Een aanplanting van soya in Brazilië, een monocultuur waarvoor massaal wordt ontbost. Na een aantal jaren geraakt de blootgestelde bodem uitgeput door de intensieve soyateelt, waarna de ontbossingscyclus wordt verdergezet (Mario Osava/IPS)
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu -

Onze honger naar vlees en soja put Latijns-Amerika uit

De groeiende vraag naar vlees en soja uit Latijns-Amerika put de landbouwgronden uit. Als dit niet stopt, dan dreigt er enorme woestijnvorming en ontbossing met catastrofale gevolgen voor het leefmilieu wereldwijd (en een einde aan de huidige voedselstroom naar de rijke landen).

dinsdag 30 januari 2018 17:44
Spread the love

“De commerciële landbouw is de belangrijkste motor van de degradatie van landbouwgronden, vooral de productie van vlees, soja en palmolie”, zegt Sally Bunning van het Latijns-Amerikaanse kantoor van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). De verwoestijning “versnelt als gevolg van overbegrazing en de wereldwijd groeiende vraag naar vlees en andere landbouwproducten zoals soja, suiker en katoen.”

“Men schat dat het grootste deel van gedegradeerd land in Latijns-Amerika is afgetakeld door ontbossing en overbegrazing. De groeiende internationale vraag zet landbouwbedrijven en grootgrondbezitters ertoe aan te ontbossen zodat ze meer oppervlakte hebben voor landbouw en veeteelt.”

Vooral Brazilië, Argentinië, Mexico en Cuba en Haïti worden zwaar getroffen door landdegradatie. “In Zuid-Amerika is dringend actie nodig in de Gran Chaco, een gebied dat zich over vier landen uitstrekt: Paraguay, Argentinië, Bolivia en in mindere mate Brazilië”, aldus Bunning. “Meer dan de helft van het grondgebied van Argentinië en Paraguay is getroffen door woestijnvorming. In Paraguay ziet men een nettoverlies van 325.000 hectare bos per jaar.”

Het is nu al duidelijk dat het door de klimaatverandering in bepaalde delen van Latijns-Amerika aanzienlijk minder zal gaan regenen. “Latijns-Amerika beschikt nog steeds niet over goede programma’s om water te beheren”, zegt Bunning. “Voor mij is dat een van de belangrijkste problemen van degradatie. Het gaat niet altijd alleen om degradatie van de bodem maar ook om degradatie van de capaciteit om water in de bodem vast te houden, om het op te slaan en het te hergebruiken.”

Bron: América Latina avanza en poner el freno a degradación de tierras

take down
the paywall
steun ons nu!