonder papieren”.De spandoek met de tekst: “Solidaire ruimte. Hier aanvaarden we geen razzia’s. Halt aan de repressie tegen mensen zonder papieren”. Foto: Koen Verbert

In totaal hebben 29 culturele en sociale verengingen, vakbonden en instellingen voor permanente vorming, verspreid over het hele land, besloten dezelfde spandoek uit te hangen. Ze hebben allemaal beslist om zich openlijk als solidaire ruimte te profileren.

“Regering mag zich niet boven de wet stellen” 

Voor elk van deze verenigingen is de boodschap klaar en duidelijk. Hun ruimte is een solidaire ruimte. De bedoeling van deze groep is dat iedereen in elke organisatie bescherming, steun, waardigheid, zingeving, hulp, welwillendheid … kan vinden. Zonder het vertrouwen van het publiek is het onmogelijk deze opdrachten uit te voeren, het vertrouwen dat door de tussenkomsten van de politiediensten en de identiteitscontroles werd geschonden. 

Bovendien kunnen lokalen van de verenigingen niet willekeurig via een list door de ordediensten worden betreden. De verenigingen herinneren eraan dan er in elke Rechtsstaat wetten zijn die misdrijven zoals de razzia tegen 7 mensen zonder papieren in het lokaal van de vzw Globe Aroma verbieden. Onze regering mag zich niet boven de wet stellen, zoniet vervalt ze in willekeur. Culturele plaatsen moeten beschermd blijven tegen elke willekeurige interventie die geen enkel verband houdt met wettelijke en administratieve regels waaraan vzw’s zijn onderworpen. Lancering campagne: “Solidaire ruimte: hier aanvaarden we geen razzia’s. Halt aan de repressie tegen mensen zonder papieren.” Foto: Koen Verbert

Daarnaast is het gebouw waarin elk van deze verenigingen is gehuisvest, een plaats van verzet tegen de repressie die wordt uitgeoefend tegen mensen zonder papieren. Een repressie die geen enkele andere uitweg mogelijk maakt dan de clandestiniteit en de grenzeloze uitbuiting door werkgevers die hiermee gepaard gaat.

“Laat Mounir en Jiyed vrij” 

Door dit spandoek op hun gevel te bevestigen, eisen de verenigingen ten eerste de vrijlating van Mounir Tahri en Jiyed Jiyed die vastgehouden worden in het gesloten centrum 127bis. Ten tweede de intrekking van het wetsontwerp dat de huiszoekingen door de ordediensten in privéwoningen toelaat om migranten op te pakken die een bevel hebben ontvangen om het grondgebied te verlaten. En ten derde de weigering van gemeentes om mee te werken aan razzia’s van welke aard ook (Belfi, SEFOR …).

Een groeiende beweging

Afgelopen zondag nog, 25 februari, scandeerden meer dan 10.000 mensen in de straten van Brussel deze eisen. Veertig gemeentes hebben moties aangenomen waarin de woonstbetredingen worden afgewezen. 266 verenigingen hebben de vrije tribune “Arrestaties van mensen zonder papieren: we laten ons niet instrumentaliseren” ondertekend. 29 verenigingen (de lijst volgt) hebben beslist dit sterk engagement voor solidariteit publiekelijk bekend te maken.

De 29 verenigingen die de spandoek op hun gebouw zullen plaatsen:

 • Article 27
 • CBAI
 • Centre de Formation 2 mille asbl (CF2M)
 • Centre d’Insertion et de Développement asbl
 • CEPAG
 • CIEP
 • CIEP Charleroi-Thuin
 • CIRE
 • CNE
 • CSC
 • CSC Bruxelles
 • Culture et Développement asbl
 • FGTB Bruxelles
 • FGTB fédérale
 • FGTB Liège
 • Foyer Georges Motte
 • Inter-Environnement Bruxelles
 • La Maison du Livre
 • Le Maître Mot
 • Les Trois Portes asbl
 • Lire et Ecrire Bruxelles
 • Maison Médicale Neptune a.s.b.l.
 • MOC
 • MOC Liège
 • Periferia
 • Petites Riens asbl
 • PROGRESS Lawyers Network – Brussels
 • Siloe Centre COMETE asbl
 • Source asbl

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!