Reclamepaneel in Santiago de Chile: "Vrijheid voor het 16-jarig meisje Ahed Tamimi. Politiek gevangene van de staat Israël. Zal Chili iets zeggen? (Ahed werd 17 op 31 januari 2018 tijdens haar gevangenschap)(twitter)
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek -

Chili eist als eerste staat ter wereld de vrijlating van Ahed Tamimi

De Chileense regering heeft Israël opgeroepen Ahed Tamimi onverwijld vrij te laten in afwachting van haar proces. Chili eist tevens dat de regels van correcte rechtsgang worden gerespecteerd. Daarmee is Chili de eerste regering ter wereld die zich zo openlijk engageert voor haar zaak.

maandag 19 februari 2018 19:17
Spread the love

Op vrijdag 17 februari verspreidde het Chileense ministerie van buitenlandse zaken een officiële verklaring aan de ambassade van Israël in Chili. Daarin drukt de regering zijn “grote bezorgdheid” uit over de behandeling van de 17-jarige Ahed Tamimi, die voor het ogenblik in een militaire gevangenis in Israël op haar proces wacht voor een militaire bezettingsrechtbank.

“Gezien de ongelukkige situatie waarin deze minderjarig persoon zich bevindt, herhaalt de Chileense regering aan de vertegenwoordiging van Israël de noodzaak dat de rechten van deze Palestijnse minderjarige ten volle worden gerespecteerd.”

De regering van Israël moet “garanties van correcte rechtsgang” geven en de rechtbank heeft de verantwoordelijkheid om “de omstandigheden en de spanningen ter plaatse” te evalueren, toen het incident plaatsgreep (een verwijzing naar de klap die Ahed Tamimi op 15 december 2017 gaf aan een Israëlische soldaat van de bezettingstroepen op de inrit van haar thuis). De verklaring eindigt met te stellen dat de Chileense regering “de prompte vrijlating van Ahed Tamimi verwacht.”

Deze verklaring komt er kort na de start van een nationale campagne voor Aheds vrijlating door de Palestijnse gemeenschap in Chili? Met 200.000 Palestijnse-Chilenen is dit de grootste Palestijnse gemeenschap buiten Palestina en de landen rond Palestina. Chileens senator Francisco Chahuán, zelf van Palestijnse origine, trok deze actie naar het parlement en de regering.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarmee sluit de regering van Chili zich als eerste regering ter wereld achter de wereldwijde acties voor haar bevrijding. Die acties blijven in aantal toenemen, in Amerikaanse steden, in hoofdsteden over heel de wereld. Amnesty International voert een petitie voor haar vrijlating. De Joods-Amerikaanse actrice en standup-comedian Sarah Silverman roept op om deze petitie te ondertekenen in een oproep aan “alle Joden vooral wanneer de misdrijven worden gepleegd door de regering van Israël.” 

Bron:

‘Great Concern’: Chile Calls on Israel to Release Ahed Tamimi

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!