Vluchtelingen staan in de rij voor water in het Jamam-kamp in Zuid-Soedan.
Nieuws, Afrika, Economie, Samenleving, Politiek -

Zuid-Soedan stevent af op grootste humanitaire ramp van Afrika

Zuid-Soedan is op weg om de grootste vluchtelingencrisis van Afrika te worden, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie (Unhcr). “De humanitaire kosten van het conflict in Zuid-Soedan hebben epische proporties bereikt”, zegt VN-commissaris Filippo Grandi.

dinsdag 6 februari 2018 14:51
Spread the love

“Het conflict berooft Zuid-Soedan van de mensen die de belangrijkste pijler zijn voor een jong land. Ze zouden het land moeten opbouwen, niet het ontvluchten”, zegt Unhcr-hoofd Filippo Grandi.

De oorlog in Zuid-Soedan gaat zijn vijfde jaar in en heeft een op de drie mensen ontheemd en meer dan 2 miljoen mensen het land uit gejaagd.

Het aantal vluchtelingen zal aan het einde van het jaar waarschijnlijk de 3 miljoen overschrijden. Daarmee zou Soedan volgens de VN de grootste Afrikaanse vluchtelingencrisis worden sinds de genocide in Rwanda.

Oeganda

Op 30 januari riep de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) op dit jaar een bedrag van 103,7 miljoen dollar bijeen te brengen voor levensreddende hulp, herstel en migratie van de mensen die slachtoffer zijn van de oorlog in Zuid-Soedan.

De onveiligheid en het geweld dat in 2013 uitbrak heeft geleid tot honger en een humanitaire crisis waarbij 7 miljoen mensen hulp nodig hebben.

De Unhcr deed op zijn beurt een oproep voor 3,2 miljard dollar om zowel de intern ontheemden (IDP’s) als de vluchtelingen die in buurlanden zoals Oeganda verblijven, hulp te bieden.

Opendeurbeleid

Grandi prees het Oegandese “opendeurbeleid” waarbij dagelijks bijna vijfhonderd vluchtelingen het land binnenkomen. “Oeganda heeft het meest progressieve vluchtelingenbeleid van Afrika, en misschien wel de wereld”, zegt hij.

Oeganda telt inmiddels de grootste vluchtelingenpopulatie van Afrika, waaronder veel Zuid-Soedanezen. Deze vluchtelingen krijgen vaak een stukje land toegewezen waar ze voedsel kunnen verbouwen, hebben toestemming om te werken en toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en gerechtelijke diensten.

Vrouwen en kinderen

Als het conflict niet wordt opgelost, kan Oeganda echter eindigen met nog eens een kwart miljoen vluchtelingen extra en verdere druk op de al beperkte middelen.

“Werk alstublieft aan vrede”, zo riep Grandi onlangs de vechtende partijen op toen hij vluchtelingenkampen in Oeganda bezocht. “We kunnen deze hulpvaardigheid van het Oegandese volk niet onbeperkt voor vanzelfsprekend aannemen. Alle vluchtelingen die ik gesproken heb, hebben aangegeven terug te willen als er vrede is.”

Bijna 90 procent van de ontheemden zijn vrouwen en kinderen en bijna 65 procent is jonger dan achttien jaar. Vrouwen melden gevallen van seksueel geweld en andere vormen van geweld, inclusief ontvoering van kinderen.

Het Zuid-Soedanese vluchtelingenprogramma ontving tot nu toe slechts 33 procent van het benodigde geld voor 2017. “Zo lang het volk van Zuid-Soedan wacht op vrede, moet de wereld te hulp komen”, zei Grandi.

take down
the paywall
steun ons nu!